În aceste condiții, valorile la factura de gaze naturale vor fi ținute oarecum sub control, dar în cele mai multe cazuri vorbim totuși de prețuri mai mari decât cele din anii precedenți, mai ales pentru consumatorii care anterior profitaseră de piața liberă a energiei și aleseseră contracte cu furnizori capabili să ofere prețuri foarte avantajoase. Din păcate, în prezent niciun furnizor nu a putut să evite creșterea prețurilor din contractele noi sau prelungite, pentru că prețurile au crescut fabulos pe piața globală de energie. Producătorii cumpără gaze naturale de la furnizori la prețuri mult mai mari decât în anii trecuți, deci nu pot oferi clienților oferte foarte atractive.
Pentru a ține costul cât mai redus la factura de gaze naturale în timpul iernii 2022 – 2023, în lunile în care este necesară încălzirea locuinței, românii trebuie să caute soluții practice ușor de implementat. Este probabil prea târziu pentru a vorbi despre necesitatea instalării unor centrale termice de generație nouă, în condensare, ori despre izolarea locuinței în mod corespunzător. Puține persoane mai fac asemenea schimbări în plin sezon rece.
Înainte de toate, specialiștii recomandă ca centrala termică să funcționeze în relație cu un termostat, iar temperatura interioară să fie setată la o temperatură stabilă. Se pare că a închide și a porni centrala în mod repetat nu ajută la reducerea consumului, în condițiile în care se dorește menținerea unui anumit nivel de confort termic. Mai degrabă, se va căuta o temperatură nu prea înaltă, dar care să rămână stabilă pe termen lung.
Românii care vor să economisească intensiv se pot îmbrăca mai gros decât de obicei atunci când stau în casă, pentru a evita să crească temperatura interioară prin consumul de gaze naturale. Un astfel de sfat poate părea cinic, însă este practic și ține cont și de un alt factor relevant: nevoia de a proteja mediul înconjurător prin evitarea poluării excesive, chiar și cu prețul sacrificării unei mici părți din confortul ideal.
Se va ține cont de temperatura de afară: cu cât iarna este mai aprigă, cu atât temperatura din interior poate scădea câte un grad cu câte jumătate de grad, treptat, astfel încât corpul uman să se acomodeze cu temperaturile în scădere.
Ideea este că nu este recomandat nici din punct de vedere al protejării stării de sănătate ca diferența dintre temperaturile de afară și cele din interior să fie foarte mari. Este la fel ca în timpul verii, când se recomandă ca temperatura scăzută cu ajutorul aparatului de aer condiționat să nu fie una extremă, chiar dacă aparent ne simțim mai bine la răcoare în lunile de vară. În realitate, atunci când alternăm mediile interior – exterior, corpul uman poate avea probleme de sănătate din cauza fluctuațiilor mari de temperatură.
Un alt sfat util: atunci când aerisiți o cameră, evitați ca termostatul să fie funcțional în acea cameră. În caz contrar, centrala termică va resimți scăderea bruscă de temperatură generată de aerul rece de afară și va funcționa puternic pe moment, generând un consum foarte mare de gaze naturale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!