Prezent la Timişoara, la Centrul Regional de Afaceri, Beciu a atras atenţia că acest mod de operare tinde să se generalizeze. „Este vorba despre o practică larg răspândită în România, există contractori care lucrează la marile proiecte, antreprenori care subcontractează lucrări mari și care falimentează companii mai mici, refuzând să facă plățile pentru lucrările confirmate. Ceea ce, firește, declanșează o reacție în lanț și falimentează companii mai mici”, a anunţat Beciu.
El a spus că pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care aceste situaţii neplăcute ar putea fi eliminate. Deciziile, dacă vor fi aprobate, ar urma să facă parte din noul Cod Fiscal.
„Am decis să discutăm cu cei de la Agenția Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și să introducem un nou criteriu de eligibilitate pentru participanții la licitațiile publice. Astfel, în afară de experiența în domeniu, capacitate tehnică, să existe și obligativitatea ca, în situația în care sunt raportați subcontractanți pentru anumite lucrări, aceştia să fie obligaţi, când contracte de subcontractare există, să prezinte și un proces verbal încheiat între subcontractant și contractorul general din care să reiasă faptul că plățile între cele două entități au fost finalizate”, a declarat Cătălin Beciu.
O altă măsură pe care Beciu o doreşte pusă în vigoare, se referă la stabilirea cuantumului amenzilor pe care un întreprinzător o plăteşte în cazul în care i se găsesc nereguli, legea spunând că se stabileşte de la un minim la un maxim. Beciu doreşte introducerea unei prevederi prin care să se specifice că se va aplica interpretarea fiscală cea mai favorabilă întreprinzătorului, „în acest fel fiind eliminat arbitrarul inspectorului fiscal, posibilitatea acestuia de a abuza de poziţie. Prin aceasta se va elimina subiectivismul deciziei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!