Timișorenii încă nu s-au obișnuit să colecteze selectiv. De multe ori, într-o pubelă neagră, sunt aruncate sticle de plastic, care în mod normal ar fi trebuit aruncate în pubela galbenă. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș), Primăria Municipiului Timișoara, Poliția Locală Timișoara și Retim Ecologic Service SA desfășoară acțiunea de verificare a conținutului pubelelor destinate precolectării separate a deșeurilor reciclabile (pubela galbenă) și reziduale (pubela neagră) în Timișoara pentru a constata dacă selecția a fost realizată cum trebuie.
„Această acțiune de verificare se va realiza în permanență și se va desfășura atât la asociațiile de proprietari, cât și la punctele de colectare unifamiliale, iar în urma verificării conținutului pubelelor se vor aplica avertismente și amenzi de către Poliția Locală. Sancțiunile aplicabile utilizatorilor serviciului care nu asigură precolectarea separată, sunt prevăzute în HCL nr. 371/2007.
Acțiunea vine în completarea tuturor măsurilor de informare realizate de ADID Timiș și Retim (spoturi radio, spoturi tv, articole de presă, publicitate outdoor, sms-uri, postări facebook, newsletter, afișe, pliante, etc) adresate tuturor utilizatorilor, acestea având scopul de informare asupra modului corect de precolectare”, spun reprezentanții ADID.
În această vară, reprezentanții CJ Timiș anunțau o campanie care presupune lipirea de etichete galbene sau roșii pe pubele. Cele galbene sunt de avertizare și arată „conținutul neconform” al pubelei, iar cele roșii aduc cu ele amenzi pentru „conținut necorespunzător”. În continuarea acestor măsuri, se trece la aplicarea etichetelor roșii, „ceea ce presupune că acele pubele nu vor fi mai fi colectate de către operator, decât după ce conținutul acestora va fi conform”.
„Gradul scăzut de implicare al cetățenilor influențează procentul mic de reciclare; prin toate acțiunile desfășurate vizăm conștientizarea importanței realizării procesului de precolectare separată a deșeurilor într-un mod corect, în scopul atingerii țintelor de reciclare și valorificare a deșeurilor asumate la nivel local și național, precum și protejarea mediului înconjurător”, conchid cei de la ADID.
Din vară și până acum, pe pubelele locuitori din județ au fost lipite deja peste 100.000 de etichete care arată că oamenii nu colectează gunoiul selectiv, așa cum cere legea.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XStai sa inteleg ceva… Eu am un contract semnat cu Retim sa imi ridice gunoiul. Nu exista nici o clauza in acel contract ca eu trebuie sa il selectez. Legea asta se baga in relatia contractuala dintre mine si Retim.
Vrei reciclare… PLATESTE-MA !!!
Sau alta varianta este sa refacem contractele cu retim in care sa se stipuleze clar cine are obligatia de a selectiona. Daca vrei sa iti selectioneze retim platesti mai mult daca nu faci tu.
O si mai buna varianta daca pe cineva chiar il intere de mediu si sustenabilitate ar fi sa cumpere retim gunoiul selectionat de catre populatie si retim sa aiba retea de distributie a materiei prime. Astfel se combina minunat ecologismul cu capitalismul.
-
bai struto-camila ,recicleaza pentru binele tuturor,dai cu bata-n balta aiurea
-
@Fane @marcel mi se rupe de binele vostru. Ce, sunteti cumva ruda cu tata?
Omu` are dreptate, daca nu e stipulat in contract sa fie gunoiul selectionat degeaba dau amenda. O contesti, castigi si aia e, voi sa fiti fericiti ca in rest aveti de toate. -
Lasa gargara asta eco .
O voi spune inca o data raspicat: Daca vrei reciclare si eco iti trebuie un sistem legal si capitalist bine pus la punct. Momentan statu ne obliga (incalcand relatii contractuale pre-existente) sa facem ceva ce nici macar nu aduce plus valoare reala societatii. Pacat ca commentarile nu apar imediat ca discutia ii lunga. -
BA maimuta FARA CREIER citeste legea si fa pipi pe contractul tau cu RETIM! ai inteles? daca tu pui smeclau peste deseurile reciclabile cum vrei oamenii sa il mai sorteze? tu ai contract sa iti ridice gunoiul si atat ! dar legea te obliga sa faci prcolectare selectiva
-
-
Da’ e fuarte buna ideea, domnule! Doar se stie ca asta cu protejarea mediului inconjurator e o gogorita pentru fraieri. E doar o conspiratie, ca si cu covidul. Nu exista incalzire globala din cauza poluarii si din astea.
