Conform Legii 31/1990, convocarea Adunării Generale a Acționarilor unei societăți se poate face cu minimum 30 de zile înaintea ședinței. Marți, pe site-ul STPT a apărut însă un anunț prin care membrii AGA ai aceste societăți erau convocați la o ședință la sediul Primăriei Timișoara.
Acționarii STPT, de fapt Consiliul Local Timișoara, aveau trei puncte de discuții pe ordinea de zi semnată de președintele Consiliului de Administrație Cosmin Ligius Buboi: modul de distribuire al dividendelor, contractarea unei linii de creditare conform ofertei depuse de o bancă în data de 17 iulie și diverse.
Consilierii PSD membri în AGA STPT au refuzat să se prezinte la ședință, susținând că este ilegală. Astfel, în sală s-au prezentat doar 8 membri ai AGA: viceprimarul Farkas Imre (UDMR), independentul Adrian Orza, Laura Chindriș (ALDE) și liberalii Simion Moșiu, președintele AGA, Grigore Grigoroiu, Daniela Mariș, Adelina Tîrziu și Adrian Lulciuc.
La discuții a venit și Nicolae Bitea, noul director interimar al STPT.
Discuțiile au fost cu scântei, Adrian Orza susținând că normal ar fi fost ca noua conducere să fie mandatată să negocieze un credit, nu să îl contracteze direct cu o anumită bancă. La solicitarea președintelui AGA, Simion Moșiu, s-a luat o pauză, iar acesta și Bitea au ieșit din sală. La întoarcerea la discuții, punctul doi de pe ordinea de zi a fost reformulat. Membrii AGA au aprobat, astfel „mandatarea directorului general al STPT și a directorului economic al PMT, pentru negocierea unei facilități de credit în sumă maximă de 12 milioane de lei pentru finanțarea activiății curente”.
„Este foarte important ca STPT să ia un credit să-și rezolve probleme. Este un credit, nu factoring. La factoring nu te poți răzgândi, la credit ai mai multe opțiuni. Vechea conducere a avut întâlniri destul de avansate cu o anumită bancă. La noi au ajuns ofertele de la două bănci. Am considerat oportun să se poarte negocieri cu cât mai multe bănci, pentru a se alege varianta cea mai potrivită.
Suma de 12 de milioane de lei a fost stabilită de directoarea economică și directorul general, de conducerea societății. În continuare se vor face negocieri atât de directorul general al STPT, cât și de directorul economic al Primăriei Timișoara. Primăria garantează această linie de credite, STPT neavând imobile”, a declarat după ședință Simion Moșiu.
El nu a dorit să comenteze modul în care s-a făcut convocarea Adunării Generale a Acționarilor, însă în opinia lui ședința nu putea să fie amânată.
„Având în vedere situația disperată în care este această societate a primăriei, cred că AGA se poate convoca în caz de forță majoră în orice moment. E vorba de oameni, de salariile oamenilor. Creditul este foarte urgent”, a mai spus Moșiu.
La rândul lui, Adrian Orza, susține că este mulțumit că formularea a fost schimbată, iar ceea ce s-a votat a fost legal.
„Ordinea de zi era definită greșit și am atras atenția asupra acestui lucru. Până la urmă, datorită acestei intervenții, am reușit să corectăm și să se voteze ceea ce este legal și ceea ce este plauzibil, doar o negociere de principiu momentan, să nu aprobăm deja contractarea. Am votat o linie de credit, dar se va merge de fapt pe scontare, probabil.
Scont asta înseamnă, că primăria trebuie să fie și ea de acord cu soluția aleasă și cu condițiile alese, până la urmă ea e ceea care va plăti. Oricum, știm foarte bine că PMT stă foarte prost cu cash-ul și atunci orice presiune bruscă pe PMT va fi catastrofală, pentru că n-o să mai discute STPT, și o să zică lasă că vă plătesc peste o lună, peste două, vine banca și blochează conturile și la revedere”, a spus Orza.
Cu o zi înainte de a fi demis, Sorin Supuran anunța că era în discuții cu trei bănci mari pentru demararea unei proceduri de scontare.
„Au trimis scrisori de intenție. Soluția cu factoringul înseamnă că facturile care le emitem către PMT pot fi scontate în cuantum de 90% din valoarea facturată. Va ajuta nu numai plata la zi a salariilor, ci și la plăți către furnizori, pe contracte serioase, cum sunt cele pentru energie, combustibil sau asigurări”, spunea fostul director STPT.
Factoring înseamnă cumpărarea de către o instituție financiară de la o companie de facturi sau debite pe care aceasta le are de încasat de la un terț. Valoarea de cumpărare a acestora este mai mică decât cea înscrisă în acte, diferența fiind profitul cumpărătorului și motivul pentru care acesta își asumă riscul de neplată.
Primarul Nicolae Robu a anunțat, marți, că angajații STPT își vor primi salariile complete pe 10 sau 12 august, primăria urmând să vireze circa 12 milioane de lei în conturile societății.
Articole pe aceeași temă
Citiți principiile noastre de moderare aici!