Timișul nu duce lipsă de astfel de cazuri „celebre”. Sunt în jur de 1.200 de dosare cu sume stabilite, deja preluate de acest serviciu, iar demersurile pentru recuperarea sumelor din aceste dosare penale au fost demarate. Printre cazurile „celebre” se numără sentințele date în cazul Tender, unde sunt de recuperat în jur de 184 de milioane lei, conform reprezentanților acestui serviciu. Cei opt angajați plus un șef de serviciu de la Timișoara au ca scop să recupereze banii dintr-un prejudiciu total adunat din cele 1.200 de dosare de 546.685.464 de lei. Acesta este prejudiciul total la 1 martie 2016, la care se adaugă accesoriile.
„Cu începutul acestui an s-a înființat un serviciu de executări silite, cazuri speciale. Serviciu format din opt posturi plus un șef de serviciu. Acest serviciu se va ocupa de acele creanțe bugetare rezultate ca urmare a unor hotărâri judecătorești rămase definitive. Este vorba și de cazurile <celebre>, care apar ca urmare a unor sentințe definitive, discutăm de cazul Tender, spre exemplu. O executare silită va fi făcută de la nivelul acesta pentru a asigura o recuperare cât mai rapidă a debitelor”, spune Lucian Ovidiu Heiuș, director general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara.
Ovidiu Tender a fost condamnat, în 8 iunie 2015, la 12 ani şi şapte luni de închisoare, în dosarul “Carom”, fiind astfel găsit vinovat de înşelăciune şi spălare de bani, decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) fiind definitivă, potrivit Mediafax. În același dosar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare. De recuperarea prejudiciului cauzat de Marian Iancu se ocupă cei de la Direcția de Finanțe din București.
Instanţa a mai decis condamnarea lui Toader Găurean la nouă ani şi zece luni de închisoare cu executare.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti a venit cu doar o zi înainte de a se prescrie faptele de care erau acuzate persoanele implicate în acest dosar.
În acest proces, magistraţii Camelia Bogdan şi Daniel Donţete au dispus extinderea sechestrului asupra averilor lui Ovidiu Tender şi Marian Iancu, măsură asiguratorie ce ar fi trebuit pusă pe conturile bancare, pe acţiunile firmelor pe care le deţin, dar şi asupra conturilor soţiilor sau ale fostelor soţii. Judecătorii au decis extinderea sechestrului care fusese pus pe mai multe bunuri ale inculpaţilor din acest proces, dispuse de procurori în 12 ianuarie 2005, în 19 ianuarie 2006, în 17 şi 18 aprilie 2006, în 23 iunie 2006 şi în 4 iulie 2006. Având în vedere decizia de Curţii de Apel, prin care s-a dispus recuzarea judecătorilor, aceste măsuri nu au mai fost luate.
Tribunalul Bucureşti îi condamnase, în decembrie 2014, pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul Carom. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care a dat o decizie definitivă.
În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, judecată pentru corupţie.
Tender şi Iancu au fost acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003.
Citiți principiile noastre de moderare aici!