Ședința de consiliu local a fost precedată de dezvelirea bustului Reginei Maria, realizat de sculptorul Aurel Ardeleanu. Primarul Nicolae Robu și președintele PNL Ludovic Orban s-au chinuit să dezvelească bustul Reginei Maria, sub privirile timișorenilor curioși. Au reușit abia cu ajutorul unui membru din dispozitivul de defilare, care a adus un drapel și a agățat pânza neagră care acoperea sculptura.
Până și ședințele festive încep cu întârziere la Primăria Timișoara. Aleșii locali au fost chemați, sâmbătă, la primărie, pentru a înmâna distincțiile celor mai noi cetățeni de onoare ai orașului: Adriana Babeți, Doina Popa, Toma Frențescu și Szakáts Béla.
Ședința a început cu intonarea Imnului României, a Odei Bucuriei, momentul fiind urmat de intonarea Imnului Timișoarei. Mai multe oficialități au fost invitate la plenul festiv, însă un singur ales PSD a venit în sala de consiliu, Gabriela Popovici.
A durat mai bine de o oră înmânarea titlurilor celor patru personalități care au făcut cinste Timișoarei. Totul a început cu discursul primarului Nicolae Robu, ca în fiecare an, iar oficialitățile invitate au vorbit abia la final.
Moment de reculegere pentru cazul Caracal
Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan Selejan le-a cerut celor prezenți să păstreze un moment de reculegere pentru fenomenul Caracal, unde două fete au fost răpite de un presupus criminal în serie.
În dimineața zilei de vineri, 26 iulie, polițiștii din Caracal au descins la locuința lui Gheorghe Dincă, suspectul principal în cazul răpirii Alexandrei Măceșanu. Fata contactase serviciile de urgență cu 19 ore înaintea intervenției acestora.
Potrivit ultimelor informații, probele ADN descoperite la locuința lui Gheorghe Dincă îi aparțin Alexandrei, fata în vârstă de 15 ani răpită în 24 iulie. De asemenea, specialiștii cred că Dincă este un criminal în serie.
„De cei aproape cinci ani de când sunt și eu cetățean al acestei urbe, ați acordat un sprijin deosebit mitropoliei, cât și tuturor cultelor. (…) Vă mulțumesc pentru truda pe care o depuneți pentru bunul mers al orașului. Îmi aduc aminte în urmă cu cinci ani cât de greu se pătrundea și se ieșea din oraș. În fiecare an s-au creat noi benzi de circulație, m-am întâlnit într-o zi cu domnul primar în oraș și am văzut cum cu palma măsura dacă o bordură s-ar putea muta puțin mai încolo să se câștige câte o bandă de circulație. Eu consider că automobilele au început să se miște mai bine în orașul acesta, felicitări pentru proiectul cu vaporașele de pe Bega. (…) Să dea Dumnezeu ca peste 100 de ani Timișoara să fie mai înfloritoare!”, a spus ÎPS Ioan Selejan.
ÎPS Selejan i-a îndemnat pe cei prezenți ca în limita posibilităților să mai mărească numărul celor care lucrează în Poliția Locală, „pentru siguranța cetății și a cetățeanului, pentru că valul de nesiguranță, valul altor tulburări vin înspre noi și știți foarte bine că, din nefericire, moartea albă a bătut de o vreme și la porțile Timișoarei”.
Cine sunt cei mai noi cetățeni de onoare ai orașului
Primarul Timișoarei a înmânat distincțiile celor mai noi cetățeni de onoare ai orașului.
Scriitoarea Adriana Babeți s-a născut în Oradea, în 1949. A absolvit Facultatea de Filologie din Timișoara, iar 20 de ani de activitate i-a petrecut în câmpul presei culturale, dedicându-se în același timp și cercetării științifice, pentru studiul literaturii comparate, al literaturii române și al teoriei literare. A publicat zece volume de referință în domeniu, majoritatea cu teme de pionierat în România și distinse cu premii importante. Scriitoarea este profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, iar propunerea pentru acordarea titlului a venit de la rectorul UVT, Marilen Pirtea, care spune că Adriana Babeți merită această distincție pentru întreaga activitate, recunoscută la nivel național și internațional și pentru asigurarea condițiilor favorabile creației culturale și protejării patrimoniului cultural.
Doina Popa s-a născut în Reghin, județul Mureș, în 1939, și a absolvit Universitatea de Vest din Timișoara. A lucrat vreme de 29 de ani ca secretar literar al Teatrului Național Timișoara, iar în anul 1992 a înființat Fundația Culturală Artmedia. În 27 de ani de activitate, Artmedia a organizat 144 de turnee în Timișoara și în țară, cu peste 170 de spectacole, dar și alte evenimente importante. Pentru contribuția la promovarea spectacolului de teatru românesc, Doina Popa a fost distinsă cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, în 2002. Propunerea a venit de la Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, și de la Ion Rizea, direct adjunct al Teatrului Național Timișoara, pentru „prestigioasa activitate culturală desfășurată în folosul comunității și pentru remarcabila contribuție la promovarea spectacolului de teatru românesc”.
Toma Frențescu a fost, timp de 50 de ani, coordonator al Ansamblului folcloric „Timișul”. Născut în 1947, la Borlova, în Caraș-Severin, el este, de altfel, unul din membrii fondatori ai ansamblului. În 1968 a absolvit Facultatea de Fizică-Chimie a UVT și de 50 de ani, din 1969, este angajat al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. În 1974, Frențescu a devenit coregraful Ansamblului „Timișul”, care, de-a lungul timpului, a fost o adevărată școală de formare pentru generații întregi de dansatori. Spectacolele pe care le-a pus în scenă au respectat mereu, cu strictețe, autenticitatea tradițiilor românești. Toma Frențescu a colaborat cu numeroase ansambluri din țară, dar și din străinătate și a obținut o mulțime de premii. Propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare a venit din partea consilierului liberal Ciprian Mihok.
Născut în 1938, sculptorul Szakáts Béla a fost profesor la Liceul de Arte și la Facultatea de Arte din Timișoara. Este considerat unul dintre cei mai importanți pedagogi pe care i-a avut școala artistică din Banat. Cariera sa înseamnă numeroase expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate, sculptorul fiind, de altfel, recompensat cu premii importante. La 81 de ani, Szakáts Béla este încă activ, iar anul acesta a fost onorat cu o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă din Timișoara. Propunerea pentru distincție a venit de la Enikő Szász, președintele Asociației Femeilor Maghiare din Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/la-multi-ani-timisoara-reconstituire-istorica-in-piata-unirii-cu-actori-si-garda-de-onoare-a-jandarmeriei-romane/2297136
http://www.tion.ro/spectacol-militar-de-ziua-timisoarei-intre-pasajul-jiul-si-catedrala-mitropolitana/2297167
http://www.tion.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-ziua-timisoarei-unde-si-cine-defileaza-cine-canta-programul-complet/2295892
Citiți principiile noastre de moderare aici!