Seria de proiecții din cadrul Xtensii – Revoluții prin film continuă cu documentarul The Singing Revolution/Revoluția cântată, de James Tusty și Maureen Castle Tusty . Proiecția va avea loc joi, 25 iulie, ora 20:00, pe terasa Bastionului Theresia (str. Martin Luther 4, aripa B1, et. 1) unde cinefilii vor viziona, dar și dezbate istoria recentă cu invitatul special, prof. univ. dr. Radu Carp. Evenimentul este organizat de către Central European Film Festival Timișoara și Asociația Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii, iar intrarea la eveniment este liberă.
The Singing Revolution/Revoluția cântată este povestea sutelor de mii de estonieni care s-au adunat în stradă între 1987 și 1981 în încercarea de a pune capăt deceniilor de ocupație sovietică prin cântece patriotice interzise și discursuri vehemente la adresa conducerii. Documentarul este o istorisire plină de inspirație a renașterii dramatice a unei națiuni, a dorinței de libertate și a determinării în cucerirea acesteia. Dacă în alte țări lupta împotriva comunismului s-au sfârșit cu vărsare de sânge, în Estonia cântecele au fost adevărate ancore ale libertății, aceasta fiind câștigată fără pierderi de vieți omenești.
„The Singing Revolution/Revoluția cântată este primul film care relatează aceste fapte istorice vitale ce nu au trecut dincolo de granițele Estoniei. Am simțit că e timpul ca restul lumii să afle despre evenimentele surprinzătoare care au avut loc aici.” (Regizorul filmului, James Tusty)
„Înălțător! Captivant! O creație cinematografică despre cum emoțiile devin cântece, cântecele devin vocea unei națiuni, iar vocea devine acțiune! ” (Robert Abele, L.A. Times)
Invitatul special, Radu Carp, este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Politice. Are numeroase colaborări și stagii de predare la universități prestigioase și a participat la proiecte de cercetare în colaborare cu mai multe instituţii. A publicat 15 volume, atât de autor, cât și colective.
Programul Xtensii al Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii adaugă noi secțiuni sau programe la inițiative deja existente, concentrându-se pe dezvoltarea de capacități și construirea de rețele internaționale, în scopul de a consolida peisajul cultural din Timișoara. Proiectul este realizat de Asociația Eurofest în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!