„Personal, niciodată n-am agreat exploatarea de la Roşia Montană, am fost singurul care m-am opus încă din anul 2000 (…) Eu vin de acolo din zonă. Sunt singurul care am stat pe Arieş în jos. După foarte mulţi ani de-abia acum există peşti în Arieş (…) Ceea ce nu se vorbeşte, vă recomand să vedeţi ce înseamnă marile lovituri date mediului cu Roşia Poieni. Acolo există un sat Geamăna, care este îngropat într-o mare de steril, cu tot felul de mizerii, în care numai vârful bisericii se mai vede. Nu este vorba acolo numai de aur. Nimeni nu a vorbit, şi asta am tot cerut, să fie o transparenţă asupra a ceea ce înseamnă componenţa minereului de la Roşia Montană. Acolo nu e vorba numai de Roşia Montană. Nimeni nu vorbeşte de componenta de titan, de poloniu, de germaniu, de crom, de metale grele şi metale rare. Acolo există cantităţi imense de plumb, de cupru, de zinc, calcopirita şi pirita, sunt conglomerate de metale neferoase, nu e vorba numai de aur şi argint”, a declarat, joi, la Timişoara, fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără.
Democrat-liberalul a explicat şi că nu se va putea evita folosirea cianurii în cazul aurului de la Roşia Montană.
„Nu se va putea evita cianura, pentru că la Roşia Montană grăunciorul de aur este înconjurat de o peliculă de mercur. Iar nu se vorbeşte: de ce cianură? Pentru că cianura este singura care atacă acest inel, acest strat de protecţie al aurului de acolo. Sunt foarte multe semne de întrebare”, a adăugat Tabără.
Fostul ministru nu este însă la fel de ferm pe poziţii în privinţa exploatării gazelor de şist. Reprezentantul PDL spune că susţine exploatarea dacă este vorba despre valorificarea zonelor neproductive ale ţării, dar că nu este de acord să fie vizate zonele cu potenţial turistic şi agricol.
„Nu sunt împotriva a ceea ce înseamnă gazele de șist, dar niciodată nu voi fi de acord să putem să intrăm pe terenurile cu grad foarte mare de fertilitate, care reprezintă elemente de garanţie şi securitate alimentară pentru romani, așa cum este fâșia de-a lungul Dunării. Şi nu voi fi niciodata de acord să ne amplasam astfel de explorări şi valorificări legate de şist în marile puncte agro-turistice sau de natură turistică ale României, cum ar fi Băile Felix sau Buziaş am auzit. Asta ar însemna să pierdem imens din alte puncte de vedere şi nu cred că România îşi poate permite acest lucru”, a conchis Tabără.
Citiți principiile noastre de moderare aici!