Cum trebuie să ne îngrijim dinții pentru a ajunge cât mai târziu pe scaunul stomatologului?
Îngrijirea dinţilor presupune o rutină zilnică. Periajul dinţilor se realizează în fiecare zi de două ori, dimineaţa şi seara. Un periaj corect durează în medie trei minute. Alegerea periuţei de dinţi este de asemenea importantă. Periuţele manuale se vând în comerţ cu trei tipuri de peri, în funcţie de duritatea lor
- periuţele cu peri moi sunt recomandate persoanelor care suferă de boli parodontale, cu sângerări gingivale şi mobilitate dentară
- periuţele cu peri normali sau regular
- periuţele cu peri de duritate crescută sunt recomandate persoanelor fumătoare sau consumatoare de cafea.
Tehnica de periaj are o importanță deosebită. Periajul manual se realizează pornind de la limita dintre dinţi şi gingie cu periuţa aşezată la 45 grade faţă de axul dinţilor. Mişcările sunt circulare şi dinspre gingie spre dinte. Se periază absolut toate suprafeţele dentare.
De multe ori pacienţii mă întreabă dacă recomand periuţele electrice. Periuţele electrice uşurează într-adevăr ritualul igienizării, fiind mai eficiente în îndepărtarea plăcii dentare, în cazul în care nu stăpânim o tehnică corectă a periajului manual.
Periajul corect curăță aproximativ 70% din suprafeţele dinţilor. Restul de 30%, respectiv spaţiile interdentare sunt curăţate cu ajutorul aței dentare.
Folosirea apei de gură are beneficiile ei. În primul rând asigură o respiraţie proaspătă. Apoi, prin conţinutul de fluor ajută la remineralizarea dinţilor sau încetineşte procesul de depunere al plăcii dentare.
Nu trebuie să ne fie frică de medicul stomatolog. Vizita obligatorie la șase luni de zile ne ţine departe de tratamente îndelungate şi costisitoare. Prevenţia joacă un rol important în menţinerea sănătăţii orale.
Unii oameni fac excese în îngrijirea dinţilor (îi spală de mai multe ori pe zi, folosesc apă de gură şi aţă dentară şi tot felul de produse de igienă orală). Această grijă excesivă este benefică sau poate dăuna în timp dinţilor?
Da, există şi această categorie de oameni, care prin o grija excesivă a danturii lor ajung să se confrunte cu diferite probleme. Totuşi, greşeala constă cel mai des în tehnica defectuoasă de periaj şi alegerea periuţei dentare.
Periajul este considerat greşit dacă pacientul aplică o presiune prea mare asuprea dinţilor sau dacă durata periajului depăşeşte 3-4 minute. Un periaj greșit este și dacă aplicăm mişcările orizontale şi verticale în locul celor rotative și dacă folosim paste de dinţi abrazive din dorinţa de a avea dinţi mai albi sau se folosesc excesiv periuţele cu peri duri.
Efectele nocive se răsfrâng asupra dinţilor şi gingiei.
Abrazia dentară este o pierdere de substanţă dentară cauzată de uzura mecanică a periajului, apare pe faţa vestibulară, la limita dintre dinte şi gingie, şi leziunea are aspectul unei cavităţi cu fundul neted şi lucios. Dinții suferă de hipersensibilitate.
Retracția gingivală este o altă consecinţă a periajului excesiv. În urma periajului apare o înroşire a mucoasei, leziuni punctiforme sau chiar ulceraţii ale gingiei. În timp apare expunerea rădăcinilor dentare. Pacientul acuză sângerări gingivale şi disconfort şi sensibilitate la masticaţie.
De la ce vârstă trebuie să ne prezentăm cu copilul la stomatolog pentru primul control?
Vizitele din copilărie la stomatolog au un rol important în viaţa adultului de apoi privind atitudinea faţă de tratamentul dentar. Contactul copilului cu cabinetul dentar şi medicul stomatolog, pentru început, este bine să fie făcut nu neapărat din postura de pacient. Dacă copilul îşi însoţeşte părinţii într-un cabinet, în timp ce aceştia beneficiază de tratament, acesta se poate obişnui cu atmosfera, personalul şi lucrurile care se întâmplă în mod normal în cabinet.
Din punctul meu de vedere, părintele are un rol decisiv în educarea copilului asupra ritualului de igienă dentară. Aceasta trebuie începută cât mai devreme, chiar înainte de erupţia dinţilor de lapte, pur şi simplu prin curăţarea cavităţii orale a copilului cu o compresă învelită pe deget. După erupţia primului dinte de lapte copilul trebuie familiarizat cu periuţa şi pasta de dinţi. Acesta este tot rolul părintelui. Introducerea ritualului igienizării zilnice are dublu beneficiu. Apariţia primei carii dentare la copil este cu mult amânată, iar un obicei însuşit din copilărie va rămâne cu siguranţă pentru restul vieţii. Pregătirea de către părinte a copilului pentru primul contact cu medicul dentist trebuie făcută în afara cabinetului şi înainte de a ajunge la acesta. Copilul nu trebuie speriat şi în nici un caz amenințat cu expresia „te duc la doctor dacă nu eşti cuminte”. Un simplu consult este neinvaziv pentru copil şi poate fi o experienţă care să îi dea curaj şi încredere pentru o eventuală şedinţă de tratament.
Dinţi sănătoşi înseamnă şi dinţi frumoşi?
Din punctul meu de vedere, da, dinţi sănătoşi înseamnă dinţi frumoşi.
Bineînţeles, persoanele cu probleme de aliniere a dinţilor, chiar dacă aceştia sunt sănătoşi şi fără procese carioase, au nevoie de tratament ortodontic pentru îndreptarea dinţilor şi normalizarea din punct de vedere funcţional a aparatului dento-maxilar.
Estetica este o ramură relativ nouă în domeniul stomatologiei, din ce în ce mai cerută de pacienţii preocupaţi de aspectul danturii şi al zâmbetului.
Estetica cuprinde tratamente ortodontice, de albire sau faţetare a dinţilor, pentru a rezolva nişte aspecte care ţin strict de frumuseţea danturii. Tratamentele sunt minim invazive, iar rezultatele sunt spectaculoase din punct de vedere a îmbunătăţirii imaginii zâmbetului şi a încrederii în sine a pacientului.
La Cabinetul Ultra-Med din Timișoara beneficiați de servicii complete pentru sănătatea și estetica dinților. Programările pentru consultații se fac telefonic sau online, pe site-ul cabinetului, la pagina de contact.
Contact: str. Pavel Jumanca nr.14, Timișoara. Telefon programări: 0723372767.
(645549)
Citiți principiile noastre de moderare aici!