Senatorul Gheorghe David, care este şi profesor universitar, a făcut, recent, un studiu în rândul tinerilor, pentru a afla cât de multe cunosc aceştia despre fenomenul traficului de persoane.
„Ziua de 18 octombrie a fost numită Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane. Cât de important este acest subiect pentru noi? Am testat acest lucru în rândul studenţilor şi al elevilor, să văd cât de mult cunosc ei acest fenomen şi dacă lor li se pare sau nu un pericol ceea ce se întâmplă la ora actuală în această privinţă în Europa, România şi Timişoara. Am constatat cu surprindere că nu cunosc aproape nimic despre acest fenomen. Sigur, au auzit în media despre anumite cazuri punctuale, dar au neglijat lucrul acesta. Ceea ce încerc de mai multă vreme, tocmai pentru că am cunoştinţă de mai multe cazuri reale de victime ale traficanţilor de persoane, este să mă implic, în primul rând, pentru a-i determina pe oameni să se informeze şi încerc să contribui ca dascăl pentru a le face studenţilor mei o educaţie în această privinţă”, a afirmat senatorul Gheorghe David.
Îngrijorător este că lipsa de informare face ca din ce în ce mai mulţi oameni să cadă victime traficanţilor de persoane, care câştigă imens de pe urma acestei forme moderne de sclavie.
„M-a preocupat şi mă preocupă acest fenomen. Potrivit unor date statistice, pe plan mondial există sub diferite forme de sclavie circa 27 de milioane de persoane. Ceea ce este îngrijorător este că şi în România se manifestă acest fenomen. De exemplu, în judeţul Timiş, în anul 2011 au fost consemnate, oficial, 55 de cazuri de persoane care au devenit victime ale traficanţilor. Îngrijorător este că acestea sunt cazuri cunoscute, însă, cu siguranţă, există cazuri care nu sunt consemnate oficial. Victimele traficanţilor de persoane sunt copiii, adulţii şi chiar bătrânii”, a mai declarat senatorul Gheorghe David.
El a precizat că ignorarea acestui fenomen şi lipsa de informaţii serveşte doar scopurilor traficanţilor de persoane.
„De aceea, în ultimii ani, din calitatea de senator şi secretar al Senatului m-am implicat în mai multe proiecte şi iniţiative legate de lupta împotriva traficului de persoane prin intermedierea unor acorduri de colaborare între diferite instituţii din ţară şi străinătate, între diferite ONG-uri şi autorităţi ale administraţiei publice locale şi centrale. Am susţinut şi voi susţine în continuare iniţiative legislative pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii şi a traficului de persoane. Noi, parlamentarii, trebuie şi putem să ne implicăm în continuare în susţinerea unor iniţiative legislative care să conducă măcar la diminuarea acestui fenomen. Ceea ce mai este important – şi putem face cu toţii – este ca informaţiile pe care le deţinem despre traficul de persoane să le transmitem şi altora, deoarece ignoranţa şi lipsa de informaţii serveşte doar scopurilor traficanţilor de persoane. În SUA, de exemplu, dar şi în Uniunea Europeană, în şcoli există ore speciale de educaţie privind acest fenomen. Copiii trebuie să fie protejaţi, în primul rând de către părinţi, iar tinerii trebuie să înţeleagă că atunci când o ofertă de muncă în străinătate este prea bună să fie adevărată, de obicei aceasta este doar o acoperire folosită de traficanţi. Nu puţini sunt cei care au acceptat astfel de oferte şi, odată ajunşi în alte ţări, au fost privaţi de libertate şi puşi să lucreze ca nişte sclavi”, a spus senatorul Gheorghe David.
Zilele următoare, senatorul Gheorghe David va participa la mai multe acţiuni dedicate luptei împotriva acestui fenomen. Una dintre aceste acţiuni se va desfăşura la Arad, unde a fost invitat la un simpozion intitulat „Traficul de persoane – Formă a criminalităţii transfrontaliere organizate”. Printre invitaţi se mai numără reprezentanţi ai ambasadei SUA în România, precum şi numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor statului român, ONG-uri şi o serie de invitaţi cu experienţă în lupta împotriva traficului de persoane şi a criminalităţii organizate din afara ţării, cum ar fi Serbia, Italia, Bulgaria, Moldova.
Citiți principiile noastre de moderare aici!