Zilele trecute Ministerul Sănătăţii a cerut schimbarea din funcţie a medicului Horia Pleş, acuzând încălcări ale legislaţiei şi un conflict de interese.
“Raportul primit de la Corpul de control arată că în ultimii cinci ani, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara Timişoara şi firma SCM Neuromed Timişoara, unde şeful clinicii era asociat, au fost încheiate atât contracte de servicii de transport, cât şi contracte de prestări servicii medicale de diagnostic imagistic. Valoarea totală a facturilor în perioada 2008-2013 a fost de 899.823 lei pentru contractele de servicii de transport şi 3.068.966 lei pentru serviciile de diagnostic imagistic, bani achitaţi de spital din sumele alocate de către CJAS Timiş, conform contractelor încheiate pentru prestarea serviciilor medicale. Voi sesiza şi ANI, în privinţa eventualului conflict de interese al domnului Horia Pleş, ca şef Secţie Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care este şi asociat la SCM Neuromed Timişoara. Concomitent, voi trimite acest raport de control către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara”, a declarat Eugen Nicolăescu.
Şeful Secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara susţine că acuzaţiile sunt false:
“Am avut contract cu spitalul, nu de acum, ci din 2006+2007 ca şi back-up, pentru eventualitatea în care se strică aparatele. Atunci pacienţii sunt trimişi pentru investigaţii la Neuromed. La un moment dat aparatul a fost stricat pentru un an de zile. Vă daţi seama ce effort a fost pentru Neuromed să facă toate investigaţiile, mai ales în condiţiile în care jumătatedintre cazuri au fost urgenţe. Se fac cu specialişti, ai nevoie de echipament, de defibrilatoare, este viaţa omului în mâna ta. Acesta este motivul pentru care s-a apelat la Neuromed. Aparatele nu s-au stricat din vina mea, iar toate decontările s-au făcut legal. Eu am toate documentele”, a declarat pentru Tion Horia Pleş.
În plus, medicul spune că Neuromed nu a facturat Spitalului Judeţean toate serviciile prestate de către Clinica Neuromed.
“Au fost transportate cazurile din Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean gratuit cu ambulanţele Neuromed. Sunt aproximativ 15.000 de kilometri efectuaţi pentru care nu am facturat transportul Spitalului Judeţean şi asta şi în condiţii de criză, a mai spus Horia Pleş.
Şeful Secţiei de Neurochirurgie a aflat din presă faptul că ministrul Sănătăţii cere revocarea sa din funcţie. Acesta este revoltat de faptul că oficialii din minister nu i-au cerut un punct de vedere.
“O să redactez o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii. Suntem într-o situaţie dificilă pentru că nu am ştiut absolut nimic. Am aflat alaltăieri totul din presă. Nici măcar nu am ştiut că este corpul de control la Spitalul Judeţean, nici nu mi-au spus că este un raport care mă vizează. Nu ştiu cum este legislaţia, dar mie mi se pare normal să fiu înştiinţat, să mi se ceară părerea. Mi se pare grotesc felul în care a reacţionat domnul ministru. Nu este nimic adevărat”, a mai spus Horia Pleş.
Conducerea Spitalului Judeţean din Timişoara nu a primit nici acum o cerere oficială pentru a-l schimba din funcţie pe doctorul Horia Pleş.
UPDATE. Șeful Secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean i-a trimis ministrului Sănătății o scrisoare deschisă prin intermediul căreia se disculpă de acuzațiile aduse și oferă probe pentru a-și susține nevinovăția. Medicul reclamă faptul că nu i s-a dat ocazia să se apere și felul superficial, spune acesta, în care reprezentanții Ministerului Sănătății au efectuat controlul. Acesta explică și situația prin care s-a ajuns ca pacienți ai Spitalului Județean din Timișoara să fie diagnosticați la Neuromed și anunță că se va folosi de toate mijloacele legale pentru a-și dovedi nevinovăția.
Textul scrisorii adresate ministrului Sănătății:
“Scrisoare deschisă Excelenţei Sale, domnul Eugen Nicolăescu,
ministrul Sănătăţii
Excelenţă,
Recurg la acest mijloc de comunicare deoarece, din motive care îmi scapă, aţi fost informat într-un mod eronat de către Corpul dumneavoastră de control şi, astfel, susţineţi public stări de fapt care corespund unei realităţi trunchiate, în ceea ce priveşte numele meu.
Nu neg dreptul dumneavoastră de a face publice neregulile din domeniul pe care îl conduceţi, dar am pretenţia onorabilă ca, înainte de a face astfel de declaraţii, să solicitaţi şi părerea „acuzatului”. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru faptul că opinia şi mai ales pacienţii sistemului sanitar romanesc merită o informare corectă, pe de o parte, iar pe de altă parte, <<acuzatul>>are dreptul, în virtutea prezumţiei de nevinovăţie, să se apere arătând şi punctual său de vedere.
Vă referiţi constant, în declaraţiile care mă vizează, la un raport al Corpului de control al ministrului şi deja mă consideraţi demis, fără să aveţi curiozitatea de a vedea dacă faptele sunt reale şi dacă, reale fiind, îmi sunt imputabile ori sunt nelegale.
Mă voi referi numai la declaraţiile dumneavoastră, deoarece nu mi s-a adus la cunoştinţă raportul Corpului de control. Acest Corp nu a considerat că ar fi nevoie şi de poziţia mea faţă de constatările sale, încălcându-mi orice drept la apărare la care un cetăţean are dreptul într-o ţară europeană.
