Fost ministru pentru IMM-uri, actual preşedinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu,a venit la Timişoara pentru a se întâlni cu oamenii de afaceri și cu autoritățile locale, la Casa Adam Muller Guttenbrunn.
Jianu spune că sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din România suferă în acest moment din cauza numeroaselor bariere existente în faţa dezvoltării antreprenoriatului local, punând chiar în pericol existenţa multor firme.
„Timișoara este un pol important, de aceea ne aflăm aici, astăzi, pentru a revigora filiala teritorială. Atragem atenția că guvernul a aprobat recent o OUG care elimină posibilitatea IMM-urilor de a veni cu 50% garanții de participare, cifră de afaceri, garanții și bună execuție la contractele de achiziții publice. Acest fapt va afecta negativ peste 90% dintre IMM-urile din România. Noi am propus pentru contractele până la 10 milioane de euro să reducem la jumătate garanțiile și pentru companiile mari”, a declarat Jianu.
Problemele existente în funcţionarea IMM nu se opresc aici. Jianu spune că autorităţile, în acest caz Protecția Consumatorilor (ANPC), au puteri ridicate şi pot acorda amenzi prea mari pentru a fi suportate de acest sector.
„Întreprinzătorii nu au profitul necesar plății unei asemenea amenzi. Nu există în lume o astfel de prevedere aberantă, ca amenda să fie procent din cifra de afaceri, ci e un cuantum fix și suportabil de către întreprinzător. De aceea noi cerem eliminarea acestei prevederi, cu care nu suntem de acord sub nicio formă”, a mai menţionat Jianu.
Instabilitatea legislativă afectează, de asemenea, societăţile de dimensiuni mici. Şeful CNIPMMR spune că organizaţia va cere ca un cod fiscal să rămână neschimbat timp de patru ani, aşa cum ar trebui, de fapt să fie.
„Fie că sunt măsuri în sens pozitiv sau negativ, Codul fiscal trebuie analizat foarte bine, să aibă predictibilitate și stabilitate. Noi cerem nemodificarea Codului fiscal timp de patru ani. De asemenea, noi mai cerem și înființarea liceelor antreprenoriale. Considerăm că existența unor asemenea școli speciale este necesară și acestea vor ajuta la dezvoltarea și formarea noilor generații de antreprenori. Lipsesc și meseriașii în România, de aceea am propus înființarea și școlilor profesionale în fiecare județ, cu fonduri europene”, a mai declarat Jianu.
Titlul de Capitală Culturală Europeană, un impact important asupra Timişoarei
Florin Jianu a vorbit şi despre obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană de către Timişoara. Conform acestuia, impactul asupra oraşului va fi unul ridicat, în sens pozitiv, şi pe termen lung.
„Cu acest prilej felicit Timișoara pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Veți vedea ce impact turistic și economic puternic va exista în Timișoara, nu numai în această perioadă când va fi capitală culturală, ci mult timp după aceea. Dovadă este Sibiul care a rămas la un nivel turistic extrem de ridicat”, a încheiat şeful patronatului din domeniul IMM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!