Adoptând câteva tehnici de inducere a somnului poţi începe să te bucuri de un somn de calitate, odihnitor. Ai idee cât timp este nevoie să dormi? În general, un adult trebuie să doarmă 7-8 ore pe noapte. Alte persoane simt nevoia să tragă un pui de somn şi în timpul zilei. Dar ce se întâmplă dacă nu dormi suficient o perioadă de timp? Ei bine, începi să ai probleme de concentrare, de memorie, de dispoziţie. Eşti mai puţin productiv la locul de muncă. Sistemul imunitar este şi el în suferinţă. Acesta devenind slab, esti mai vulnerabil la frig, la gripă, la alte boli şi infecţii. În plus, dacă te îmbolnăveşti, te recuperezi într-un timp mai îndelungat. Mai mult, creşte riscul de accidente – conducerea automobilului în stare de oboseală accentuată fiind egal cu a conduce în stare de ebrietate.
Ca să dormi mai bine este necesar în primul rând să faci schimbări în ceea ce priveşte mediul de somn. Este patul tău suficient de mare încât să te poţi întoarce confortabil, chiar şi în prezenţa partenerului tău de somn? Camera trebuie să fie privată de zgomote puternice – televizorul, muzica şi traficul pot face somnul foarte dificil. Ţine-ţi camera întunecată în timpul somnului. Chiar şi luminile degajate de televizor ori computer pot face ceasul biologic să devină confuz. Rezervă-ţi patul doar pentru dormit. Nu asocia patul cu evenimente precum munca, îţi va fi greu să închizi ochii noaptea. Foloseşte patul doar pentru dormit şi sex.
De asemenea, inainte să te pui la culcare fă linişte şi găseşte-ţi o rutină care te relaxează. Spre exemplu, atunci când te pregăteşti de somn citeşte o carte uşoară, amuzantă, ori o revistă, ascultă muzică liniştitoare sau fă simple pregătiri pentru a doua zi, bea o cană de ceai caldă sau un pahar de lapte cald, ascultă cărţi pe casetă. Mulţi oameni folosesc televizorul pentru a adormi sau pentru relaxare la sfârşitul zilei. Cu toate acestea, este ştiut faptul că televiziunea mai degrabă stimulează mintea decât o relaxează, ea fiind gălăgioasă, ceea ce îţi poate perturba somnul dacă în mod accidental televizorul rămâne aprins.
Primele zile pot fi dificile. Dacă îţi lipseşte zgomotul, pune ca zgomot de fond o muzică uşoară. Dacă ai o emisiune preferată târziu în noapte, înregistreaz-o şi vizioneaz-o a doua zi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!