România, susțin medicii specialiști, se situează printre primele locuri la cancerele orale, ocupând locul 8 la frecvența cancerului pulmonar și locul 10 la cel pancreatic. Regiunea de vest (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin), în perioada 2008-2012, a înregistrat în jur de 4300 de cazuri noi de cancer și 2400 de decese. Decesele apar mai mult la bărbați, femeile au o adresabilitate mai bună la îngrijiri, spun medicii. Din păcate, majoritatea pacienților ajung în fața unui doctor doar în stadii incurabile. Dar ce puteți face pentru a preveni cancerul?
„Sunt o serie de factori de risc implicați în cancer. Unul dintre factori este gel genetic, bagajul genetic cu care ne naștem. Putem preveni cancerul prin stilul de viață sănătos, renunțarea la fumat în primul rând. Fumatul este una dintre cele mai nocive noxe implicate în cancer, în cancerul bronhopulmonar, atât fumatul activ, cât și cel pasiv. Un al doilea factor de risc este alimentația – o alimentație sănătoasă bogată în legume și fructe, care să aducă un aport de minerale și fibre poate preveni cancerul”, spune Daniela Sîrbu, medic primar Oncologie Medicală, Asociația OncoHelp Timișoara.
Organizația Mondială a Sănătății a finalizat un studiu amplu în ceea ce privește carnea procesată și influența acesteia asupra producerii cancerului – s-a constatat foarte clar că consumul de carne procesată crește riscul de cancer. Un alt factor important este obezitatea. Și nu numai…
„Consumul de alcool este un factor important. Alcoolismul dublează riscul de cancer mamar la femei. Alcoolismul este implicat și în cancerele hepatice. Alt factor de risc este sedentarismul. O viață cu activitate fizică ar putea preveni cancerul. 150 de minute de activitate aerobică moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate aerobică intensă pe săptămână ar preveni cancerul. 30 de minute de mers pe jos în pas alert ar fi suficiente ca să ne acopere nevoia de mișcare”, spune doctorul din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!