„Restaurăm clădirile istorice. Am depus în Parlament un proiect de modificare a legii 153/2011 pentru a facilita restaurarea cât mai multor clădiri de patrimoniu într-un timp cât mai scurt.
Ultimul «recensământ» al clădirilor declarate monumente istorice a arătat că există 30.154 de clădiri înscrise în Patrimoniul cultural național al României. Multe dintre acestea se află în Timișoara. Faptul că majoritatea se află într-o stare avansată de degradare pune în pericol siguranța populației și afectează negativ calitatea vieții în localități”, spune senatorul USRPLUS de Timiș.
Legea 153 din 2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor actualizată în iulie 2016 stabilește lucrările de intervenție pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor, etapele, termenele și modul de finanțare a lucrărilor, obligațiile și răspunderile autorităților administrației publice locale și ale deținătorilor clădirilor (…), precum și sancțiunile aplicabile pentru neîndeplinirea/îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor care le revin.
„Obligațiile financiare impuse de lege sunt foarte greu de respectat în practică, întrucât costurile pentru reabilitarea clădirilor istorice sunt foarte ridicate, iar bugetele locale sunt insuficiente pentru numărul mare de clădiri degradate. Pornind de la această realitate, ne-am dorit o flexibilizare a mecanismului de cofinanțare, care să contribuie la îmbunătățirea patrimoniului cultural al orașelor din România și, în același timp, la atracția lor turistică.
Prin modificarea legislativă propusă de mine, procentul de cofinanțare din bugetul local va fi variabil în funcție de posibilitățile bugetare ale proprietarilor și ale autorităților locale, acestea din urmă având posibilitatea prioritizării în funcție de importanța imobilului pentru comunitate. Acest lucru va permite crearea de programe de finanțare accesibile unui număr mai mare de proprietari în același timp”, a explicat Raoul Trifan, care speră că în anii următori să vedem cât mai multe lucrări de reabilitare începute și finalizate.
(608)
Trimite articolul
XA reusit sa termine o facultate pana la urma? Sau e tot cu platirea articolelor pe tion
Tema extraordinar de urgenta. Mai sustiem si colectarea uleiului, protejarea gandacilor de pe parcursul autostrazilor, identitatea de gen predata prescolarilor, schimbarea de sex multipla platita din banii cetatenilor etc. Astia de la usr sunt buni pe teme d-astea foarte importante. Ii sustin
Adica , din banii tuturor se vor reabilita cladirile unora ? Nu am inteles ce vrea d-nul de la USR ? Oare cine sta in casele monument istoric , stiut fiind faptul ca centrul si nu nmai , este luat de oameni cu bani . Pe de alta parte , daca nu iti permiti sa stai intr-o astfel de casa , te muti unde iti permiti . Mie cand imi reabilitati termic blocul ?
-
Cred ca banii sunt dati cu imprumut, cel putin majoritatea din ei. Si ca sa iti raspund la intrebare, da, s-au dat bani si pt izolarea blocurilor non istorice, statul platea 80% din bani si locatarii 20%. Nu stiu daca mai exista programul la momentul actual.
Problema cu cele istorice e ca tot timpul dai de cativa ce pur si simplu nu vor sa dea 1 lei pentru repararea lor. Si atunci ca asociatie e f. greu sa ii fortezi. Aici ar trebui putin lucrat, ca nu mi se pare normal ca unii din locatari sa acopere si partea celorlaltor proprietari.
Ce vrajeala. Deci, uni o sa fie mai cu motz. Prietenii primariei vor beneficia mai rapid de o suma mai mare.
Poate o solutie ar fi urmatoarea , ok sa faca statul insa in urmatorii 10 ani vei pune o taxa mai mare incat sa nu ii iei painea de la gura omului :))) pe cladirile istorice care au beneficiat de ajutor si uite asa iti vei scoate banii. Nici eu nu mai suport ca cei din Timsioara de 10 ani se chinuie sa faca niste cladiri care in 2 ani nici nu aveai ce face , va fi capitala Culturala Europeana si arata orasul oribil.
-
este deja posibilitatea asta in lege, aici e vb. de granturi. Adica bani dati “mokka”. Pana la propunerea asta de lege, era procent fix 50/50 asociatia de proprietari/primaria pentru anumite cladiri cu valoare istorica etc. acum e “flexibilizat” procentul, fara sa zica cineva criteriile. Cunoscand “doctrina” plusere, cei “care trebuie” vor primi 50%, ceilalti… daca sunt saraci, ce sa le faci, ii muti. sa vanda si de banii primiti( de la cei care ulterior vor primi brusc maximul grantului, pentru ca se reevalueaza importanta cladirii), sa mearga sa joace golf, tocmai am aflat ca nu e un sport exclusivist. Undeva la iesire din oras; si sa ramana acolo, natura, sport, sanatate. Ce sa se chinuie in centru? oricum sunt batrani, sa se retraga, sa lase locul la #t”fl”șd(tineri “frumosi liberi” smecheri si descurcareti) Unii gen Trifan.
tion, iara serverul… -
Da nu ar fi mai simplu ca proprietarii sa ia un credit de la banca si nu are nimeni nici o suspiciune!
Si Primaria se poate ocupa de alte treburi im[portante!
ICE ICE BABY…
articol platit, sau cum sa-ti faci PR cu ultima magarie facuta. Ce face “minunata” propunere: adauga doua cuvinte: “maxim” respectiv “minim”. Flexibilizare FARA CRITERII nu e flexibilizare, e tentativa de inselaciune. Oricine poate ulterior justifica grant maxim pentru unii cu motivarea de importanta istorica, motivatia reala fiind de fapt pe baza de” gasca castigatoare”, si grant minim pentru altii, caci “nu mai sunt bani”. Fi-mi-ar scarba. Stai, imi e scarba de multa vreme, ajunge. Du-te bai Trifane inapoi la corporatii, au nevoie exact de hotomani din astia care sa-ti ceara sa-i lauzi cand te fura. Sau termina facultatea aia, ca cica plusereul e cu, pentru si despre ” ‘telectuali”.
Tion, vezi ca ai iar probleme la server, pierde comentarii.
Pff, ma bufneste rasul cand vad articole platite despre papagalul asta. Cum o sa faca si o sa dreaga el, toate la viitor/conditional optativ.
Vai si amar si de papagalii USR, am cam luat tzeapa cu ei, tot felul de trompetisti si it-isti pupincuristi (si necunoscatori de meserie) aka manageri la unul dintre cele 10 nivele intermediare si total irelevante dintre palmasi si top.
-
Supraveghetori, nu manageri. Ca pe plantatie. Responsabili cu obedienta, ei fiind la randul lor niste pupin*** obedienti. Outsourcing de sclavetzi, ce pretentii sa ai?