Şcoala nr. 25 a dat tonul în vestul ţării şi a câştigat de-a lungul timpului mai multe campionate interşcoli la nivel judeţean şi naţional. Anul acesta e prima dată când cricketul a fost acceptat ca parte a proiectului Pierre de Coubertin. 160 de copii din Timiş sunt iniţiaţi în acest sport, la fel se întâmplă şi cu alţi 160 de copii din Bucureşti, Cluj, şi Voluntari.
La Timşoara a avut loc o campanie de recrutare pentru copii cu vârsta de până la 13 ani, care joacă kwik cricket – cricket pentru începători. Echipamentele sunt speciale, destinate copiilor, iar aceştia le primesc gratuit. Acţiunea de marți, de la Școala nr. 25, s-a desfăşurat cu participarea a 160 de copii care beneficiază de pregătirea pentru kwik cricket deja de o lună de zile. Meciul decisiv se dă la Bucureşti, în 15 noiembrie și va participa câte o echipă din fiecare oraş implicat în proiect. Din aceşti 160 de copii se vor selecta, în aceste zile, 10 copii care vor reprezenta Timişoara.
Selecția se va încheia miercuri, iar marți a avut loc un meci demonstrativ. O echipă de cricket de copii are opt membri, cu vârsta sub 13 ani, un număr egal de fete şi băieţi. Opt intră pe teren şi două rezerve.
„Cricketul a avut un feedback foarte bun în România. Noi am reuşit să devenim, recent, Federaţia Română de Cricket, dar activitatea a început cu trei ani în urmă, când am avut aprobare de la Ministerul Tineretului şi Sportului să introducem cricketul în şcoli. În judeţul Timiş am avut un mare succes. Drept dovadă, echipa din Timişoara, de la Şcoala nr. 25, a devenit campioană naţională. Am desfăşurat meciuri interşcoli, echipa câştigătoare a fost de trei ani echipa Şcolii nr. 25. Prima dată au fost calificări în judeţul Timiş, între 15 echipe de cricket, iar câştigătorii au reprezentat judeţul la Bucureşti, la nivel naţional”, spune Hanna Mohammad Babar, antrenor calificat de cricket, vicepreşedintele Asociaţiei Sportive Banat Lions.
Este primul proiect finanţat de guvern, prin proiectul Pierre de Coubertin (părintele Jocurilor Olimpice Moderne). Guvernul alocă prin acest proiect bani pentru diferite federaţii. S-au alocat bani pentru a iniţia în cricket 600 de copii în Bucureşti, Voluntari, Cluj şi Timişoara. Pentru întregul proiect s-au alocat aproximativ 86.000 lei.
Motive pentru ca micuţul tău să joace cricket?
„Cricketul este un joc care te învaţă anumite lucruri care sunt foarte bune pentru tine, ca şi copil. Te învaţă ce înseamnă onestitatea. Jocul este controlat de un umpire („arbitru” – o persoană care are autoritatea de a lua decizii în timpul jocului, care nu e membru al niciunei echipe) ale cărui decizii nu le poţi contesta. Doar îi accepţi deciziile, fără a le comenta. Asta este o parte a cricketului, fie că eşti de acord sau nu, nu contează, trebuie să accepţi decizia. Te învaţă să respecţi autoritatea, profesorii, părinţii. Un copil care joacă cricket va învăţa să fie respectuos cu profesorii, cu părinţii. Este şi multă matematică implicată în joc, trebuie să ai reacţii bune. Nu trebuie să fi foarte puternic din punct de vedere fizic, dar trebuie să ai rapiditate – mingea circulă foarte repede. În cricketul profesional, la seniori, viteza medie a mingii este de 150 kilometri pe oră. Respect, onestitate, este un sport de echipă, nu este unul individual, faci lucruri pentru echipă, în cricket nu există egoism, trebuie să lucrezi pentru echipă”, spune Andrew Begg, directorul tehnic al Federaţiei Române de Cricket, prezent astăzi la Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!