Duminică, 24 mai 2015, de la ora 17, capodopera pucciniană va fi dirijată de Victor Dumănescu. Cetatea principesei Turandot este o lume feerică, atemporală. Turandot intepretată, ca la premieră, de soprana belgrădeană Dragana Radakovic, își merită din plin renumele de ”prințesă cu inima de gheață”: de la gesturile glaciare și inflexiunile vocii, uneori aproape metalice, până la rochiile fastuoase care aruncă de pe scenă șuvoaie de sclipiri ca ale zăpezii. Decorul imaginat de Mario de Carlo (Italia) se circumscrie acestei viziuni cu un cadru scenografic argintiu-metalizat în care jocul de lumini desenează miraje – chiar patima stârnită în inimi de Turandot este cel mai puternic miraj, descris ca o vrajă căreia nu te poți opune. Rolul celui ce-i dezgheață principesei inima, misteriosul Calaf , al 13-lea pețitor ce îndrăznește să răspundă ghicitorilor, va fi jucat de tenorul Bogdan Roman, o voce superbă a scenei lirice timișorene. Alături de ei, distribuția îi reunește pe soliștii Octavian Vlaicu, Lăcrimioara Cristescu, Dan Patacă, Mircea Dan Petcu, Remus Alăzăroare, Sabin Plăcintă Ciurescu, Marius Goșa și copilul Victor Geru în rolul principelul persan.
Registrul și atmosfera se schimbă total, miercuri, 27 mai 2015, când publicul Operei timișorene este invitat, de la ora 18, la Nunta lui Figaro. Opera bufă a lui Wolfgang Amadeus Mozart, în regia Marinei Emandi Tiron, cu decoruri şi costume create de scenografa Geta Medinski, și-a cucerit spectatorii de la prima reprezentație. Rolul Figaro va fi interpretat, la fel ca la premieră, de Sorin Petru Burcă, care îi va avea alături pe Narcisa Brumar (Susanna), Dorin Mara, invitat din Arad pentru a fi Contele Almaviva, Crina Vezentan care va debuta în rolul Contesa Almaviva, Gabriella Varvari (Cherubino), Gabriela Toader (Marcellina), Octavian Vlaicu (Bartolo), Remus Alăzăroaie (Basilio), Mihai Prelipcian (Antonio), Cristina Vlaicu (Barbarina) şi Victor Geru, în rolul Cupidon.
Opera Nunta lui Figaro prin care Mozart deschide o cale nouă operei bufe italiene, este o lucrare scânteietoare, cu oameni reali, pe care muzica îi dezvăluie aşa cum sunt – simpatici, orgolioşi, capricioşi, ambiţioşi, iertători, seducători. Premiera mondială a acestei opere comice a avut loc în 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena.
S.P.D.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!