La Timișoara, tratamentele împotriva țânțarilor și larvelor acestora se vor desfășura și de la sol în august. Acțiunea va avea loc în perioada 5-10 august, în intervalul orar 21-6, „pentru a minimiza disconfortul și a asigura eficacitatea maximă a intervențiilor”. Stropirile se vor face în parcuri, locuri de joacă, pe malurile Begăi și în zona bălților, pe o suprafață cumulată de peste 2 milioane de metri pătrați.
„Pentru a evita eventualele incidente neplăcute, vă rugăm să ocoliți zonele de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţiile. Copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici sunt rugate să ia măsuri de precauție pe perioada desfășurării dezinsecției. De asemenea, este indicat ca proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal să țină ferestrele închise atunci când au loc stropirile.
Totodată, recomandăm apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv să scoată stupii în afara ariei de stropire”, spun reprezentanții primăriei.
Aceștia dau din nou asigurări că personalul implicat în dezinsecție este calificat şi autorizat, iar produsele folosite sunt avizate. Este vorba despre Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrina, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru activitatea de dezinsecţie terestră, la o concentrație a soluției de lucru de 50 ml produs în 3 litri de apă/solvent, și Vectobac WG, având substanța activă Bacillus thuringiensis subsp. israelensis, pentru serviciile de dezinsecție exterior – combatere larve, cu o concentrație a soluției de lucru de 1 kg. produs în 10 L/apă. Cu primul, de altfel, se stropește în altă concentrație și din avion.
Timișorenilor le este reamintit că această ocazie că acțiunile de dezinsecție ale primăriei se desfășoară doar pe domeniul public, care reprezintă a 13-a parte din totalul suprafeței orașului. Proprietarii au responsabilitatea de a efectua acțiuni similare de dezinsecție – dar și deratizare –, pe domeniul privat care le aparține, inclusiv în grădini și curți, altfel riscă sancțiuni.
În primele două zile ale lunii august se va desfășura și dezinsecția pe cale aeriană, anunț făcut zilele trecute de primărie. Potrivit reprezentanților primăriei, aceasta este a patra campanie de dezinsecție împotriva țânțarilor din acest sezon. Primele tratamente au fost făcute în aprilie, iar cele mai recente la începutul lunii iulie.
Trimite articolul
Xfenomenal cum “stropesc” astia nonstop dar orasul e tot plin de tantari si alte insecte din belsug
Ce sa faci? Să ocolești?!? Când se stropește absolut peste tot? Stăteam la 1:00 noaptea pe o alee și m-am trezit cu camionul cu tunul că dădea direct spre mine. Fiind sensibil, mai apoi o zi întreagă mi-a fost rău În cele trei acțiuni anterioare am fost fugărit de cel puțin 15 ori. In Parcul Rozelor, fugeam ca potarnichile din fața norului masiv, iritant la ochi și gat, (vedeți norul în clip – https://drive.google.com/file/d/1Psd9myBdqY81EKxBmHYbiycovr90r19F/view?usp=drivesdk ) fără să fim anunțați și era plin parcul când se stropea! Si desigur că, fiind sensibil, în acele zile mă simt foarte prost. Nu știu ce fac cei astmatici, carora chiar și ceața le face rău, stau în casă cinci zile? De ce se stropește așa masiv, fără rezultate? Pentru că, daca stai oriunde noaptea, in 5 minute vin țânțarii pe tine. Să nu mai zic că prima dată în oraș ziua se simțea miros de DDT (substanță interzisa de prin anii 70-80, cunosc insa bine mirosul pentru că bunicii mei îl foloseau in acea perioada cu succes ca insecticid la grădină), la Clinicile Noi și pe lângă Piața Verde.
Poate cu vitamine dau, după ultimul tratament, au devenit mai mulți și voinici… țânțarii