Reamintesc un fapt pe care îl arătaţi în declaraţiile preluate de Mediafax, în data de 18 iunie 2013, şi apoi de alte medii de informare: am fost numit şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara în luna decembrie 2011. Eventuale incompatibilităţi sau conflicte de interese se pot analiza doar începând cu acea lună. Nu înţeleg motivele pentru care vă referiţi la fapte anterioare care ar releva un conflict de interese în care m-aş fi aflat, deşi nu intram sub incidenţa dispoziţiilor legale privitoare la conflictele de interese.
Care este dispoziţia legală care mă pune în vreun conflict de interese începând cu decembrie 2011, când am fost numit în funcţie, şi care este situaţia vizată de acea dispoziţie? Bănuiesc că trebuie să fie alta decât ceea ce prevede art.180 din Legea nr.95 din 2006, atât de modificată.
În continuare, pentru o corectă informare a dvs. asupra faptelor pe care le-aţi făcut deja publice, având încredere deplină în Corpul dvs. de control :
SCM Neuromed nu este nici societate comercială şi nici organizaţie nonguvernamentală, după cum nu este nici unitate spitalicească. SCM Neuromed este o formă de exercitare a profesiunii prevăzută de lege, <<SCM>> însemnând, atenţie! <<societate civilă medicală>>, fără personalitate juridică.
<<Neuromed>> nu este o clinică, nu este un spital, ci un centru de diagnostic imagistic şi de ambulanţă privată, singurul din zonă cu activitate non-stop, 24 ore din 24, 7 zile din 7, care are întreaga logistică şi competenţă necesare să primească pacienţi în stare critică pentru a realiza diagnosticarea imagistică a acestora cu aparatură RMN (rezonanţă magnetică nucleară) şi CT (computer tomograf) pentru toate patologiile, nu numai pentru neurochirurgie.
<<Neuromed>> nu internează şi nu tratează pacienţii, examinările în vederea stabilirii diagnosticului imagistic fiind făcute la solicitarea medicilor specialişti.
<<Neuromed>> a realizat diagnostic imagistic pentru pacienţi la solicitarea Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean, în anul 2012, doar cu totul ocazional, mai exact 12 cazuri în întregul an, cu excepţia următoare: în luna martie 2012, aparatura de diagnosticare imagistică a Spitalului Judeţean Timişoara a fost defectă, neputând fi utilizată, şi, în aceste condiţii, pentru a rezolva situaţia de urgenţă în care se afla Spitalul Judeţean, SCM „Neuromed” a acceptat preluarea, chiar fără contract, a 200 pacienţi trimişi pentru diagnosticare de medici angajaţi ai Spitalului Judeţean Timişoara, în perioada 14 – 26 martie 2012.
Din cei 200 pacienţi examinaţi,163 erau solicitări ale serviciului de urgenţă pentru bolnavi în stare critică, care nu permitea o programare ulterioară.
Dintre cei 37 bolnavi, care nu erau aduşi la urgenţă, doar câţiva erau internaţi la Secţia de Neurochirurgie.
Consideraţi că aceşti bolnavi ar fi trebuit să fie refuzaţi de SCM Neuromedşi să fie lăsaţi în plata Domnului?
Între Spitalul Judeţean şi <<Neuromed>> s-a încheiat un singur contract de servicii imagistice, în luna aprilie 2012, cu durata de o lună, iar ulterior nu au fost încheiate alte contracte.
Acest contract nu se supune Legii achiziţiilor publice (OUG nr.34/2006) pentru că are o valoare şi un obiect care sunt exceptate expres prin art. 16 al ordonanţei de urgenţă.
Decontarea de către Spital a serviciilor medicale prestate şi a transporturilor efectuate s-a făcut pe baza documentelor întocmite şi confirmate în fiecare caz.
Fiecare factură emisă de SCM Neuromed are la bază un centralizator al serviciilor prestate, în care sunt identificate detaliat toate informaţiile necesare – numele bolnavului, data şi ora prestării serviciului, serviciul prestat, medicul emitent al solicitării etc. Fiecare examinare a fost recomandată de către un medic, contrar afirmaţiilor dumneavoastră.
Oricum, arhive există atât la SCM Neuromed, cât şi la Spitalul Judeţean Timişoara. Ele ar fi trebuit să stârnească… curiozitatea inspectorilor, dar, se pare, interesul lor s-a limitat la a vedea o factură şi o plată.
Achiziţia serviciilor de transport pacienţi s-a făcut legal şi sunt uimit de afirmaţia că tariful de transport nu ar fi fundamentat. Sau, poate, Corpul de control v-a informat că transportul a fost făcut cu maşini de oraş, nu cu ambulanţe?! SCM Neuromed a efectuat transporturi cu ambulanţe dotate cu toată aparatura necesară, cu asistenţă medicală, la un preţ de 1,8 lei/km, adică mult sub tariful de taximetrie. Preţul nu este fundamentat: da, este prea mic! Pe de altă parte, pe toata perioada 2008-2013, la care faceţi referire, Spitalul Judeţean Timişoara a avut, în paralel, contract pentru transport pacienţi şi cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Timiş. Prin urmare, informaţia că nu au existat oferte de preţ ale altor operatori de transport este falsă.
Domnule ministru Eugen Nicolăescu, eu îmi respect profesia de medic neurochirurg pe care o practic de-o viaţă şi nu admit să-mi fie ,,amendată” şi prejudiciată imaginea şi întreaga activitate datorită unui ,<<control>> plin de erori, soldat cu concluzii nefondate pe adevăr.
Nu voi renunţa să lupt pentru dreptatea pe care ştiu că o am şi mă voi apăra cu toate formele legale de care dispun, fiind cetăţean al acestei ţări care este încă, din fericire, democratică.
Cu stimă,
Dr. Horia Pleş – şef, încă, al Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara”
Mai puteti citi: Ministrul Sanatatii cere demiterea sefului sectiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judetean
Citiți principiile noastre de moderare aici!