Ședința „de îndată” a fost programată pentru luni, la ora 16. Ar fi trebuit să aibă loc vineri și să fie una extraordinară, dar mare parte din Executivul Primăriei Timișoara era plecat din țară: viceprimarul Farkas Imre la Bruxelles cu un proiect pentru asistența socială, iar Nicolae Robu și viceprimarul Dan Diaconu în Tokyo, într-o vizită de lucru. City managerul Robert Kristof a rămas șef în primărie, dar ar fi refuzat să semneze convocarea pentru ședința extraordinară, astfel că plenul n-a mai avut loc vineri.
Doar 16 consilieri au fost în sală, iar unele proiecte aveau nevoie de 18 voturi. Ședința a început la fix, ca niciodată, dar fără consilierii locali ai PSD, care au anunțat printr-un comunicat de presă că vor boicota plenul.
„Vineri, 22 februarie, în prima parte a zilei, consilierii locali au fost convocați în ritm alert la ședințe de comisii, în ideea «pregătirii» unei ședințe de plen extraordinare planificată pentru 25 februarie. Deși ședința de comisie era convocată la ora 12, proiectele ce ar fi putut justifica urgența nu au fost prezentat nici până la ora terminării programului de lucru al aparatului primăriei și implicit nu au putut fi puse la dispoziția consilierilor locali pentru a putea fi analizate. (…) Conform legii, în mod cu totul excepțional convocarea consiliului local se poate face de îndată «în caz de forță majoră și de maximă urgență pentru rezolvarea intereselor municipiului». Considerăm că proiecte de hotărâre care vizează prelungirea termenului unor chirii, operațiuni de primă înscriere în cartea funciară sau modificări ale unor hotărâri votate recent, în ianuarie 2019, nu constituie o «urgență maximă sau vreun caz de forță majoră». Ca urmare a acestor practici abuzive repetate a conducerii PMT, în speță a primarului Nicolae Robu, grupul de consilieri locali ai PSD nu va participa la ședința de plen convocată de îndată de astăzi, 25 februarie 2019”, au anunțat aleșii social democrați înainte de începerea ședinței.
Primarul Nicolae Robu a crezut că aleșii vor decide totuși să participe la plen, așa că a făcut un apel în timpul ședinței, mizând pe faptul că aceștia urmăresc transmisiunea live de pe pagina de Facebook a primăriei. Fără succes însă. Concluzia ședinței „de îndată” a fost că primarul i-a lăsat prea liberi pe angajații primăriei, care nu pregătesc la timp documentația necesară pentru ședințe.
„La noi trebuia să fie ședință extraordinară și nu a avut cine să semneze din executiv convocarea ședinței. Domnul Kristof nu a vrut să semneze că a spus că nu are mandat. De foarte multe ori au apărut proiecte pe ordinea de zi… aproape în fiecare săptămână este o ședință… eu cred că una din cauze este faptul că ați fost destul de permisiv cu direcțiile de specialitate din primărie și s-au obișnuit cu lucrul ăsta, că nu îi trageți de hățuri… și eu și-au permis în continuare să aducă proiectele când au avut chef. Ei vin în plen și le aduc așa cu o lejeritate nonșalantă”, a atras atenția alesul local independent Adrian Orza.
Edilul-șef a recunoscut imediat că de foarte multe ori s-a întâmplat ceea ce a afirmat Orza, dar nu și de data aceasta.
„Da, s-a întâmplat asta în mai multe rânduri. Îmi asum, s-a întâmplat când ar fi trebuit să fie mai din timp făcute anumite lucruri, pentru că asta este armata cu care trebuie să duc eu bătălii. Au fost multe situații în care dacă aparatul își făcea datoria nu eram eu nevoit să vin, să mă rog să votați, să fac și negocieri legale, așa cum se întâmplă să se facă în actul politico-administrativ”, a conchis Robu, exprimându-și un gust amar pentru absenții ședinței de luni.
Patru proiecte care aveau nevoie de 18 voturi au fost lăsate pentru o altă ședință.
Citiți principiile noastre de moderare aici!