În premieră, un oficial al CJT a luat cuvântul într-o ședință ordinară a CLT. Deși a avut cele mai bune intenții, acesta a pornit cu stângul, referindu-se la Consiliul Județean Timiș ca la un „for superior” Consiliului Local Timișoara. Exprimarea nu a fost deloc pe placul aleșilor locali.
Alexandru Proteasa a cerut, încă o dată, pe cale oficială, cei 583 de metri pătrați de teren aflați în patrimoniul Primăriei Timișoara. Vicepreședintele CJ Timiș a susținut importanța de a avea, la un minut de mers pe jos de Piața Operei, un sistem inteligent de parcare, inclusiv pentru biciclete, și stații de încărcare electrică.
În parcarea amenajată la fostul comisariat județean zonal, pe lângă cei 4.845 de metri pătrați pe care CJT îi are în proprietate acolo, ar mai avea nevoie și de bucata de teren amintită mai sus, care reprezintă o fundătură, fără acces la domeniul public, dar care în acte îi aparține Primăriei Timișoara.
Viitoarea parcare ar urma să aibă un parter cu spații comerciale, patru etaje și încă un etaj retras.
De anul trecut, vicepreședintele CJT face demersuri la municipalitate pentru a prelua acea suprafață și fi realizată, de către o firmă privată, o parcare mai mare. A fost înființată o comisie mixtă CJT-CLT în acest sens, însă aleșii locali nu au răspuns prezent la ultimele convocări.
Dominic Fritz l-a acuzat pe liberalul Proteasa că vrea să forțeze mâna Primăriei Timișoara și a spus că nu a auzit pe nimeni să nu fie deschis față de acest proiect.
Apoi, viceprimarul Ruben Lațcău, președintele ședinței, a cerut să nu se zăbovească prea mult asupra acestui subiect, în vreme ce consilierul liberal Ștefan Sandu a fost de părere că „nu trebuie să ne grăbim că nu suntem la concurs”.
Consilierul Paula Romocean (USR), care face parte din acea comisie de negociere, a afirmat că aleșii locali sunt angajați în domeniul privat și nu pot participa de pe o zi pe alta când sunt convocați la întruniri.
Consilierii Florin Ilca și Ovidiu Merean de la USR au fost agresivi cu vicepreședintele Proteasa, iar discuțiile au divagat. Cei doi l-au acuzat pe liberal că instituția din a cărei conducere face parte nu a gestionat corespunzător proiecte pe care le-a avut în administrare, precum reabilitarea Castelului Huniade și lărgirea la patru benzi a drumului Timișoara-Giarmata.
„Istoricul lucrărilor pe care le aveți este foarte prost”, a spus Ovidiu Merean.
Alexandru Proteasa a izbucnit: „Vreți să vă rezolvăm o problemă? Ce mesaj dăm noi acum potențialilor investitori?”
Merean a răspuns: „Vreau să îmi dați o garanție că nu se va întâmpla ca la Timișoara-Giarmata”.
Proteasa a citat dintr-un studiu comandat de administrația județeană, conform căruia 40% din timpul petrecut zilnic în trafic se pierde cu căutarea unui loc de parcare.
„De ce nu doriți să se facă cât mai repede? Că nu știu ce, că n-ați văzut proiectul, vorbim aici nu politic, ci pentru cetățeni, dar să începeți ca arhitecții…”, a intervenit Simion Moșiu (PNL).
„Dacă ne tragem preșul unuia altuia nu o să ajungem niciunde, nu cred că există rea-voință”, a fost de părere Mihaela Rusu (USR).
Răzvan Stana (USR) a fost de părere că „nu toată lumea acceptă pumnul în gură”, spunând că nu are încredere că CJT va face parcarea odată preluat terenul.
„Domnul Proteasa este prost informat pentru că noi, membrii comisiei, am fost convocați de pe o zi pe alta. De ce nu ne dați nouă terenul să facem noi parcarea?”, a întrebat consilierul municipal Răzvan Negrișanu de la USR.
Alexandru Proteasa a ținut să explice că nu este o forțare de mână, ci o procedură.
