Guvernul Victor Ponta îşi propune să reducă atât contribuţiile sociale ale firmelor pentru angajaţi, dar şi taxa pe valoarea adăugată la produsele alimentare de bază, printre care şi carnea. În ceea ce priveşte contribuţiile pentru angajaţi, totul depinde de negocierile purtate cu cei de la Fondul Monetar Internaţional, spune Ponta, dar se ştie deja sigur că măsura va fi luată, urmând să fie stabilit doar procentul şi momentul intrării în vigoare.
„S-a redus cota de TVA la pâine, acum în septembrie vom avea un an de la intrarea în vigoare a măsurii şi vom vedea efectul pe care aceasta a avut-o. Mergem încet cu această reducere şi la legume şi fructe, la produsele bio şi tradiţionale, dar şi la carne. Prin această decizie reducem evaziunea fiscală şi creştem competitivitatea în domeniu”, a declarat la Timişoara primul ministru.
Referitor la reducerea contribuţiilor sociale, Ponta a declarat: „Toată lumea aşteaptă cu nerăbdare negocierile cu Fondul Monetar Internaţional din iunie pentru a şti nu dacă reducem contribuţiile la asigurări sociale, pentru că sigur le vom reduce, ci pentru a ştii exact când şi procentul cu care o vom face. În acest punct de vedere am fost să mă întâlnesc mai devreme cu reprezentanţii altor companii care crează foarte multe locuri de muncă”.
Una dintre cele mai importante investiţii din zonă, cea a Smithfield, producătorul de carne de porc, a fost în prim planul primului ministru. Aceasta pentru că piaţa chineză a cărnii se va deschide în curând, iar exporturile cu această destinaţie ar putea avea efecte importante asupra bugetului.
„În cazul Smithfield vreau să văd dacă deschiderea pieţei chineze a cărnii de porc implică pregătiri pentru aceasta, pentru că exporturile cu această destinaţie reprezintă un plus economic important”, a mai spus Ponta.
El a vizitat joi sediul companiei din localitatea arădeană Vinga.
Firmele mari, dar şi cele de dimensiuni mici, în atenţia premierului
Conform celor declarate de Ponta, scopul vizitei sale a fost în primul rând unul economic, dorind să discute direct cu şefii companiilor locale.
„Am vrut să vin şi în judeţul Timiş, aşa cum am făcut în numeroase alte zone la nivel naţional, să văd investiţii economice importante, private, care sunt sprijinite şi din fonduri europene şi din programe naţionale. Nu pot decât să mă bucur că şi aici, la Timişoara, ca şi în alte oraşe, se dezvoltă investiţii şi se realizează locuri de muncă. Ce avem noi de făcut la nivel naţional este să facilităm utilizarea banilor europeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!