Consiliul Local Timișoara (CLT) se va reuni într-o ședință extraordinară marți, 7 februarie, pentru a discuta despre Colterm. Convocarea a fost făcută de Roxana Iliescu (PRO România).
„Aș vrea să le reamintesc colegilor că, în data de 26 ianuarie, administratorul judiciar al Colterm a transmis o notificare de punere în întârziere prin care solicită găsirea unei soluții privind implicarea municipiului Timișoara în cumpărarea certificatelor de CO2, dat fiind faptul că obligațiile de plată ale municipiului față de această societate ar fi mult mai mari decât contravaloarea acestor certificate, care este estimată la 80 de milioane de lei. Acum cred că, dincolo de această notificare, am asistat cu toții în ultima perioadă la diverse discuții pe tema Colterm. În urma discuțiilor cu colegii de la PSD și PNL, ni s-a părut oportun și aș putea spune chiar imperios necesar să convocăm un plen extraordinar pentru data de 7 februarie”, a declarat Roxana Iliescu în cadrul ședinței CLT din 2 februarie.
Primarul Dominic Fritz a salutat inițiativa, și el fiind de părere că trebuie găsită o soluție pentru viitorul societății de termoficare a Timișoarei.
„Mă bucur că aveți această inițiativă, mă bucur că vreți să veniți cu soluții, și asta propun și eu pentru discuția aceasta. Eu pot să vă spun ce facem noi. Și noi, din partea executivului, credem că trebuie găsită o soluție pentru Colterm. Anul acest bugetul local cuprinde o sumă record de 165 de milioane de lei pentru Colterm. Orice alte soluții legale sunt bine-venite. Aștept să ne vedem marți cu propuneri concrete. Vom vorbi despre sume de bani. Din 165 de milioane de lei, teoretic, sper că și practic, Colterm își va putea achiziționa aceste certificate. Costurile trebuie asumate de toți cei care fac propuneri”, a fost mesajul primarului.
Astfel, aleșii locali vor dezbate și vota proiectul ordinii de zi: „Notificarea de punere în întârziere a Municipiului Timișoara/Consiliului Local al Municipiului Timișoara, Primarul Municipiului Timișoara, conform dispozițiilor art.1522 Cod Civil, de către administratorul judiciar al Companiei Locale de Termoficare Colterm SA-Consorțiul format din Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL, înregistrată în data de 26.01.2023”.
Vă reamintim, bugetul Timișoarei a fost aprobat luni, 6 februarie. Pentru Colterm au fost alocați mai mulți bani comparativ cu anul trecut – 165 de milioane de lei față de 120 de milioane de lei, folosiți pentru plata cheltuielile curente (gaz, cărbuni), dar și din care să poată compania Colterm să achiziționeze certificatele verzi aferente anului precedent, fără de care ar risca să intre în faliment.
Până acum, Colterm a încasat două amenzi istorice de la Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru că nu a cumpărat certificate de emisii gaze cu efect de seră (EUA), pentru poluarea produsă, conform legislației. Una dintre amenzi, în valoare de 21,6 milioane de euro, a venit în 2021, pentru anul anterior, iar cea de-a doua − de peste 14 milioane de euro – a fost încasată în 2022, pentru 2021.
Ar putea urma o a treia amendă din partea AFM, în cazul în care Colterm nu va cumpăra certificatele EUA aferente anului 2022 până în 30 aprilie. Odată cu a treia amendă, AFM poate cere intrarea în faliment a Colterm, cu mențiunea că acest lucru nu s-ar traduce automat prin sistarea furnizării apei calde și a căldurii către populație.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!