Dacă ultimii doi ani – 2011 şi 2012 – au marcat o încetinire vizibilă a ritmului de scădere a preţurilor locuinţelor, 2013 pare să readucă lucrurile pe o pantă mai abruptă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în primele opt luni ale acestui an, apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în întreaga ţară s-au ieftinit cu 6,95%, de la 978, la 910 euro pe metru pătrat util. Spre comparaţie, în 2012 a fost consemnată o scădere anuală de 1,3%, iar în 2011 declinul a ajuns la 4%.
Deşi valabilă la nivel naţional, dacă vorbim despre marile oraşe, există abateri de la tendinţă. Astfel, în Timişoara sau Constanţa, pretenţiile proprietarilor sunt mai mari decât la începutul anului, în vreme ce la Cluj-Napoca, asistăm mai degrabă la o stagnare. Interesant este însă că, cel puţin în ultima lună, chiar înainte de venirea toamnei, preţurile au revenit pe minus în majoritatea cazurilor – cu o singură excepţie.
La polul opus, Timişoara a înregistrat cel mai mare avans al preţurilor în primele opt luni ale acestui an – un plus de 2,16%, de la 785, la 802 euro pe metru pătrat util, conform Imobiliare.ro. Oraşul din vestul ţării este, totodată, singurul care face excepţie de la regula scăderilor de preţ consemnate în luna august. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Timişoara a crescut cu 1,1%, de la 793 de euro pe metru pătrat în luna iulie. Cea mai acută creştere – de 5,9% – a fost consemnată de unităţile locative nou-construite, care au ajuns să coste 879 de euro pe metru pătrat util, faţă de 830 de euro pe metru pătrat în luna precedentă. Apartamentele vechi s-au apreciat într-o măsură mai mică, respectiv cu 0,1%, ajungând la o medie de 791 de euro pe metru pătrat.
Am avut locuinţe prea ieftine?
Cum se poate explica evoluţia preţurilor timişorene împotriva valului? Apartamente timişorene erau mai ieftine decât cele din alte municipii de acelaşi calibru, spun specialiştii, acesta fiind unul dintre motive. „În anii trecuţi preţurile din Timişoara nu au avut aceiaşi evoluţie pozitivă ca şi cele din Cluj-Napoca, de exemplu. Preţurile din Timişoara erau undeva la nivelul celor din Iaşi. Acesta ar putea fi unul dintre motivele care au influenţat preţurile practicate. În final, cererea şi oferta din piaţă stabilesc preţurile de vânzare”, ne-a declarat Daniel Crainic, din partea Imobiliare.ro
De obicei, la aceste preţuri, stabilite pe baza ofertelor, se mai poate negocia o scădere de 10 – 15% a preţului cerut, a mai spus Crainic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!