„Drumuri, alimentări cu apă și canalizare, renovări de clădiri administrative, cămine culturale, toate aceste obiective de importanță locală vor putea fi mai ușor realizate cu ajutorul finanțărilor derulate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale”, a declarat la Timișoara Alexandru Petrescu, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. Aceasta după ce instituția pe care o conduce va derula un nou program prin care se vor putea garanta atât avansurile luate pentru finanțare, dar și pentru întregul proiect.
„Noi lucrăm în parteneriat cu AFIR, emitem scrisori de garanție pentru comunitățile locale, de diferite tipuri. Acum asigurăm scrisori pentru garantarea avansul proiectelor de la AFIR. Acest program va aduce noutăți în 2018. este vorba despre inițiativa Garantarea economiei rurale – GER. Prin intermediul acesteia se va asigura garantarea pentru Unitățile Administrative Teritoriale și Grupurile de Acțiune Locală vor beneficia de garantare 100% atât pentru obținerea avans de la AFIR, dar și garantare integrală pentru contractarea a creditului. Am ales Timișul, regiunea de vest a României pentru a oferi informații despre noile noastre proiecte, despre ceea ce oferă Fondul. Pornim evanghelizarea financiară de aici”, a declarat Alexandru Petrescu.
Conform oficialului, anul trecut au fost acordate prin intermediul FNGCIMM un număr de 239 de garanții pe centrul zonal Timișoara, în sumă de 90 de milioane de lei. Dintre acestea 73 au fost doar în Timiș, majoritatea fiind solicitate și obținute de primării și de GAL-uri.
Tot prin intermediul Fondului de Garantare se va derula un nou program destinat firmelor, prin care acestea vor beneficia de garanții și pentru capitalul de lucru, nu doar pentru cel de investiții.
Programul „IMM Invest România” a pornit din decembrie, acum se fac normele. Noul program va oferi celor interesați posibilitatea să obțină scrisori de garanție până la zece milioane de lei pentru investiții, pe 120 de luni. Dar, de asemenea, se va putea garanta și obținerea de capital de lucru, în valoare de până la cinci milioane, pe 48 de luni. Din păcate, acest tip de finanțare a scăzut foarte mult în activitatea noastră, la doar 3% din total, față de 33% cât era înainte. În următorii ani se va insista asupra reorientării dinspre programul Prima Casă către scopul inițial pentru care a fost creat Fondul, adică susținerea mediului de afaceri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!