Sâmbătă, 25 februarie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a prezentat detalii despre „Săptămâna Protecției Civile”, un eveniment organizat de DSU și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care se va derula în București și în țară, în perioada 25 februarie – 4 martie.
Acesta cuprinde mai multe activități menite să dezvolte comportamentul preventiv, unde cei interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile care trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situații de urgență.
Zilnic, în Timiș, în perioada 27 februarie – 3 martie, între orele 9 și 13, la sediile subunităților de pompieri din județ are loc „Ziua Porților Deschise”. În aceeași perioadă va fi reluată campania națională de informare preventivă „NU TREMUT LA CUTREMUR”.
De asemenea, cei de la IGSU transmit că miercuri se va desfășura în toată țara un exercițiu de alarmare a populației, prin sistemul de sirene de avertizare.
„IGSU va relua exercițiul național «Miercurea Alarmelor». Astfel, în intervalul orar 10 – 11, se vor testa și verifica echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Pe timpul simulărilor vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.
În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul «alarmă la dezastre», compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele”, declară reprezentanții IGSU.
Conform prevederilor legale, sunt patru tipuri de semnale de alarmă: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană și încetarea alarmei:
- Semnalul de alarmă aeriană se compune din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu 4 secunde pauză între ele.
- Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
- Semnalul prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
- Semnalul încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
Cele mai adesea, populația este alarmată prin intermediul sirenelor electrice și electronice în cazul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care pot pune în pericol viața persoanelor.
Sistemul de înștiințare – alarmare mai este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.
„În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV”, mai spun cei de la IGSU.
La nivel național, în 2022, existau 7.539 de sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice și 2.150 sirene electronice.
Pe aceeași temă:
Săptămâna Protecției Civile, sărbătorită în Timiș alături de pompieri. Miercuri vor suna alarmele
Trimite articolul
X“Cetățenii nu trebuie să se panicheze”, zic aceiasi idioti care nu vor sa dea alarma cand la sute de km distanta se produce un cutremur. cica lumea nu trebuie sa se panicheze cand stie ca e un cutremur, dar in acelasi timp NU vor sa sune alarmele cand e un cutremur pentru ca lumea s-ar panica. ii mai intelege cineva pe astia?
-
Logica nu e punctul tau forte, asa-i? Deci zici “nu vor sa dea alarma”, apoi “nu trebuie sa se panicheze, dar in acelasi timp NU vor sa sune alarmele”? La tine in minte a sunat mai bine comparatia aia?
Lasand-ul deoparte pe gogugaga si logica lui de toddler, sunt mult prea dese exercitiile astora. -
bre nu trebuie … o face cine vrea
Număr clipele
-
Scuturand aripele.
Nu prea are logica sa folosesti sirenele asta pentru cutremure. Se folosesc cand trebuie sa te adapostesti urgent undeva (preferabil in subteran). La cutremur nu trebuie sa te adapostesti ci sa iesi afara…
Ori faci doua sirene diferite si incerci sa educi lumea sa inteleaga diferanta dintre ele, ori incluzi eventual si o voce care explica ce trebuie sa faci ca si pas urmator (care probabil nu o intelege nimeni oricum).
Pentru cutremure ramane sa folosesti telefonul mobil cu aplicatii pentru asa ceva. Ele te avertizeaza cel mai eficient. Oricum pentru TM nu merita efortul. Aici maxim ne zgaltaie 4-5 sec. Nimic ce nu fac tirurile si mai rau dealungul unui an.
nu trebuie dar ar fi cazul
Zilnic ar trebui sa dea cu ele, pana nu-i mai pasa nimanui si nu mai au niciun efect. Si foarte tare aia cu numarul de secunde, nu stiu ce glumet in vacanta a conceput sistemul asta. Cine naiba sta sa numere atatea zeci de secunde si mai si tine minte ce inseamna fiecare? ISU si pompierii, maximum?