«»Primăria Municipiului Timișoara a anulat licitația privind „servicii de întocmire a Strategiei de alimentare cu energie termică în Municipiul Timișoara”. La începutul lunii februarie 2022, reprezentanții PMT anunțau că urmează să evalueze o ofertă depusă în cadrul licitației de firma ENERGY-SERV SRL.
„Firma respectivă a fost descalificată, conform legii, deoarece nu a îndeplinit condițiile impuse. Astfel, ne vedem nevoiți să reluăm această licitație în cel mai scurt timp”, explică reprezentanții primăriei pentru Tion.
Conform aceleiași surse, nu există posibilitatea ca Timișoara să piardă vreo finanțare sau ca această strategie să nu fie întocmită.
„Dorim să precizăm că nu există nicio posibilitate ca această strategie să nu fie realizată, sau pierderea vreunei finanțări, acesta fiind și scopul pentru care această administrație a scos contractul la licitație, termenul impus prin caietul de sarcini fiind de doar trei luni”, au mai spus cei de la PMT.
Ce prevede strategia
Strategia și-a propus îndeplinirea mai multor obiective, printre care: reducerea emisiilor interne de gaze cu efect de seră cu cel puțin 50% până în 2030, comparativ cu 2020; un consum de energie din surse regenerabile de 32% în 2030; îmbunătățirea eficienței energetice cu 32,5% în 2030; îndeplinirea până în 2030 a criteriilor care definesc un „sistem eficient de încălzire centralizată”.
„Scopul elaborării strategiei este de a identifica și prioritiza necesitățile investiționale, astfel încât să respecte conformarea cu politicile naționale și europene în domeniul energiei și mediului, luând în considerare suportabilitatea investițiilor de către populație și capacitatea locală de implementare a proiectului. Strategia va reprezenta documentul suport pentru justificarea necesității finanțării investițiilor pentru retehnologizarea/modernizarea/reabilitarea sistemului de alimentare cu energie termică din municipiul Timișoara, prezentând situația existentă, proiecțiile privind dezvoltarea viitoare a întregului SACET. Pe baza acestor informații, documentația va expune opțiunile strategice pentru sistemul de alimentare cu energie termică centralizat și opțiunile specifice aferente fiecărei componente a sistemului”, se arăta în descrierea achiziției publice.
Finanțarea este asigurată prin fonduri din bugetul local. Inițial, valoarea contractului de servicii pentru licitația care între timp a fost anulată era de cca. 70.000 de euro, cu TVA.
***
Reprezentanții companiei Energy-Serv SRL declară că primăria nu a oferit justificări asupra deciziei de a anula licitația.
„După încheierea «procesului de evaluare», singura comunicare primită a fost decizia «Achizitorului» de a anula licitația, fără măcar de a oferi vreo explicație asupra deciziei sau măcar să prezinte rezultatele evaluării care să justifice anularea licitației (accesul in site-ul SEAP a fost blocat, licitația fiind scoasă deja, pentru a vedea eventuale motivații)”, a transmis Cătălin Dragostin, director SC Energy-Serv SRL.
Directorul susține că firmei i s-a putut imputa doar că nu au fost prezentate referințe pentru fiecare angajat al firmei. Dar, spune acesta, cerința din caietul de sarcini este „ilegală”, deși Legea Achizițiilor Publice permite achizitorului (în acest caz PMT) „să facă cam ce vrea”. Firma nu are nicio pârghie legală prin care să contracareze această meteahnă birocratică a cărei existență dăunează întregului proces.
„Singura clarificare cerută de «Achizitor» și, probabil că a stat la baza deciziei de a anula licitația, a fost că, pentru referințele concrete, numeroase, prezentate de firmă, care atestau experiența firmei, să fie prezentate referințe, pentru fiecare angajat al firmei, că a participat la proiectele respective. Practica internă și internațională este că referințe și certificări se emit pentru firme (care înglobează expertiza și experiența angajaților) și nu pentru angajați. Acestea de mai sus, sunt confirmate și explicate foarte clar și în Legea Achizițiilor Publice, care a stat la baza licitației. Deci, cerința din caietele de sarcini este ilegală, dar, tot legea îl lasă pe «Achizitor» să facă cam ce vrea, fără nici o consecință”, spune Dragostin.
Mai mult decât atât, firma și-a păstrat oferta bugetară inițială, de 26.000 de euro, fără să profite de bugetul acordat de primărie.
