În urma unei sesizări venită de la un cititor tion.ro, primarul Timișoarei a anunțat că se intervine de urgență la Balta Lămâița, unde în urmă cu câțiva ani a fost amenajat un părculeț de jumătate de milion de euro.
„În sfârșit s-a finalizat procesul pe care noi l-am intentat și urmează să dăm drumul la lucruri pentru a reface tot ce este necorespunzător. A trebuit să stăm blocați până acum și nu am putut face ce și-au dorit cetățenii din zonă”, a spus Robu, marți.
Lucrările de reamenajare a parcului din jurul bălții aflată în zona Freidorf din Timișoara au început în martie 2015 și ar fi trebuit să fie finalizate în doar opt luni. Nu s-a întâmplat asta, termenul fiind prelungit de mai multe ori. Firma Kasdum-GF SRL din Drobeta Turnu Severin, cea care a câștigat licitația PMT, a reușit să închidă șantierul abia la finele lunii iulie 2016, după o serie de scandaluri. Cel mai mare a fost legat de niște garduri care au fost neinspirat amplasate în fața băncilor. Informația, publicată atunci în premieră de tion.ro, a dus la demiterea dirigintelui de șantier.
Detalii, AICI!
După un an și patru luni de șantier și 2 milioane de lei cheltuiți din bani publici, parcul a fost inaugurat și totul părea că va fi bine. La nici trei ani de la finalizarea lucrărilor, băncile sunt scorojite sau pur și simplu rupte, cișmeaua nu mai funcționează, robineții fiind rupți, balta e plină de gunoaie și alge, șezlongurile sunt rupte, iar iarba crește sălbatic. De vină sunt, evident, atât locuitorii din zonă, care nu au grijă de acest loc de recreere, dar și firmele primăriei care ar trebui să se ocupe de întreținerea spațiilor verzi.
Reprezentanții primăriei spun că nu au putut interveni cu firmele care întrețin spațiile verzi din oraș, parcul din zonă fiind în garanție. Municipalitatea a mers în instanță cu dirigintele de șantier, căruia i-a cerut despăgubiri de aproape 25.000 de lei. L-au acuzat că nu a urmărit deloc lucrările.
„Dirigintele de șantier nu a urmărit lucrările, care nu s-au făcut conform cu caietul de sarcini și cu oferta depusă. Materialele folosite au fost de proastă calitate, nu au fost cele solicitate în documentație, motiv pentru care primăria a recepționat lucrările cu mențiunea «lucrări neconforme cu proiectul»”, ne-au declarat reprezentanții PMT.
Astfel, a dat în judecată atât dirigintele de șantier, cât și firma care a lucrat acolo. Procesul cu dirigintele a fost finalizat cu câștigul primăriei, care a cerut despăgubiri și penalități de întârziere în valoare de 24.220 de lei.
Cât despre procesul cu firma Kasdum, dosarul a rămas suspendat, pentru că societatea, care a avut mari probleme cu aproape toate contractele cu primăria, a intrat în insolvență. Instanța de fond a suspendat litigiul până la soluționarea dosarului de insolvență, primăria fiind înscrisă la masa credală. Municipalitatea cerea despăgubiri de 633.609,6 de lei de la Kasdum.
Oficialii PMT spun că Balta Lămâița și parcul amenajat cu aproape jumătate de milion de euro este în garanție și nu are recepție finală. Primăria Timișoara a transmis firmei Rogera, care întreține spațiile verzi din zonă, să repare ceea ce se poate și să pună totul în siguranță.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/halul-in-care-a-ajuns-balta-lamaitei-la-nici-trei-ani-de-la-inaugurarea-lucrarilor-de-560-000-de-euro/2233931
http://www.tion.ro/imaginile-care-creeaza-panica-de-la-santierul-baltii-lamaita-nu-ramane-asa-spun-cei-din-primarie/1611969
Citiți principiile noastre de moderare aici!