„Este important să nu ne amăgim. Nicolae Moga, o persoană recomandată pentru ocuparea poziției de ministru de Interne mai mult de faptul că era cunoscut drept apropiat al fostului primar al Constanței,, Radu Mazăre, decât de vreo competență anume, a demisionat nu dintr-un sentiment de onoare sau dintr-un simț al răspunderii. Nu. Această demisie, la doar șase zile de la numirea în funcție, este una cu intenții cosmetice, dar este în primul rând un gest motivat de frică: Nicolae Moga s-a temut să nu fie tras la răspundere pentru gravele nereguli din MAI revelate de informațiile apărute în aceste zile”, spune Nicu Fălcoi.
Senatorul timișean e de părere că președintele Iohannis nici măcar n-ar fi trebuit să accepte această numire făcută de premierul Dăncilă:
„Am spus public acest lucru încă înainte ca președintele Iohannis să anunțe că a acceptat această nominalizare (a senatorului PSD Nicolae Moga la Ministerul de Interne – n.red.). Problemele sistemice grave dezvăluite zilele acestea, când o țară întreagă e cutremurată de felul haotic și neprofesionist în care s-a acționat în cazul Alexandrei, dar și anterior, în cazul Luizei, adolescenta de 18 ani care i-a căzut, se pare, victimă, aceluiași criminal, nu se vor rezolva prin demisia lui Nicolae Moga și nici prin tragerea la răspundere a câtorva angajați ai MAI care au avut responsabilități directe în acest caz. Responsabilități de care s-au achitat în mod lamentabil. Drama de la Caracal ne-a arătat că Poliția nu este capabilă, nu are proceduri și nici nu are expertiza necesară să realizeze operațiuni de salvare în cazuri de răpiri și sechestrare. Și ne-a mai arătat și că forțele de poliție din Olt – și probabil nu doar cele din Olt! – nu au fost instruite și nu au nivelul profesional pentru a duce la îndeplinire o asemenea misiune. Cooperarea locală dintre Procuratură, Justiție și Poliție este foarte slabă, fiind caracterizată de lipsă de încredere și de lipsă de spirit de echipă. Iar conducerea centrală a MAI e deprofesionalizată și interesată mai mult să protejeze imaginea PSD decât să salveze victime”.
Întrebat despre cauzele profunde ale acestei crize, senatorul Nicu Fălcoi apreciază că interesul PSD pentru a controla politic toate instituțiile care asigură respectarea statului de drept în România a dus la scăderea tuturor standardelor din domeniul ordinii publice:
„Prin atacul la justiție și modificările aduse legislației, PSD a reușit să șubrezească sistemul de ordine publică și siguranță națională. Pentru a pune în aplicare interesele conducerii PSD și ale baronilor locali, pe lângă ciuntirea legilor, partidul de guvernământ a politizat agresiv sistemul de selecție și promovare a cadrelor care asigură conducerea centrală a MAI pe linie operativă și structura județeană de comandă. Au fost eliminați profesioniștii și au fost promovați oameni loiali PSD, cu pregătire slabă și capacități mediocre de a conduce structuri. Sistemul de clientelism PSD din structurile MAI reprezintă de fapt o structură paralelă de sprijin prin care baronii locali se protejează și prin care se instrumentează acțiuni abuzive împotriva celor care se opun guvernării dezastruoase PSD-ALDE”, declară Nicu Fălcoi.
Cât despre modul în care a acționat guvernul și despre măsurile care ar trebui luate, senatorul timișean spune că, în loc să identifice în mod corect cauzele și să acționeze în consecință, PSD a ales să politizeze criza și să atace STS, un serviciu care nu are atribuții pe linie operativă în domeniul ordinii publice:
„Interesul PSD de a subjuga STS este evident și are legătură cu următoarea rundă de alegeri, cele prezidențiale, pe care încearcă cu disperare să le fraudeze. PSD nu a dorit să ia măsuri, ci doar a mimat, de fapt, că ia niște măsuri, așa că s-a decis din nou scoaterea în față a lui Raed Arafat și desemnarea acestuia drept coordonator al unui comitet interministerial. Măsurile, așa cum a declarat chiar dr. Arafat, sunt limitate și haotice, și ele nu vizează activitatea de asigurare a ordinii publice. Raed Arafat execută ordinul politic de a se ocupa de STS și de a încerca să cosmetizeze această criză gravă. Atât și nimic mai mult. Nu mă aștept la rezultate din partea acestui comitet interministerial, care nu are competențe pe combaterea fenomenului infracțional. Le cer imperativ actualilor guvernanți să nu ne mai mintă în legătură cu măsurile care ar trebui luate. Încercarea guvernului de a mușamaliza scandalul în care este implicată Poliția Română este lamentabilă, iar putregaiul PSD din MAI nu poate fi curățat numai prin demiterea sau demisia unor responsabili locali și prin plecarea, de frică, din fruntea ministerului a unui politruc PSD-ist. Mă aștept, de asemenea, ca președintele Iohannis să își fi clarificat foarte bine după ședința CSAT de ieri care au fost și sunt cauzele profunde ale dramei de la Caracal și să înțeleagă că numai exprimarea compasiunii în astfel de momente dramatice nu este de-ajuns și că, dacă dorește să nu se facă părtaș la agravarea problemelor, atunci trebuie să fie mai exigent și mai puțin permisiv decât s-a dovedit recent cu propunerile de miniștri făcute de premierul Dăncilă”, conchide senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi.
(178107)
Citiți principiile noastre de moderare aici!