Timişoara va avea o bancă de ţesuturi ce va fi ridicată anul acesta între Clinicile de Ortopedie şi blocurile ANL din spatele Spitalului Judeţean. „Ne-am dori să reluăm transplantul renal în două-trei luni, dar nu cred că se va întâmpla asta. Dacă amenajăm acum salonul pentru transplant renal după standardele europene actuale, Agenţia Naţională de Transplant ar putea să-l acrediteze în următoarea perioadă. În acest timp în care amenajăm salonul, în paralel, vrem să punem la punct restul lucrurilor şi să desemnăm personalul care se va ocupa de pacienţi post-transplant. Noi am vorbit deja la Bucureşti şi urmează ca ei să ne pregătească acolo aceşti oameni timp de două luni, probabil în perioada celor 4-5 luni în care amenajăm secţia ATI”, a precizat asistent medical Dan Ilincariu, coordonator al programului de transplant de la Spitalul Judeţean Timişoara.
Acesta a adăugat că lucrurile privind înfiinţarea la Timişoara a unei bănci de ţesuturi merg înainte. „Locaţia există deja, a fost aprobată de către Direcţia de Sănătate Publică şi Consiliul Judeţean Timiş, iar proiectul se află în acest moment, din câte ştiu eu, într-o etapă aproape de finalizare. Se efectuează licitaţiile şi, din cunoştinţele mele, totul ar trebui să fie gata până la finalul acestui an. Clădirea va fi ridicată în spaţiul cuprins între Clinicile de Ortopedie şi blocurile ANL din spatele Spitalului Judeţean. Va fi ridicată din materiale prefabricate şi va fi gata în două-trei luni. Va fi o clădire separată de aceea care se va ridica pentru maternitatea Bega. Finanţarea în ceea ce priveşte Banca de ţesuturi vine de la Ministerul Sănătăţii”, a adăugat asitent medical Dan Ilincariu.
Jumătate din secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean e închisă
În următoarele patru luni, activitatea secţiei de anestezie-terapie intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara se modifică. O jumătate din spaţiul situat la etajul doi al spitalului timişorean este deja închisă. Instalaţia de gaze medicinale, instalaţia electrică şi modul de împărţire a spaţiilor pentru bolnavii internaţi, circuitele vor fi complet noi, adaptate la ultimele standarde în domeniu.
„Lucrările au început deja. Am golit partea din spate a secţiei. Se dărâmă absolut tot ce există acolo la ora actuală, de la instalaţia de gaze medicinale până la cea electrică, totul va fi nou şi modernizat. Vom fi legaţi separat cu sistemul electric, astfel încât să nu mai avem probleme atunci când se ia curentul în spital pentru diferite reparaţii, vom avea grup electrogen propriu, vom avea separat oxigen pentru secţie şi aer comprimat. După ce încheiem lucrările în partea din spate, trecem la partea din faţă a secţiei. În acest timp, avem asigurate câteva saloane în spaţii de la acelaşi etaj”, a precizat asistent medical Dan Ilincariu.
Acesta a adăugat că numărul de paturi pentru ATI va rămâne acelaşi în clădirea Spitalului Judeţean, şi anume la 28. Banii pentru modernizarea secţiei vin de la Consiliul Judeţean Timiş.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!