Cum a pornit această campanie?
Rodica Bădeți: Acţiunea a pornit dintr-o necesitate clară. Secţia s-a înfiinţat prin fuziunea a trei compartimente, în luna februarie a acestui an, două de terapie intensivă medicală şi unul chirurgical, şi după ce s-a stabilit spaţiul locativ am constatat că ne lipseşte ceea ce este necesar ca să poţi să îngrijeşti pacienţi gravi, critici, care provin din diversele departamente ale spitalului şi care au nevoie de o serie de lucruri inexistente. Chiar dacă s-a demarat acţiunea de a informa spitalul, Ministerul Sănătăţii despre necesităţile noastre, noi, până la urmă, trebuie să îngrijim pacienţi şi este o urgenţă maximă de a dispune de fonduri pentru a putea achiziţiona cele necesare îngrijirii pacienţilor din Terapie. În acest context, având o relaţie bună cu cel care de fapt ne-a stat chiar de la început alături, domnul Nicola Carabenciov, am încercat să demarăm o acţiune care îşi propune într-o primă instanţă să echipeze cu minimul necesar un pat de terapie intensivă adevărată – în primul rând cu pat, după aceea cu injectomate, cu volumate şi monitoare, ventilatoare. Facem propunerea asta în mai multe etape, în funcţie şi de răspunsul pe care îl va avea acţiunea pe care am demarat-o acum.
Cum decurge o zi la terapie intensivă şi care sunt nevoile unei zile?
Rodica Bădeți: Uneori zilele sunt aşa de complexe că nu-ţi dai seama de ce ai realizat decât după ce ai ieşit din activitate. Practic, activitatea, din punctul meu de vedere, este dificilă, deoarece secţia, care acum este unică, practic este dispusă în două corpuri separate, un corp aparţine secţiei Clinicii de Chirurgie, celălalt aparţine Clinici de Terapie Medicală – Pediatrie. Ca atare, îmi împart activitatea între cele două departamente, chiar dacă fac parte dintr-o secţie unică. Se preiau bolnavi care vin de la diverse secţii cu diverse patologii, se încearcă să se acopere şi să se instituie terapia pentru bolnavii din cadrul secţiei cu paturi, după aceea ne desfăşurăm activitatea în cadrul secţiei în blocurile operatorii şi în ultimă instanţă asigurăm cu asistenţa anestezică departamentul de imagistică şi departamentul în care se fac sedări şi analgezie pentru execuţia diverselor manopere şi manevre de Terapie Intensivă.
Câte admisii se fac în Secţia ATI în fiecare lună?
Rodica Bădeți: Suntem abia la începuturi, am fost şi în imposibilitatea de a funcţiona cu numărul integral de paturi cu care de fapt este dotată secţia. În medie, în prezent, undeva la 120-150 de cazuri sunt adresate într-o lună.
Aţi spus că sunteţi în dificultate din cauza numărului de paturi.
Rodica Bădeți: Suntem în dificultate din cauza numărului de paturi. În primul rând că spaţiul locativ este limitat. Noi trebuie să funcţionăm cu 35 de paturi. În prezent nu avem spaţiu în care să punem cele 35 de paturi, după aceea nu avem paturi efectiv de terapie. Cu adevărat, din cele 35 sunt doar trei paturi adevărate de Terapie Intensivă. În rest sunt paturi împrumutate din alte secţii, cărora noi le-am dat o altă destinaţie pentru a putea îngriji pacienţii în unitatea noastră. În mod normal secţia este dotată cu 15 paturi destinate pacientului critic, 18 paturi destinate celui de terapie intensivă intermediară şi două paturi de supraveghere postanestezică. Fiecare pacient ar trebui să fie îngrijit într-un pat adecvat de terapie intensivă, în care să se poată executa toate manoperele şi manevrele pe care le implică o îngrijire în terapie intensivă.
De ce credeţi că societatea civilă, sponsorii, se apropie de unităţile sanitare pentru a le ajuta?
Rodica Bădeți: Poate că noi, ca şi oameni care ne îngrijim de sănătate, am omis să ieşim în faţă şi să le spunem cu adevărat oamenilor ce se întâmplă în spitale. Poate că puterea economică a crescut şi oamenii care au demarat diverse acţiuni începând din anii 90 au acum puterea financiară să ajute şi acţiuni de genul ăsta. Poate oamenii au ajuns să îşi răspundă la întrebarea: astăzi este copilul apropiatului, mâine poate să fie copilul meu în mare suferinţă. Multe pot fi răspunsurile vizavi de impactul pe care l-a avut strigătul nostru de ajutor pentru dotarea unităţilor medicale în general, nu numai pe terapie. Cea de-a doua etapă a acestei acţiuni este aceea de a continua. Nevoile pe pat de terapie intensivă sunt foarte mari, conform legislaţiei. Visul nostru este de a ajunge în etapa în care putem cu adevărat să avem o terapie intensivă, în etapa în care putem îngriji pacienţi, în etapa în care să se poată face activitate universitară de pregătire a celor care ne vor prelua sarcinile pe care le facem noi astăzi.
Donațiile se pot face în contul West HR Association, deschis la BRD: RO10 BRDE 360S V923 1153 3600 – cont în lei, dedicat exclusiv acestei campanii, de către persoane fizice sau juridice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!