Securitatea cibernetică este un domeniu din ce în ce mai vizat de mediul de afaceri, de instituții publice și chiar de oamenii obișnuiți. Pentru că lumea din jur a devenit tot mai automatizată, controlată cu ajutorul computerelor, există portițe prin care oameni rău intenționați pot profita de aceste automatizări. CyberWeek, un eveniment al Universității de Vest, își propune să exploreze, alături de specialiști și cercetători, care sunt ultimele tendințe din domeniu și cum poate educația ajuta în menținerea securității unei lumi din ce în ce mai dependentă de tehnologie.
„Cyberweek este un eveniment care reunește cei mai buni specialiști în cybersecurity, atât din Timișoara cât și din țară și din afară. Topicurile abordate sunt atât educația cât și cercetarea, cât și partea profesională. Deci, o vedem ca o abordare interdisciplinară a acestui subiect. Temele principale ar fi educația în cybersecurity, ar fi cybersecurity pentru organizații și cybersecurity în lumea reală”, a spus organizatorul, profesorul universitar Claudiu Brândaș.
De multe ori, când auzim termenul de ”Cybersecurity” ne gândim la hackeri malefici, care doresc să intre în bazele de date ale marilor întreprinderi, pentru a fura bani sau informații. Aceiași hackeri, însă, pot face mult rău și persoanelor care pur și simplu și-au tehnologizat mai mult locuința, cu aparatură inteligentă, accesibilă printr-un smartphone.
„Întrebarea nu este «dacă» ci «când». Începem toți să avem smart homes, să ne conectăm smartphone-urile la aparatul de aer condiționat, la lumini, la electrocasnice. În acest moment da, suntem vulnerabili. Întrebare pentru toată lumea: câți aveți antivirus pe telefonul mobil? Cred că sub 5%. Este o recomandare, un antivirus pe telefonul mobil, pentru că, deja, cu mobilul facem plăți, suntem deja integrați în email, în toată zona de comunicare”, a adăugat profesorul Claudiu Brândaș.
Conferința CyberWeek se desfășoară în perioada 16-17 noiembrie, în cadrul Universității de Vest din Timișoara, și este destinată mai ales studenților dar și cercetătorilor din domeniu sau care abordează domenii conexe.
De altfel, din această toamnă, UVT a introdus în cadrul Facultății de Matematică și Informatică programul de masterat cu specializare în ”Cybersecurity”, program predat exclusiv în limba engleză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!