Consilierii locali au avut două puncte pe ordinea de zi. Primul a fost solicitarea Asociaţiei „Victoria” a Luptătorilor în Revoluţie, condusă de Lorin Fortuna, de adoptare a unei declarații oficiale din partea Consiliului Local Timişoara privind situaţia actuală din România şi din oraşul de pe Bega şi revendicările persoanelor care protestează public.
Al doilea punct de pe ordinea de zi a fost dezbaterea „Platformei pentru România” şi a proiectului „A treia Proclamaţie de la Timişoara”, propuse de Comitetul de Iniţiativă „Timişoara `89”.
UPDATE. Zeci de revoluționari s-au adunat la primărie la ora 14. Ei le-au cerut aleșilor, Consiliului Local Timișoara, să adopte o poziție oficială în privința protestelor și în special a revendicărilor pe care le au cei care ies zi de zi în stradă.
Primarul Gheorghe Ciuhandu a afirmat că a primit o solicitare de convocare a consiliului local pentru a se stabili o atitudine faţă de doleanţele cetăţenilor care protestează în centrul oraşului Timişoara şi, chiar dacă Jandarmeria i-a cerut să nu autorizeze aceste mitinguri, organizarea protestelor a fost autorizată în Comisia de ordine publică de la nivelul primăriei până în 22 februarie, cu condiţia ca manifestările să fie paşnice.
Edilul le-a explicat însă revoluţionarilor că aleşii locali, Consiliul Local Timişoara, trebuie să acţioneze respectând cadrul legal. „Consiliul Local nu este abilitat decât în cadrul legislativ existent să-şi exprime anumite opinii. Anumite cereri care s-au depus trebuie tratate în cadru strict constituţional, nu ne putem juca cu lucrurile astea. Dacă sunt derapaje ele se pot sancţiona prin atitudine civică, prin vot… Eu, ca primar, nu mă voi preta la niciun fel de manipulare politică, cât voi fi primar voi asigura libertatea de exprimare pentru oricine, dar lucrurile trebuie să se deruleze într-un cadru legal”, a declarat Ciuhandu.
Principalele revendicări ale protestatarilor sunt: demiterea sau suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, demiterea actualului Guvern şi constituirea unui Guvern de tehnocraţi până la organizarea de alegeri generale aticipate, organizarea alegerilor anticipate într-un timp cât mai scurt pentru detensionarea actualei situaţii, „efectuarea unei anchete societale”, de către Guvern, referitor la cauzele care au condus la provocarea actualei crize şi tragerea la răspundere a vinovaţilor şi organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei.
Reprezentanții grupurilor politice ale PSD, PNL și PNȚCD din cadrul Consiliului Local Timișoara și-au declarat susținerea fiecare pentru aceste revendicări. Nu a fost adoptată nicio hotărâre oficială la nivelul CLT.
Liderul grupului democrat-liberal, Ovidiu Ciuhandu, a afirmat că nu se poate pronunţa, în calitate de reprezentant al PDL, cu privire la doleanţele protestatarilor. „Cred că ceea ce se întâmplă acum aici este o dovadă a democraţiei. (…) Am venit aici pentru că înaintea faptului că suntem oameni politici, consilieri locali sau timişoreni, suntem oameni. Cred că, probabil, în ultimii 20 de ani, ne-am pierdut o parte din umanitate, ne-am pierdut valorile. Cu siguranţă trecem printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic”, a declarat Ciuhandu.
Secretarul primăriei, Ioan Cojocari, a declarat că şedinţa cu protestatarii de la Timişoara este o premieră naţională, dar consiliul nu poate adopta niciun fel de hotărâre de genul celor cerute de revoluţionari pentru că aceasta ar fi lovită de nulitate.
„Mulţi faceţi parte dintre aceia care au participat activ la evenimentele din 89. Din păcate, ce aţi făcut dumneavoastră la vremea respectivă practic a fost furat de Bucureşti după Revoluţie. Timişoara este un garant al democraţiei. Sigur şi întrunirea de acum este o premieră la nivel de ţară românească. Niciunde nu a fost convocată o întrunire a consiliului local în care să se discute problemele care sunt la nivelul ţării. Sub aspectul oportunităţii este o treabă care va fi urmată şi de alţii. Sub aspectul legislaţiei, Legea 215 spune clar: consiliul local este organ deliberativ, lucrează numai pe bază de hotărâri, nu poate sub nicio formă să hotărască vizavi de politica naţională, ar fi hotărâri lovite de nulitate, dar se poate să se dea un comunicat în care să prezinte cum văd domnii consilieri problema”, a spus Cojocari.
După ședință, revoluționarii au plecat să protesteze din nou în Piața Victoriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!