Proiectul a fost implementat până acum în mai multe oraşe din Transilvania, s-a început cu servirea în limba maghiară, iar iniţiatorii, o asociaţie civică, în parteneriat cu alte organizaţii, vor să-l pună în practică şi la Timişoara şi să-l extindă astfel încât să fie promovate şi alte limbi. Se bucură în demersul lor de sprijinul UDMR Timiş şi, spun ei, şi de susţinerea altor comunităţi etnice. Este vorba despre servirea şi informarea clienţilor din diferite comunităţi lingvistice în limba lor maternă, dar şi despre promovarea limbilor de circulaţie internaţională în magazine, cafenele şi orice alte diferite firme care doresc să intre în acest program.
„Consider că Timişoara este un loc prielnic pentru astfel de iniţiative, pentru că avem foarte multe minorităţi. Este un proiect care pune în valoare multilingvismul. Proiectul a fost început la Cluj, a avut un succes enorm, de aceea vrem să-l implementăm şi la Timişoara. Am contactat şi celelalte minorităţi din oraş şi din judeţ, avem susţinerea lor, şi celelalte minorităţi vor fi implicate în proiect”, a explicat, joi, deputatul UDMR de Timiş, Zsolt Molnar, care speră să găsească parteneri atât în sfera privată, cât şi în cea publică pentru implementarea acestui proiect.
„În Cluj, noi lucrăm cu minoritatea maghiară (…) Am pornit de la ideea de a putea consuma şi a ne face cumpărături şi pe limba noastră (…) Acum am ajuns să pornim proiectul şi în Timişoara, ideea de bază va fi la fel, căutăm parteneri. Nu este o mişcare maghiară, ci o mişcare civică, a minorităţilor. Şi sârbii, şi nemţi vor avea posibilitatea de a-şi face cumpărăturile în limba lor maternă”, a adăugat Vincze Robert, responsabil de marketing în cadrul Asociaţiei „Da, pofitiţi!/ Igen, tessek!”, care vrea să popularizeze acest program de multilingvism în comerţ la Timişoara.
Comercianţii interesaţi pot intra în acest program printr-un parteneriat, fără ca acest lucru să prespună vreun cost, completând un formular, şi vor afişa la sediul lor un abţibild sau vor folosi insigne cu limbile pe care le promovează. Vor fi afişate limbile care se vorbesc în unităţile comerciale partenere. Va exista şi un call-center pentru consumatori şi o aplicaţie pentru mobil.
Reprezentanţii UDMR Timiş cred că implementarea proiectului ar fi benefică în condiţiile în care Timişoara râvneşte la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. „Acest proiect va contribui la potenţialul turistic al oraşului. Nu ne vom limita la limbile materne, vom afişa şi limbile de circulaţie internaţională care vor putea fi folosite în aceste magazine. Eu nu cred că acest lucru va ofensa pe cineva. Noi vrem să îmbogăţim viaţa oraşului”, a mai afirmat Zsolt Molnar.
Pentru început, proiectul va fi implementat în Timişoara, urmând ca pe viitor să fie extins şi în alte localităţi ale judeţului Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!