În opinia consilierului Bogdan Herzog, devenit independent între timp, sunt încă multe nebuloase legate de acea şedinţă a Consiliului Local Timişoara din 6 iunie 2014 în care s-a încercat schimbarea viceprimarului Dan Diaconu.
Herzog spune că în cursul zilei de luni a fost sunat de secretarul Ioan Cojocari şi întrebat dacă a cerut „să fie băgat în Comisia de Disciplină”. Alesul a explicat că în urma acelei şedinţe, când s-au supus la vot excluderea sa și a colegului său Flavius Boncea din Consiliul Local – în baza unui document de excludere al PNŢCD Timişoara pe care Herzog susţine că s-a aplicat o ştampilă falsă -, iar ulterior schimbarea viceprimarului, a înaintat o adresă către Prefectura Timiș, prin care a cerut să fie lămurite câteva aspecte.
Herzog se întreabă cum de s-a dat aviz de legalitate, având în vedere că excluderea sa din PNŢCD nu avusese încă loc în momentul în care s-a pus în discuţie încetarea calităţii de consilier în cazul său şi al lui Boncea. Cei doi puteau rămâne fără calitatea de consilieri locali dacă nu mai erau membri ai partidului pe lista căruia au fost aleşi, potrivit legii, la vremea respectivă.
„A cedat dl secretar unor presiuni și a convocat o ședința a consiliului local fără să aibă o bază legală, ci în baza promisiunii că între timp i se vor aduce niște documente? Dacă da, cine i-a făcut această promisiune? A semnat domnul primar Robu referatul constatator ce însoțește proiectul de hotărâre în timp ce era plecat din țara (n.r. – Robu se afla în Asia)? Dacă nu, cum s-a putut efectua convocarea consiliului local cu 3 zile înainte? A semnat cineva în locul Domniei Sale? Dacă da, cine? Sau proiectul de hotărâre s-a făcut inițial fără referat, iar acesta a fost făcut pe genunchi și semnat în dimineața votului? Ce ștampilă apare pe documentul pus la dispoziția Consiliului Local, din moment ce unica ștampilă legală consfințea tocmai calitatea subsemnatului și a dlui Boncea? A confecționat cineva o ștampilă? Dacă da, cine și la cererea cui?” – acestea sunt nelămuririle lui Bogdan Herzog, la un pas să ajungă viceprimar al Timişoarei în acea şedinţă din 6 iunie, după ce a bătut palma cu PSD. „Un circ oribil”, spune acum alesul.
Cojocari nu are niciun stres: Simţi că trăieşti…
Secretarul Ioan Cojocari susţine că şedinţa de consiliu local a fost convocată şi s-a desfăşurat în mod statutar. El se întreabă dacă Herzog mai avea nemulţumiri şi nelămurire dacă ar fi fost votat viceprimar.
„Ei, Herzog şi Boncea, au făcut o cerere la Prefectura Timiş, după ce a fost acea şedinţă furtunoasă cu schimbarea viceprimarului Dan Diaconu, să întrebe dacă era legal să se pună în discuţie schimbarea lor. Prefectura a ţinut-o la sertar vreo 7 luni şi m-am trezit acum că să vin să depun o întâmpinare. Ei s-au adresat domnului prefect, reclamau că şedinţa de consiliu local nu a fost statutară, dar şedinţa s-a făcut la cererea consilierilor, o treime din consilieri o poate convoca, au solicitat şi unii, şi alţii – şi PSD, şi PNL, a fost făcută în termenul legal. Dacă Herzog se alegea viceprimar era statutară şedinţa? Cererea e lovită de nulitate din punctul meu de vedere, 7 luni n-au făcut nimic…”, ne-a declarat Cojocari.
În privinţa ştampilei sau a ordinii de zi a şedinţei, secretarul spune că nici nu putea să îşi dea cu părerea.
„Ce sunt eu, expert în ştampile? Cine poate să se pronunţe? Eu, ca secretar, trebuie doar să iau act. Ar fi trebuit să se ajungă în instanţă, să se pronunţe instanţa. Şi în privinţa ordinii de zi la fel, nu puteam să mă pronunţ eu…”, a adăugat reprezentantul municipalităţii.
Oricum, Cojocari este cât de poate de relaxat, mai ales că, spune el, n-a fost niciodată sancţionat disciplinar până acum, din anul 1992 de când lucrează la Primăria Timişoara.
„Nu, niciodată, calificativul de la excepţional în sus, dar am mai fost dat în Comisia de Disciplină. Simţi că trăieşti… Plângeri penale da, aia am plin”, a mărturisit Ioan Cojocari.
Articole pe aceeași temă:
Dan Diaconu ramane viceprimar al Timisoarei. PSD a pierdut la un vot diferenta!
Citiți principiile noastre de moderare aici!