PSD încearcă să forţeze schimbarea din funcţie a secretarului Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, pe motiv că el a girat alocările de fonduri de la bugetul local pentru Poli în timpul administraţiei Ciuhandu, pentru ca acum să se ajungă la concluzia că banii s-au dat ilegal.
Asta, după ce atât auditorii Curţii de Conturi, cât şi instanţa au ajuns la concluzia ca societatea patronată de Marian Iancu, SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, a beneficiat ilegal de peste 7 milioane de euro de la bugetul local în trecut, contractul de asociere cu clubul fiind încheiat prin încălcarea legislaţiei în materie.
După ce au cerut de două ori schimbarea lui Cojocari, aleşii PSD au anunţat că le vor propune celorlalţi consilieri locali să nu mai voteze niciun proiect de hotărâre care are aviz de legalitate din partea secretarului.
Ce spune primarul Nicolae Robu? Va exista vreo repercusiune asupra secretarului după pierderea procesului?
„Nu este cazul să existe, pentru că eu am luat anticipativ măsuri care mă fac să nu mai intervin acum. Pe referatele și proictele de hotărâri de consiliu am semnătură de legalitate din partea unui reprezentant al Serviciului Juridic și din partea Simonei Drăgoi, ca jurist în Secretariatul General. Prin urmare, nu este cazul să iau nicio măsură aici. Secretarul semnează în final hotărârea de consiliu local. Dacă au fost amendamente, secretarul se pronunță în final dacă acestea sunt legale sau nu. El o face, și are obligația s-o facă, și în timpul ședințelor. Are atribuții legale. Eu nu am niciun temei în situația de față să-l suspend de pe post, nu am temei legal să fac asta”, a declarat, marţi, Robu.
Practic, el spune că deciziile trec pe la trei jurişti acum, pentru mai multă „linişte” şi pentru că o instituţie atât de complexă cum este Primăria Timişoara „întotdeauna are vulnerabilităţi”. Recunoaşte însă că nu s-a întâmplat ca ceilalţi… să nu fie de acord cu Cojocari.
Edilul îşi asumă riscul de a se ajunge la blocarea activităţii în Consiliul Local Timişoara, având în vedere că unele proiecte de hotărâre, de exemplu cele de patrimoniu, necesită un număr de 18 voturi pentru a fi aprobate.
„Este posibil să existe un blocaj la nivelul Consiliului Local, dar eu sper ca PSD să nu facă așa ceva, pentru că, dacă recidivează în atitudinea aceasta negativă față de proiectele pentru Timișoara, își va merita și își va încasa în mod repetat apelativul de ”Grup împotriva Timișoarei”, iar cetățenii Timișoarei vor fi informați și PSD va avea de pierdut în percepția publică. Ei ar trebui să conștientizeze acest lucru”, a mai afirmat Robu.
Primarul Timişoarei încă speră să recupereze prejudiciul – 31,6 milioane de lei – de la Marian Iancu.
„Am cerut înscrierea la masa credală și este un proces în derulare acum. Asta aveam obligația să facem și am făcut, de ceva vreme. Nu mai există nicio cale de atac. Se pare că există această posibilitate de a li se imputa suma celor care au aprobat finanţarea, dar eu sper să nu se ajungă la așa ceva. După părerea mea – și eu nu sunt implicat – oamenii nu au greșit (…) Totul s-a întâmplat pe un anumit fond legislativ, care a permis interpretări diferite. Eu cred că, dacă Instituția Prefectului nu consideră că o hotărâre de consiliu local este ilegală, mai departe nu mai răspund consilierii locali, sau primarul, sau secretarul”, a concluzionat Robu.
Alte articole pe aceeași temă:
Blocaj in Consiliul Local Timisoara? Miza este schimbarea secretarului Cojocari
Citiți principiile noastre de moderare aici!