Chiar dacă nu a fost încă aprobat bugetul Timişoarei pe anul în curs, aleşii locali vor avea, pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu de vineri, mai multe proiecte de hotărâre prin care se vor stabili cotizaţiile de la bugetul local pentru susţinerea unor structuri sportive.
De cea mai mare finanţare se bucură, la fel ca în trecut, fotbalul. Astfel, pentru ACS Poli Timişoara se propune aprobarea unei contribuţii financiare de 4.000.000 de lei cu titlu de cotizaţie anuală pentru 2013. Pentru perioada semestrului I din anul 2013, aferentă returului ediţiei competiţionale 2012-2013, se vor aloca 2.500.000 de lei din cotizaţia anuală. Autorităţile locale iau în calcul şi mărirea acestei cotizaţii, în funcţie de rezultatele obţinute de echipă. „La finele returului ediţiei 2012-2013 a Ligii a II-a, în cazul promovării echipei ACS Poli în Liga I de fotbal, se va putea discuta şi aproba majorarea cotizaţiei anuale, în funcţie de bugetul disponibil al Municipiului Timişoara”, se arată în proiectul de hotărâre care urmează să fie supus spre aprobare în plen.
Consiliul Local Timişoara a aderat în vara anului trecut, alături de Consiliul Judeţean Timiş şi Universitatea Politehnica, la Asociaţia Atletic Club Sportiv Recaş, redenumită „ACS Poli Timişoara”.
Dacă prin proiectul ce va fi supus la vot vineri se propune alocarea sumei de 4.000.000 de lei pentru clubul de fotbal, reprezentanţii ACS Poli au solicitat dublu pe atât.„Prin Adresa nr. SC2013-3965/12.02.2013, ACS Poli Timişoara a înaintat propunerea de cotizaţie anuală în conformitate cu proiectul de buget de venituri şi cheltuieli al asociaţiei, dimensionat pentru a doua parte a sezonului competiţional 2012/2013. Prin Hotărârea nr. 08/ 28.01.2013, Consiliul Director a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe semestrul I al anului 2013 în sumă de 6.645.300 lei. Deoarece la nivelul sportiv din Liga a II-a, în care este înscrisă prima echipă, veniturile din alte activităţi sunt modeste, veniturile esenţiale trebuie asigurate din cotizaţiile asociaţilor.
Valoarea cotizaţiei necesare în semestrul I, solicitate din partea Municipiului Timişoara, este de 4.000.000 lei, aferente returului ediţiei 2012/2013, iar pentru anul bugetar 2013 se solicită o cotizaţie de 8.000.000 lei. Asociaţia menţionează că promovarea echipei în Liga I de fotbal ar genera obţinerea de venituri substanţiale din sponsorizări şi din drepturile de televiziune aferente turului ediţiei 2013/2014, în semestrul al II-lea 2013”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.
Tot vineri, aleşii locali vor aproba cotizaţia anuală şi pentru Asociaţia Baschet Club Timişoara. Se propune o contribuţie de 2.200.000 de lei de la bugetul local pe anul 2013 (1.600.000 de lei pentru semestrul I al anului).
Un alt proiect de hotărâre care va intra în discuţie vineri prevede aderarea Consiliului Local Timişoara, alături de Consiliul Judeţean Timiş şi Universitatea de Vest Timişoara, la clubul sportiv „Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timişoara”, precum şi aprobarea unei cotizaţii anuale de 2.000.000 de lei de la bugetul local pentru acest club sportiv.
O altă asociere propusă de Executivul Primăriei Timişoara, de această dată cu Universitatea Politehnica şi Consiliul Judeţean Timiş, se referă la constituirea Asociaţiei Sportive „Clubul de Handbal Politehnica Timişoara”. În acest caz se doreşte alocarea sumei de 1.000.000 de lei, pe anul 2013, pentru susţinerea handbalului.
Peste 2,2 milioane de euro pentru sala polivalentă a UPT
Tot vineri, consilierii locali vor tranşa şi subiectul privitor la sala polivalentă începută de Universitatea Politehnica în zona Stadionului „Dan Păltinişanu”, la Baza Sportivă nr. 2 a UPT. Aleşii au aprobat, într-o şedinţă anterioară, la propunerea primarului, asocierea cu Universitatea Politehnica pentru finalizarea obiectivului, pentru terminarea construcţiei, urmând ca acum să voteze efectiv contractul de asociere şi termenii în care se va încheia acest contract. Se propune alocarea sumei de 10.000.000 de lei de la bugetul local pentru sala polivalentă a UPT, adică peste 2.263.000 de euro, urmând ca obiectivul să devină proprietate comună a celor două părţi, în cote părţi indivize, proporţionale cu contribuţia lor financiară la realizarea obiectivului, iar Politehnica şi Primăria Timişoara se folosească împreună această sală. Părţile contractante convin ca termenul de finalizare a sălii polivalente să fie 30 iunie 2014.
Totodată, prin contract se convine ca părţile să aducă modificări proiectului tehnic al obiectivului, în scopul de a creşte capacitatea noii săli polivalente de la 2.200 de locuri la 2.500 de locuri şi de a crea alte facilităţi necesare omologării sălii în vederea organizării şi desfăşurării de competiţii sportive internaţionale.
UPDATE. Concluzia… primarului: votarea proiectelor vineri ar fi fost ilegală
UPDATE. Surprize în plen: toate cele cinci proiecte de hotărâre pe care vi le-am prezentat în rândurile de mai sus au fost retrase de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliui Local Timişoara de vineri. Explicaţia primarului Nicolae Robu, cel care de altfel le-a şi retras? Ar fi fost ilegal să fie aprobate vineri în condiţiile în care nu a fost adoptat încă bugetul local pe anul 2013. Edilii Timişoarei şi-au dat seama că nu pot angaja respectivele sume de bani, milioane de euro, atâta vreme cât consiliul local nu a aprobat încă bugetul pe anul în curs.
„Vă rugăm să agreaţi retragerea a cinci proiecte (n.r. – retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre privind alocarea cotizaţiilor şi asocierile) pentru că ele trebuie votate după votarea bugetului. Cinci dintre proiecte nu ar fi legal să le votăm înainte de a aproba bugetul (…) Nu ar fi fost legal ca ele să fie supuse spre aprobare azi”, a afirmat Robu la începutul şedinţei de consiliu de vineri. Şedinţa a fost convocată prin dispoziţia primarului, dispoziţie prin care s-au stabilit şi proiectele de pe ordinea de zi, cele cinci retrase numărându-se printre acestea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!