Preşedintele Autoritatăţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, timişoreanul Sorin Grindeanu, a anunţat că şi-ar dori o nouă premieră pentru oraşul care i-a oferit cariera politică şi evoluţia profesională. În perioada următoare va avea loc lansarea licitaţiei pentru implementarea comunicaţiilor mobile pe reţele de tip 5G.
„Ca să facem o comparaţie, Italia a scos la licitaţie licenţele, frecvenţele pentru 5G, şi statul italian a încasat 6,5 miliarde de euro. Noi în 2012 am avut licitaţia pentru 4G, una de succes, care a atras mai bine de 700 de milioane de euro. 5G este important, vom avea licitaţia la finalul anului viitor, dar Comisia Europeană are în foaia de parcurs următorul lucru, până în 2020 cel puţin un oraş să aibe servicii 5G. Mi-aş dori foarte mult, dacă în alte domenii scoţi aici proiectele cu forcepsul, pe acest subiec mi-aş dori să fie Timişoara. Avem o situaţie legată de geografie, un pic mai ciudată. Suntem aproape de Serbia şi Ungaria, deci sunt probleme legate de anumite interferenţe. Dacă reuşim să coordonăm şi să eliberăm frecvenţe şi să fim în acord cu vecinii aş dori să fie Timişoara, să fie acest oraş primul”, a declarat Sorin Grindeanu.
El a fost prezent vineri la Timişoara pentru a prezenta problemele pe care subordonaţii săi din ANCOM le au cu echipamentele de tip telefon fără fir, dar şi, de exemplu, baby monitor, le au asupra spectrului radio din România, cele provenind din Asia sau America funcţionând pe alte frecvenţe diferite de cele europene, intrând în conflict şi afectând serviciile de telefonie mobilă.
Echipamentele radio fără marcajul CE (Conformitate Europeană) trebuie scoase imediat din funcțiune întrucât prin interferențele produse cauzează disfuncționalități serviciilor de radiocomunicații autorizate, inclusiv celor destinate salvării de vieți omenești. Echipamentele radio fără marcaj „CE”, care provin, de regulă, din afara Uniunii Europene, nu respectă standardele de alocare a frecvențelor radio la nivel european, provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de radiocomunicații autorizate, iar utilizarea poate fi sancționată conform legii. De aceea, ANCOM derulează o campanie de monitorizare a frecvențelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente. În cadrul unei campanii, la nivelul județului Timiș au fost identificate și scoase din uz aproximativ 40 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0) care nu aveau marcaj CE.
Printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile sunt telefoanele fără fir, de tip DECT 6.0 fără marcaj „CE”. Alte echipamente radio răspândite și care trebuie să aibă marcajul sunt: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console și controllere pentru jocuri video etc.
Unele echipamente radio, aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcționează în benzile de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe prejudiciabile care afectează în mod grav funcționarea serviciilor de telefonie mobilă.
Interferențele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicații pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu) până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0). În imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj „CE” este afectată calitatea serviciilor de telefonie mobilă, ceea ce poate genera dificultăți în continuarea sau inițierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibilă apelarea numărului de urgență 112.
Atunci când achiziționează sau primesc, din afara spațiului UE, un echipament care în funcționarea lui utilizează spectrul radio, utilizatorii trebuie să verifice existența marcajului “CE” pentru a se asigura că produsul este compatibil cu piața românească.
În cazul în care echipamentul nu are marcaj, acesta trebuie scos imediat din funcțiune! Spre exemplu, în cazul telefoanelor fără fir de tip DECT 6.0, chiar și conectarea la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică poate produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice.
În cadrul campaniei de monitorizare a frecvențelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente, la nivelul întregii Direcții Regionale Timiș, care cuprinde și județele Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara și Mehedinți, au fost identificate şi scoase din uz peste 80 de telefoane fără fir de tip DECT 6.0, din care 40 au fost identificate în județul Timiș.
Persoanele care deţin astfel de echipamente radio şi le folosesc încalcă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio şi pot fi sancționate cu amendă contravențională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul “CE” și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul ANCOM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!