Au fost propuse două scenarii, unul cu dotări și altul fără dotări medicale. Astfel, se vor reabilita șarpanta și învelitoarea zonei de acces, vor fi reabilitate toate instalațiile, atât cele sanitare, cât și cele medicale, termice sau de curenți. Secția va avea intrări separate pentru pacienți, medici și vizitatori și două zone, una cu risc epidemiologic ridicat și una ATI cu regim normal de funcționare.
Pereți și plafon antibacterii
„Pereții din saloanele ATI vor fi construiți din panouri metalice antibacteriene de tip «sandwich», compuse din două foi de tablă din aluminiu vopsite în câmp electrostatic pe ambele fețe. Între cele două fețe ale panoului se va afla o izolație din polistiren care va oferi o protecție mecanică, termodinamică și acustică excelentă. Tratamentul antibacterian al panourilor va conține compuși din ioni de argint și trebuie să fie eficient împotriva următoarelor tipuri de bacterii: Escherichia coli, Klebisella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Typhimurim Salmonella, Listeria monocytogenes, Legionella pneumophila, Pseudomonas aeruginosa. Panourile sunt în construcție etanșă”, se arată în DALI.
Plafoanele vor fi tot metalice, de tip „sandwich” și antibacteriene, în concordanță cu pereții. Vor fi tratate la fel ca aceștia, ca să reziste tipurilor de bacterii amintite. La nivelul pardoselilor, finisajele vor fi realizate din covor PVC cu caracteristici speciale de electrosecuritate, dar și anti-praf.
„În vederea asigurării condițiilor de igienă și eliminarea posibilității depunerii particulelor de praf, pardoseala va fi prevăzută cu elemente perforate pentru realizarea racordării covorului PVC la peretele vertical”, mai scrie în documentația donată primăriei.
Ușile vor fi și ele antibacteriene, urmând să fie construite și montate astfel încât să mențină suprapresiunea în salonul de ATI.
Secția ATI își va putea dubla capacitatea
Potrivit aceleiași surse, fiecare pat de terapie intensivă va avea două prize de oxigen, două prize de aer comprimat medical, două prize vacuum, 12 prize electrice pe trei circuite separate, trei prize echipotențial, trei module de iluminat, sistem de alarmare, accesorii medicale. Saloanele ATI vor mai fi echipate cu lampă UV și lavoar pentru producere de apă sterilă.
Suplimentar, fiecare salon va fi dotat cu câte o rampă de rezervă, care va avea încă două prize de oxigen, două de aer comprimat medical, două vacuum, 12 prize electrice, trei prize echipotențial, trei module de iluminat și sistem de alarmare apel-soră, dar și accesorii medicale.
„Astfel, se va asigura o funcționalitate suplimentară a saloanelor, asigurându-se dublarea capacității Secției ATI în situații de urgență medicală (de exemplu pandemia SARS-CoV2)”, se arată în DALI.
Autoritățile au ales scenariul 1, cel fără dotări medicale, astfel că lucrările se vor desfășura pe o suprafață de 760 mp și vor costa 13.908.358 lei cu tot cu TVA, din care 5,3 milioane de lei doar construcțiile și montajul. Pentru scenariul 2 era nevoie de 53,3 milioane de lei cu TVA. Totul ar trebui să fie gata în 18 luni, din care șase luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție. Următorul pas este licitația pentru PT și execuție, după ce documentația va fi aprobată.
Primăria Timișoara a primit ca donație, de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș”, „dreptul de proprietate asupra proiect (…) întocmit de firma de proiectare Chrom Art And Architects SRL, faza DALI”. Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție a fost analizată în Comisia Tehnic-Economico a PMT, care a recomandat, până la data realizării proiectului tehnic, obținerea Certificatului de urbanism faza AC.
Consilierii locali vor aproba, în următoarea ședință de consiliu local, documentația tehnico-economică faza DALI și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Reamenajare Secție ATI în corp C5, fără intervenții la nivel structural, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase V. Babeș”. Aceasta va ajunge în atenția consiliului local după ce va avea și Certificatul de urbanism faza AC. Proiectul a fost pus pe site-ul primăriei și a fost datat 29 mai, deși suntem abia în 14 mai.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XDe ce nu se fac spitale de la 0?
Tot peticim pe vechile spitale
-
Spitale de la 0 inseamna organigrame de la 0, adica nasol. In plus de la 0 atrage atentia, ca e nou si mare. Asa, faci un proiect cu o firma care abia daca exista, controlabila, faci lucarile cu o firma de partid sau de casa (de spital in cazul asta) si peste 5 ani se reia procesul.
-
Mulțumesc pentru clarificări!
-
Dupa ce va trece pandemia, sectia va fi inutila, fiind rare cazurile de ATI in sectiile de boli infectioase. Mai mult, daca lucrarile incep in pandemie, toate cazurile vor ajunge la Judetean si Municipal. Si cand va fi gata, infectionistii se vor ocupa de cancer, visul unora de acolo, care mai bine se faceau oncologi. Sau a fost prea greu ?