„Inițial, furnizorul și-a oferit serviciile, (în mod legal, având în vedere urgența pregătirii unei strategii energetice locale), pentru o procedură de achiziție directă, pentru un buget sub ~26.000 EUR și care, inițial, părea acceptabil pentru «Achizitor» si care s-a angajat sa contracteze direct. Am explicat de la început ca (+) sau (-) 26.000 EUR nu face firma nici mai bogată și nici mai săracă, obiectivul nostru fiind, ca în final, ca ESCO, să putem participa punctual cu o investiție proprie in SACET Timișoara, cu toate obligațiile și riscurile asumate”, mai spun reprezentanții firmei.
Energy-Serv este o companie de tip ESCO, constituită în 1996. Reprezentanții acesteia mai spun că „nu au nicio intenție de a contesta ceva întrucât nu este «în obiectul nostru de activitate» și va fi o pierdere de timp pe care nu ne-o permitem”.
„Marele păcat este faptul că timișorenii/Timișoara ar trebui să înțeleagă că, în ciuda înaintașilor cu viziune (primul oraș iluminat electric din Europa, primul oraș eliberat de comunism, capitală culturală europeană etc.), are șansa de a fi în armonie cu politica de decarbonare europeană – de a fi, cu potențialul pe care îl are – primul oraș mare verde din România, cu costuri reduse ale energiei termice, dar, se încurcă în proceduri sau politici locale meschine și irelevante, mai ales în contextul actual al energiei în Europa”, adaugă cei de la Energy-Serv.
Pe aceeași temă:
Primăria Timișoara dă peste 70.000 de euro pe o strategie de alimentare cu energie termică
Trimite articolul
XStrategia asta o sa tina cont de faptul ca Timmermans s-a razgandit putin in privinta utilizarii carbunelui? Sau romanii trebuie sa continue a proasta cu green dealul? dar de faptul ca noi am cam inchis minele de carbune? O sa tina cont de pretul gazului pe care de exemplu Azomures nu si-l mai permite? Ce facem, stam in frig si mancam insecte?
-
Sau pompa de caldura
Ce strategie credeti ca va inventa cineva, gazu e tot mai scump, regenerabilele sunt povesti de adormit copii, pierderile pe retele se apropie de 50%, ramanem cu carbunele ala prost si poluant sau centralele de bloc, da care au putine sanse ca trebuie sa investeasca blochistii care chiar daca e vorba de zugravit casa scarii nu-s in stare sa o faca.
-
Centrale de bloc? De ce nu de apartament, altfel mai trebuie si repartitoare ca unii vor mai cald si au bani, altii nu. Prin noi insine de dreapta. Plus ca piata trebuie sa fie libera, esti sarac, fii bogat, simplu.Uite la Rockefeller deasupra: pompa de caldura, vila de 1000 m patrati, masini de lux, elicopter, iaht(tot ce nu inteleg e ce cauta pe tion, dar poate nu inteleg eu ironia:P )
-
Pompa de caldura poate sa fie si aer conditionat, alea aer apa sunt mai scumpe dar la fel si cu masina electrica, e mai ieftin o masina cu combustie interna. Nu poti sa le ai pe toate si ecologie si ieftin.
-
E ruda saraca a lui Rockefeller care e racordat la colterm si asteapta ca cineva sa-i rezolve incalzirea.
-
ce vremuri de campanie electorala a la usere…
“Vom transforma Colterm într-o companie locală nouă, având ca domeniu principal de activitate producerea de energie electrică în sistem de cogenerare sau trigenerare. Electricitatea va fi produsul principal, iar energia termică cel secundar. Astfel, noua companie va produce și va vinde energie electrică în rețeaua națională, iar către consumatorii locali va furniza energie termică la un cost mai scăzut decât producția acesteia cu centrale individuale de apartament. Mai mult, energia termică livrată va fi produsă cu un nivel de poluare mai scăzut, datorită sistemelor de filtrare și a coșurilor înalte care favorizează dispersia emisiilor în atmosferă.
Colterm deține un teren de aproximativ 50 hectare la Utvin, utilizat actualmente ca depozit de cenușă. Noi propunem valorificarea cenușii ca materie primă în construcții, ecologizarea haldei și construirea, deasupra, pe întreaga suprafață de 500.000mp, a unui parc de panouri solare. Dacă facem o simulare financiară, 50 hectare de panouri fotovoltaice înseamnă, la nivelul de expunere solară din Timiș și la prețul actual al energiei, venituri de 3,9 milioane euro/an.”
singurul aspect trist al democratiei este ca oricine poate spune orice prostii, oricind, fara ca macar sa-si dea seama de asta
decat sa investesti in Colterm mai bine bransezi cu gaz si cu centrale utilizatorii din timisoara.