Ce vor parlamentarii prin acest proiect de lege? Simplu. Să beneficieze de o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar la îndeplinirea vârstei standard, după ce această calitate încetează. Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor.
Indemnizaţia lunară pentru un mandat este de aproximativ 1.500 lei, iar pentru trei mandate de circa 4.000 lei – suma maximă. Nu mai puţin de 256 de parlamentari au semnat pentru Legea Specială a Pensiilor. Din Timiş au semnat pe proiectul de lege nouă parlamentari: Gheorghe Ciobanu – PSD, Dorel Covaci – PSD, Florin Bîrsăşteanu – PSD, Sorin Stragea – PSD, Ion Răducanu – UNPR, Adrian Diaconu – UNPR, Cornel Sămărtinean – PNL, Petgru Andea – PSD, Horia Cristian – PNL.
Cornel Sămărtinean – deputat PNL de Timiş, spune că şi-a retras semnătura de pe iniţiativa legislativă şi că are de gând să depună un alt proiect de lege prin care să se prevadă ca banii pentru aceste indemnizaţii speciale să nu vină de la bugetul de stat, ci din pensii private.
„Într-adevăr am semnat, din păcate nu am înţeles foarte bine proiectul. În esenţă eu sunt de acord cu o asemenea lege, dar în niciun caz fondurile alocate unei asemenea legi nu trebuie să vină din bugetul statului, ele trebuie să provină dintr-o formă privată. În momentul în care s-a depus în parlament lista celor care au iniţiat această lege, eu mi-am retras semnătura de pe ea. Nu mi se pare corect să se ia din bugetul statului. Să fie ca pensia privată – să contribuie fiecare parlamentar la un fond privat de pensii şi la sfârşitul mandatelor sau mandatului să beneficieze de contribuţia lui. Eu chiar m-am gândit să fac o iniţiativă de genul acesta, tocmai ca să vină ca o contrapondere la această formă oarecum de stat, care nu e normală şi PNL nu susţine şi nu a susţinut niciodată aşa ceva”, a declarat Cornel Sămărtinean, deputat PNL de Timiş.
Gheorghe Ciobanu, deputat PSD de Timiş, spune că este o simplă iniţiativă legislativă şi nu i se pare normal tam-tam-ul şi dovezile de populism care s-au declanşat.
„Este un simplu draft. Este o iniţiativă legislativă pornită de mulţi colegi, la care personal m-am raliat, dar este o propunere, ea în final poate să pice, poate să nu treacă la vot, se pot face modificări. Ea s-a dorit a fi un minim de recunoaştere a celor care au fost parlamentari de-al lungul existenţei lor, pentru că nu se pune la sporul de vechime şi atunci s-a dorit un fel de indemnizaţie pentru anii cât au fost în parlament. Este o propunere, nu a dat nimeni cu parul, nu a dat nimeni la cineva în cap, nu cred că este oportun un aşa populism declanşat de unii care au semnat sau nu au semnat o iniţiativă legislativă. Iniţiative legislative de-a lungul timpului de tipul acesta au fost foarte multe, ele nici nu au ajuns în plen, au mers la comisii, s-au făcut amendamente. Nu este o lege în sine, este o iniţiativă legislativă, un proiect, este o dezbatere. Eu pot să depun iniţiativă pe altă temă, nu înseamnă că dacă am depus această iniţiativă s-a şi întâmplat lucrul acela. Este o dezbatere publică, păreri şi păreri, până la urmă ajunge în comisii, urmând ca o formă finală să aibă alt conţinut sau deloc. Tocmai de aceea eu am fost şocat vizavi de amploarea foarte mare, ca şi când nu am avea altceva de lucru, când avem probleme şi interne şi externe de total altă natură şi avem atâta dezbatere şi tam-tam pe o simplă iniţiativă legislativă pe care, culmea, au semnat-o mai mult de jumătate dintre parlamentari, de la toate partidele”, spune Gheorghe Ciobanu, deputat PSD de Timiş.
Adrian Diaconu, deputat UNPR de Timiş, crede că această lege ar fi un motiv pentru schimbarea clasei politice. Astfel încât, cei cu vârsta de pensionare să aibă un motiv în plus să nu mai candideze şi să lase locul altora în parlament.
„Am semnat şi îmi asum că am semnat. Nu din convingere, ci la rugămintea colegilor care puteau face obiectul legii. Dacă intuiam scandalul care se va isca poate că mă mai gândeam. Însă vreau să punctez de la început – nu mi se adresează mie această lege, pentru că mai sunt 17 ani până ies eu la pensie şi copil să fiu să cred că până atunci nu se pot schimba multe. Pe de altă parte se vrea schimbarea clasei politice, dacă vă uitaţi câţi dintre semnatari sunt la 65 de ani sau peste şi se gândesc dacă să mai candideze sau nu. Un astfel de argument ar fi în măsură să-i ţină acasă, să se schimbe clasa politică. Speranţa e că se poate schimba clasa politică, având în vedere că sunt foarte mulţi care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care stau să se gândească dacă să iasă sau nu sau să mai candideze o dată, luând astfel locul altora”, spune Adrian Diaconu.
În documentul atașat acestui material puteți vedea și expunerea de motive la proiectul de lege privind pensiile speciale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!