„Spectacolul la care am asistat este unul grotesc sau mie așa mi s-a părut. E pentru prima dată când grupul USR se identifică cu Consiliul Local. Nu sunteți Consiliul Local, sunteți consilierii locali din partea USR. Nu vă identificați cu acest for, sunteți doar membri. La un moment dat mi-a fost teamă că domnul Ilca va citi antetul. Spuneți ceva care nu sună atât de prost de ce nu vreți parcare care nu sună la fel de prost ca spectacolul pe care l-ați pus azi în scenă”, a spus consilierul liberal Dan Diaconu.
Consilierul social-democrat Radu Țoancă a fost de părere că „de o oră și jumătate asistăm la o simfonie afonă pe două voci, fiecare cu argumente foarte bune, dar total inutile din punct de vedere administrativ și al progresului pe această temă. […] Am crezut că suntem în anul 2024, într-o dezbatere electorală foarte bine argumentată. Subscriu la ce a spus Dan Diaconu, este un spectacol grotesc pus în scenă de niște oameni care se comportă ca la grădiniță, ca în Tom și Jerry, ca pe vremea copilăriei noastre. E clar că acea comisie este un avorton. Haideți să lăsăm spectacolul acesta care nu duce nicăieri, e frumos, e cu lumini și umbre, lumea e încă în concediu. Nu văd ca în această ședință să se fi făcut un pas înainte în fructificarea acestui spațiu”.
Viceprimarul Cosmin Tabără (PNL) a susținut ideea convocării unei comisii, săptămâna viitoare, pentru a stabili ultimele detalii.
„Totuși această ședință ar putea fi concluzionată prin faptul că toată lumea e de acord că acolo e nevoie de o parcare. Această parcare este a timișorenilor, nu este lupta noastră de orgolii. Dacă am ajuns la un consens, haideți să convocăm săptămâna viitoare o comisie și batem în cuie soluția finală”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără de la PNL.
Colegul său, Adrian Lulciuc, a propus schimbarea membrilor comisiei pentru că nu au disponibilitatea de a participa la ședințe.
Concluziile finale după două ore de discuții au fost trase de primarul Dominic Fritz.
„Bineînțeles că se va face acolo o parcare, este un lucru consensual, chiar de mult timp. În mandatul meu de primar vom ajunge la această înțelegere cu Consiliul Județean. O să vă întrebați atunci de ce atâta gargară și spectacol grotesc. Probabil cineva a primit un sfat că orice victorie are nevoie de un conflict înainte și așa că s-a creat un conflict. Primul act a fost modul în care a lucrat această comisie. S-a dorit să se creeze un conflict inutil pentru că astfel cineva să pară glorios. Nu se luptă nimeni cu nimic, nu există niciun dușman, ci există un proces normal de negociere. Când există un consens va exista un vot în Consiliul Local. Se va rezolva dar nu cu această scenetă de conflict prefăcut”, a afirmat primarul Dominic Fritz.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDoamne de mi ai da putere….
Este un lucru consensual, chiar de mult timp. În mandatul meu de primar vom ajunge la această înțelegere cu Consiliul Județean. Asa zice donimic. Poate doar mie imi scapa logica. Este, sau va fi?
-
Nu inteleg de ce ai vrea ca un pamant al primariei sa ajunga pe mana unui privat, chiar daca doar concesiune.
De ce nu poate CJ sau Primaria sa faca o parcare acolo si sa faca ei bani din ea.
Va dati seama concesioneaza terenul pe 50 de ani face o paracare, in 3-5 ani zice ca nu merge ca o tine cu preturi ridicare si apoi face altceva la acea locatie.
Asa s-au trecut o gramada din terenurile publice de la stat la privat. Schema pentru smecheri…
Vai de noi in loc sa modernizam orasul cum se poate, cat mai bine nu doar pentru Timisoreni dar si pentru turisti ca o adevarata capitala culturala, ca ne dorim sa fim si noi in rand cu lumea din vest.. ce fac baietii in sedinte si dezbateri pe aceste subiecte ? Se cearta in sedinte ca la usa cortului fara solutii finale viabile doar promisiuni.. in ritmul asta o sa vedem parcari cand ne-om vedea ceafa.. ce se mai aude de podul de legatura de la Solventul ? sau nu mai e cazul.. nici rost nu mai are sa intreb..
-
Nu mai intreba, ti-a zis deja robu cum e cu solventul. L-a inceput el in 2014, de aia e gata acum.
Astia sunt neomarxistii pe care i-ati votat.