Sinagoga din cartierul Cetate a fost construită între anii 1863-1865 la inițiativa rabinului Mauriciu Hirschfel.
Clădirea a fost proiectată de arhitectul vienez Ignatz Schuhmann în stil eclectic și maur.
Edificiul a beneficiat de două inaugurări oficiale, iar la a doua, din 7 mai 1872, a participat și împăratului Franz Josef I.
Fațada este placată cu cărămizi aparente și plăci ceramice. Clădirea are două turnuri și o cupolă. În interior, există o orgă Wegenstein instalată în 1866.
În anul 1985, sinagoga din cartierul Cetate a fost închisă din cauza degradării și a scăderii populației evreiești.
Primarul Dominic Fritz a anunțat, marți, că sinagoga din Cetate, al cărei proces de restaurare nu este finalizat, va fi redeschisă, vineri, la ora 13, printr-o ceremonie la care vor participa oficialități și membri ai comunității.
Deși sâmbătă se împlinesc 150 de ani de la vizita împăratului austriac, fiind zi de Sabat, ceremonia nu se poate organiza, astfel că a fost aleasă data de 6 mai.
„Va fi o clădire care va servi pentru rugăciune, dar și evenimente cultural. Primăria a alocat 840.000 de lei anul trecut și anul acesta pentru renovarea clădirii. Este și un obiectiv prevăzut în dosarul de candidatură”, a precizat, marți, primarul Dominic Fritz.
Luciana Friedman, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, a spus că odinioară comunitatea număra 13.000 de persoane, însă acum au mai rămas doar 600 de persoane.
De vineri, vreme de două săptămâni, Sinagoga din Cetate va putea fi vizitată de timișoreni și turiști.
Foto: Tion
„Această sinagogă a fost 15 ani într-un contract de comodat cu Filarmonica Banatul, care în pofida eforturilor nu au avut posibilitatea să o renoveze. Cu tot cu ce s-a întâmplat, cu pandemia, cu faptul că s-a amânat proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană, acest lucru ne ajută să ajungem în acest an de referinţă cu o sinagogă funcţională.
Mulţumesc Primăriei Timişoara pentru sprijinul din ultimii trei ani, Guvernului României, care a depus un efort financiar deosebit şi menţionez colaborarea cu secretarul de stat Victor Opaschi şi poate cel mai inimos suporter al acestui proiect este Silviu Vexler, deputatul şi preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, din acest suport conjugat putem face o redeschidere a sinagogii, nu este una finală. Facem un eveniment special în amintirea acestui eveniment şi cu siguranţă sinagoga aceasta va servi pentru diverse evenimente culturale, pe lângă caracterul său de sinagogă şi va găzdui şi un mic memento muzeistic al evreimii din Timişoara”, a spus Luciana Friedmann, preşedintele Comunităţii Evreiești din Timişoara.
Aceasta a mai precizat că la picturi mai este mult de lucru. Cupola şi-a recăpătat frumuseţea de odinioară și caută sponsori pentru refacerea orgii. Lucrările de consolidare ale clădirii sunt finalizate.
Trimite articolul
XCand vad toate cladirile superbe lasate de izbeliste imi vine sa plang. Nu suntem nici macar in stare sa pastram ce am mostenit.
Timisoara ar trebui sa aiba un circuit al cladirilor istorice din oras, Sinagoga din Cetate si cea din Fabric ar trebui redeschise.
In alte tari fac turism din nimic, fac o poveste din orice iar la noi nu se valorifica ce avem..
-
Deci la inaugurarea renovarii unei cladiri istorice superbe, tie iti vine sa plangi ca nu suntem in stare sa renovam cladiri istorice? noaptea mintii …
-
Nu avem cultura, doar ura 🙁
Foarte bine.
Ar trebui facut ceva si cu Sinagoga din Traian, care este o cladire superba, insa starea ei actuala e absolut dezastruoasa.