Concertul va fi dirijat, de la ora 19, în sala Capitol, de maestrul Gheorghe Mustea din Chişinău. Compozitor, dirijor şi muzicolog, profesor universitar, Laureat al Premiului de Stat, Doctor Honoris Cauza al Universităţii de Studii Aplicate din Moldova, el este și autorul primei lucrări din program, Concert pentru orchestră, compoziție ce ”dezvăluie preocuparea aprofundată pentru materialul care exprimă filoane şi esenţe ale creaţiei folclorice ale pământului din care se trage”, subliniază în avancronica evenimentului concert maestrul Mircea Tătaru.
Următoarea lucrare din program este Axis pentru orchestră de coarde şi glockenspiel de Vladimir Beleaev, deținător al titlului de Maestru de artă al Republicii Moldova.
”Glockenspiel este un instrument de percuţie format din nişte lame metalice aşezate pe un suport şi care, prin lovirea cu ciocănele de lemn, emite sunete asemănătoare cu ale clopoţeilor”, explică Mircea Tăreau.
Compozitorul Ghenadie Ciobanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, semnează cele două lucrări care urmează: Poem postmodern şi Poem rap, două lucrări scurte din ciclul Aprés une Lecture, pe versuri de Emilian Gălaicu-Păun. Solist va fi baritonul Vitalie Cebotari, tot din Republica Moldova.
Ultima lucrare din concertul de vineri este Simfonia a V-a, intitulată ”A viselor”, compusă de Sorin Lerescu.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!