O astfel de situație ne-a fost semnalată de mai mulți locuitori din zona străzii Gavril Musicescu. Oamenii spun că în ultimii ani au făcut nenumărate sesizări legate de prezența ambroziei la Poliția Locală și tot nu au reușit să scape de această buruiană care le afectează sănătatea prin alergiile pe care le provoacă.
„Suntem disperați. Nu mai putem din cauza ambroziei. Avem un teren plin de ambrozie şi vegetaţie abundentă pe Musicescu 184-190. Ierburile trec de mine ca înălțime. Din câte am înţeles de la muncitorii care lucrează în zonă este terenul primăriei. A fost o echipă în urmă cu o lună-două, au tăiat vegetaţia pe o porţiune, dar n-au mai venit după… Din câte am înţeles acolo este prevăzut să se facă parc. Am făcut reclamaţii peste reclamaţii. Suntem mai mulți care avem copii mici și suntem terminați din cauza alergiei. Am ochii roşii, nasul înfundat, nu pot dormi noaptea, nu pot să respir… Anul trecut, când am făcut sesizări, Poliția Locală ne-a transmis că urmează să identifice proprietarul, ne-au spus că mai au sesizări și de la alți locatari din zonă”, ne-a sesizat un locuitor de pe strada Musicescu.
Reprezentanţii municipalităţii spun că până acum s-a intervenit şi s-au făcut lucrări de ierbicidare în alte zone ale oraşului, dar că va urma şi această stradă la rând. Mai exact, autorităţile locale susţin că în cursul acestei luni s-au aplicat tratamente fitosanitare de ierbicidare pe mai multe străzi din zonele Soarelui, Freidorf, Blaşcovici, Ronaţ, Mircea cel Bătrân şi Ovidiu Balea.
Reprezentanţii Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara au afirmat că vineri s-a intervenit pe strada Siemens, iar până la sfârşitul lunii vor continua lucrările de combatere a ambroziei în zonele Fratelia, Girocului, Timişoara-Sud, în perimetrul cuprins între străzile Bujorilor, Cercului, Dimineţii, Calea Martirilor, Musicescu, Calea Urseni şi Mureş, în funcţie de condiţiile meteorologice.
Autorităţile locale au făcut apel și la timişoreni să ia măsuri la începutul acestei luni.
Timişorenii sunt obligaţi, printr-o hotărâre de consiliu local, să distrugă buruienile, şi în special pe cele cu potenţial alergen cum ar fi ambrozia/ iarba pârloagelor și pelinul din zonele în care locuiesc. Persoanele fizice pot primi amenzi între 500 și 1.000 de lei în cazul în care nu iau măsuri, în timp ce în cazul persoanelor juridice amenzile urcă de la 1.000 până la 2.500 de lei.
Reprezentanţii Poliţiei Locale susţin că au fost aplicate sancţiuni. „Poliţia Locală a aplicat 33 de sancţiuni pentru terenuri neîmprejmuite şi nesalubrizate, în care intră şi cazurile de ambrozie de la începutul anului. Totodată, au fost aplicate 18 somaţii prin care persoanele au fost notificate că în cazul în care nu se conformează şi nu iau măsuri se vor aplica sancţiuni”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale Timişoara, Georgina Velicu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!