Reprezentanții Primăriei Timișoara au decis, încă din luna februarie, să dea în grija SDM semafoarele și semnele de circulație din oraș, după ce contractul cu firma Rosign a expirat la sfârșitul anului 2015. Aveau nevoie însă de un studiu de oportunitate care să arate că este mai avantajos să fie atribuit direct acest serviciu decât să fie organizată o licitație publică. Așa se face că, dacă aleșii municipali își dau acordul în ședința de consiliu care va avea loc marți, Societatea de Drumuri Municipale va răspunde, pentru următorii 15 ani, de tot ce înseamnă semne de circulație rutieră în oraș.
Consilierii locali vor avea pe mese proiectul de hotărâre privind delegarea gestiunii, prin atribuire directă, a serviciului „Activitatea de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza Municipiului Timișoara” către SC Drumuri Municipale SA. Totodată, vor adopta și caietul de sarcini al acestui serviciu, caiet ce devine anexă la contractul de delegare, precum și Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului, contractul în sine și lista bunurilor date în administrarea și exploatarea SDM și, evident, tarifele stabilite de către o comisie de negociere.
Potrivit oficialilor municipalității, SDM are 204 angajați, din care 150 ”personal direct productiv” și 14 ingineri de specialitate. După ce au analizat studiul de oportunitate făcut, specialiștii din instituția de pe C. D. Loga au concluzionat că SDM este societatea potrivită care să gestioneze această activitate, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al riscurilor. Durata estimată a contractului este de 15 ani, cu drept de prelungire cu o perioadă egală cu jumătate din durata sa inițială, cu aprobarea Consiliului Local Timișoara. Acesta intră în vigoare de la data semnării.
„Tarifele pentru lucrările/serviciile care fac obiectul prezentului contract sunt evidențiate în devizele analitice întocmite pe categorii de lucrări aprobate de către consiliul local și care fac parte din prezentul contract. Tarifele se vor actualiza periodic, conform legislației în vigoare. Prețurile la materialele folosite la lucrările ce fac obiectul prezentului contract se vor justifica prin facturi de la furnizori”, se arată în contractul pus la dispoziție pe site-ul primăriei.
În documente nu scrie însă redevența pe care o va primi SDM pentru a se ocupa de semafoarele, semnele de circulație sau marcajele rutiere din oraș. Societatea va primi lunar bani de la primărie, iar neplata redevenței sau executarea cu întârziere a obligației conduce la plata unor penalități de întârziere în cuantum de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, până la achitarea integrală a acesteia. De asemenea, neplata redevenței pe o perioadă mai mare de 90 de zile duce „la rezoluționarea de drept a contractului, fără nicio altă formalitate prealabilă”.
Puteți analiza întreaga documentație aici!
Articole pe aceeași temă:
SDM in locul Rosign: primeste in grija semafoarele si semnele de circulatie din Timisoara, pe 15 ani
Citiți principiile noastre de moderare aici!