Nu inteleg de ce pierd toti oamenii de stiinta timp cu studii peste studii. E suficient sa vina in Romania, sa intre in ORICE birt, si sa intrebe lumea de acolo, ca aia le stiu pe toate.
-
Compari mere cu pere. Ce treaba are covidu si incalzirea globala cu reciclarea ?
Se stie foarte bine ca drepturile de proprietate clar definite asupra nalturii duc mereu la o mai buna protejare a acesteia impreuna cu o exploatare sustenabila. Ecologistii si toti fraierii care ii cred nu inteleg economie elementara; restu is povesti impuse cu forta.
Adevaru ii ca singura viziune politica a ecologistilor ii socialismul. -
Una e incalzirea globala, alta e poluarea cu plastic.
-
-
Mai citeste o data contractul. Apoi vezi ce inseamna gunoi menajer.
-
e de bun simt sa-ti selectezi gunoiul. nu e o regula pt asta
Taxa pentru prostii care muncesc! Ei te amendeaza si apoi merg si arunca gunoiul la gramada sau incinereaza plasticul. Salvarea mediului e doar o iluzie pentru prostii creduli. Cautati si voi cat plastic se poate recicla in realitate si cat este ars. Noi nu facem decat sa le sortam lor combustibilul.
-
Am sunat la Retim sa denunt ca gunoiul din containerele galbene s-a ridicat si aruncat peste cel din containerele negre. Tot ce fac eu acasa, selectie, spalat plastic si turtit e timp pierdut si bataie de joc daca se arunca la gramada si se amesteca in masina de gunoi. Imi doresc sa recicleze toata lumea, ca tot pentru noi o facem implicit, dar nu suport ipocrizia Retimului.
-
cauta The recycling myth: What actually happens to our plastic
E de la deutsche welle si explica cat se recicleaza de fapt.
-
Mare mare tampenie, cum au zis si restul pe aici.
Motive de amendat doar, ca nu recicleaza nimeni nimic, este foarte scump procesul de reciclare si se recicleaza foarte putin din plastic. Din amenzi e usor sa faci bani.
Si am auzit de mai multe ori ca atunci cand se aduna, gunoiul se arunca in masina la gramada.
Reguli idioate pentru creduli.
Sa nu se inteleaga ca am ceva impotriva reciclatului, dar ce se face aici sunt niste aberatii.
-
RETIMUL nu colecteaza deseuriule la gramada nu mai dezinforma! sunt zile diferite cand se colecteaza , ca nu vrei tu si inca cateva zeci de mii de oameni sa faceti ce trebuie din comoditate ……pai pregatitiva sa platiti
Acum ne cumparam tomberoane cu cifru, sau senzor de amprenta, sau cip (pt politie), ca sa ne securizam accesul la acestea pt a nu fi compromise de altii (vecinul, dusmanii, trecatorul care arunca hartia de la langosi in tomberon cu resturile de mancare).
-
Da, Amber (frumos nume !), se pare că la cele descrise de tine vom ajunge.
La noi în bloc s-au mutat de ceva timp niște personaje care compromit toată acțiunea depunerii selective a deșeurilor. Dacă le atragi atenția riști să fii înjurat sau , dacă sunt într-o dispoziție bună, te mint în față, susținând cu un rânjet imbecil și sfidător că ei nu aruncă gunoi menajer la reciclabile !
Apoi mai sunt și cei din afară,
“chimiștii”, cei care umblă prin tomberoane să facă piața. Ăștia lucrează cu import/export : iau ce le trebuie și lasă în loc alte gunoaie.
Nu știu in ce măsură această colectare selectivă are vreo eficacitate,dar le dau dreptate celor care susțin că mai degrabă e vorba de banii din amenzi , mizandu-se tocmai pe lipsa de civilizație a (PREA) multora dintre primitivii cu care suntem, din păcate, nevoiți să conviețuim.