Casa florarului Wilhelm Muhle se degradează pe zi ce trece. Conducerea Primăriei Timișoara se lăuda în septembrie 2016 cu o victorie istorică în instanță: proprietarii vilei de pe Bd. Mihai Viteazul au fost obligați să readucă ruina la starea inițială din 2012, înainte să-i demoleze acoperișul, după un proces care a durat doi ani. În caz contrar, municipalitatea putea interveni și apoi să recupereze banii de la proprietar. Până în octombrie 2017 nu s-a făcut mai nimic.
Detalii, AICI!
În cele din urmă, proprietarul Cîrpaci Ioan-Nelson a cerut actele pentru intervenție de la primărie, dar n-a făcut nimic acolo. Moștenitorul lui Ionel Stancu, proprietarul inițial al ruinei din Bălcescu, a cerut de fapt prelungirea certificatului de urbanism din 7 noiembrie 2016, certificat care prevede lucrări de reconstruire prin consolidare și refacere acoperiș, extindere la fațada posterioară, transformare mansardă pe toată suprafața. Avea nevoie de certificat pentru obținerea autorizației de construire ca să readucă imobilul la starea inițială. Însă n-a mai mișcat un deget de atunci, iar clădirea devine tot mai ruină.
În martie 2019, viceprimarul Dan Diaconu îl acuza pe proprietar de rea-credință și spunea că imobilul florarului Muhle va avea poziție în bugetul Timișoarei. Numai că nu apare în proiectul de buget.
Detalii, AICI!
Diaconu ne spunea că, de îndată ce Timișoara va avea buget, vor fi demarate procedurile de intervenție pe baza deciziei instanței.
„Pentru executarea lucrărilor de protejare și readucere la starea inițială a Casei Muhle vor fi realizați următorii pași: achiziționarea serviciilor de proiectare, incluzând expertiza tehnică și măsurile de urgență pentru stoparea degradărilor, urmată de execuția lucrărilor și recuperarea sumelor de la proprietar”, ne declara viceprimarul în urmă cu o lună.
La scurt timp de la această declarație a apărut și reacția conducerii Consiliului Județean, care anunța că începe procedurile de expropriere. Numai că CJT putea recupera Casa Muhle de la proprietar cu mult înainte de decizia instanței, conform legii. Din toamna lui 2018, când a fost modificată Legea exproprierilor, poate opta pentru această variantă și Primăria Timișoara.
Reprezentanții Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, care au început de mulți ani eforturile de a atrage atenția autorităților asupra degradării Casei Muhle, au fost cei care au cerut, de fapt, consiliului județean să înceapă efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice a vilei, pentru expropriere.
„Solicitării noastre am atașat și două proiecte prin care acest spațiu să fie transformat în Casa Memorială a celor doi timișoreni (Wilhelm Muhle și fiul său Arpad Muhle – n.r.), Muzeu al Rozelor și în grădina aferentă să funcționeze o seră demonstrativă de trandafiri. Nu este prima solicitare de expropriere a imobilului situat pe Bd. Mihai Viteazu nr. 3. În anul 2016 am mai încercat un astfel de mers, dar din nefericire a eșuat. Așteptăm și implicarea celor două universități în acest demers, Universitatea Politehnica și Universitatea de Vest, care s-au ridicat pe terenul donat de familia Muhle… din nefericire, mediul academic din Timișoara nu a arătat vreun interes în salvarea Casei Muhle”, transmit reprezentanții asociației.
Ei bine, iată că vedem și primele documente oficiale. Primăria își numește acum reprezentanții în comisia „pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice” a vilei florarului Muhle: viceprimarul Farkas Imre, viceprimarul Dan Diaconu, arhitectul șef al orașului și directorul Direcției de Urbanism Sorin Ciurariu și șefa Serviciului Certificări Autorizări Gabriela Borcsi.
„Având în vedere adresa CJT înregistrată la Municipiul Timișoara în 4 aprilie, prin care solicită numirea reprezentanților municipiului, care să facă parte din comisia pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice a Casei Muhle (…), potrivit legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică și a normelor metodologice de aplicare a acesteia (…)”, se propune emiterea unei hotărâri de consiliu prin care să se aprobe membrii comisiei.
Aceasta în condițiile în care Primăria Timișoara ar fi putut interveni în baza deciziei instanței din septembrie 2016, iar Consiliul Județean Timiș putea apela de mulți ani la expropriere.
Casa Muhle a fost construită în secolul XIX şi a aparţinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timişoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu. La începutul anilor 2000, clădirea aflată într-un ansamblu de monumente istorice a intrat în posesia unui clan de romi.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/casa-muhle-casa-nimanui-primaria-acuza-proprietarul-de-rea-credinta-si-se-pregateste-sa-intervina-pe-banii-orasului/2212299
http://www.tion.ro/casa-muhle-dupa-aproape-un-an-de-la-decizia-instantei-tot-o-ruina-ce-a-facut-primaria/1921914
Citiți principiile noastre de moderare aici!