În maxim o lună românii vor fi puternic loviţi de scumpiri. De ”vină” va fi dolarul american, care s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, dar şi în România, din moment ce marii producători din industria energiei se raportează la dolar şi nu la euro, monedă care a pierdut semnificativ din putere în ultima perioadă.
Unitatea de măsură care ştie să reacţioneze cel mai bine la schimbarea cursului, surprinzător de rapid am putea spune, este chiar combustibilul auto, adică benzina şi motorina. Benzinarii români au profitat din plin de dolarul puternic şi, în mai puţin de două luni, au urcat preţurile cu aproape un lei pe litru. După ce s-au chinuit aproape jumătate de an să reducă preţurile litrului de benzină, chiar dacă preţul barilului s-a înjumătăţit, iată că acum în mai puţin de de două luni au reuşit să recupereze spectaculos la preţ. Asta deși prețul barilului a scăzut ușor în ultima lună, de la 51 de dolari americani în februarie, la 48 de dolari în martie.
După ce leul s-a devalorizat faţă de dolar cu 14 procente de la începutul anului, la benzină, preţurile afişate de principalul distribuitor de pe piaţă au ajuns de la 4,88 de lei pe litrul de benzină la 5,44 de lei pe litru.
Puţin câte puţin preţul a urcat zilnic până la 5,41 – 5,42 lei, iar ultima cotaţie anunţată la unitatea din reţeaua din Timişoara, unde se găseşte cel mai mic preţ din oraş, a ajuns la 5,44 de lei. Pe piaţa timişoreană preţurile la benzină pornesc de la 5,43 de lei litrul şi urcă lejer spre 5,6 – 5, 7 lei în funcţie de benzinărie şi locaţia din oraş. Majoritatea reţelelor de benzinării îşi orientează preţurile în funcţie de cotaţiile principalului competitor de pe piaţă. E drept, la unităţile cu nume mai …. occidentale, preţurile au depăşit de mult această limită, ajungându-se şi la 5,64 de lei pe litrul de benzină de 95.
Problema este că aceste scumpiri pot influenţa şi preţurile la rafturi ale principalelor alimente şi produse din magazine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!