Conform prefectului Mihai Ritivoiu au fost afectate culturile de plante furajere și floarea-soarelui.
„Concluziile intermediare la evaluările din teren arată adevărata dimensiune a pagubelor produse de secetă: 85% din suprafețele de porumb verificate, 70% din floarea soarelui și 60% din plantele furajere sunt afectate major în Timiş”, precizează Mihai Ritivoiu.
Conform acestuia, agricultorii afectați de secetă fac zilnic solicitări de evaluare. Ritivoiu spune că solicitările vor fi rezolvate punctual, în funcție de personalul disponibil la Direcția Agricolă, la APIA și la primării.
În Timiș, în două luni de vară – iulie și august – aproape săptămânal au fost declarate coduri de caniculă, iar temperaturile au ajuns la un maximum de 41 de grade Celsius la finalul lunii iulie și la mijlocul lunii august. Această perioadă a coincis și cu perioada de dezvoltare a cerealelor.
În ceea ce privește măsurile întreprinse până în prezent, s-au constituit comisiile de constatare și evaluare a pagubelor generate de secetă, conform Ordinului comun nr. 190/83/2022 pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al ministrului Afacerilor Interne.
Pentru viitor, prin programe de dezvoltare rurale, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dorește să atragă fonduri pentru sisteme de irigații și scheme de ajutor excepțional pentru culturi.
Trimite articolul
Xaha. si totalul ala de porumb cat ar fi fost? vreo cantitate infima? ziceti informatia completa, in tone, nu in povesti!
Soros e de vina.
Incalzirea globala nu exista, au mai fost zile calduroase si inainte.
Vaccinurile e cu cipuri de la satana.
AC Recas nu e Poli.
Robu primar!