R: Domnule Siegfried Mureşan, despre ce le-aţi vorbit timişorenilor la întâlnirea pe care aţi avut-o la Centrul Regional de Afaceri?
Siegfried Mureşan: La conferinţa noastră despre locuri de muncă, despre investiţii am arătat diferenţa fundamentală între partide ca noi, de centru dreapta, şi partide ca partidul lui Victor Ponta, de stânga. Practic, noi credem în gestionarea cumpătată a banului public, banul public să fie cheltuit în acele domenii care aduc valoare adăugată, care generează locuri de muncă, care fac România mai competitivă, mai puternică pe termen lung – inovare, cercetare, dezvoltare, infrastructură, educație – și nu acele domenii care nu aduc valoare adăugată. Eu cred, evident, că locurile de muncă sunt create de sectorul privat, de IMM-uri, iar datoria noastră, a oamenilor politici, este să creăm acel cadru în care sectorul privat are încredere, un cadru predictibil, un cadru în care nu schimbi Codul Fiscal de mai multe ori pe an, un cadru în care sectorul privat se poate dezvolta. Am spus oamenilor că unul din motivele pentru care sunt supărat pe Victor Ponta este şomajul în rândul tinerilor și lipsa de acțiune a Guvernului pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor. UE a înţeles că şomajul în rândul tinerilor este una dintre cele mai grave probleme, care înseamnă comandarea unei generaţii la sărăcie. (…)De aceea, UE a a decis să aloce 8 miliarde de euro pentru 2014/2015 pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. Din acești bani 212 milioane de euro sunt alocate României. Sunt fonduri europene pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor în România. Guvernul a reușit să absoarbă până acum exact zero euro din aceste 212 milioane de euro. Aceşti bani, la sfârșitul anului 2015, dacă nu sunt cheltuiţi, vor fi pierduţi. Voi încerca în Parlamentul European să amendez această decizie astfel încât dacă acești bani nu sunt cheltuiți până la finalului anului 2015, să poată fi cheltuiți după aceea, de către un guvern viitor mai responsabil, căruia să îi pese de soarta tinerilor din România.
R: Există soluţii pentru această criză în rândul tinerilor?
S.M.: Există modele de bune practici. În alte țări din Europa, șomajul în rândul tinerilor este foarte scăzut, sub 10 la sută. (…) Sunt țări care au aplicat cu succes anumite proiecte și alte țări în care șomajul tinerilor este foarte mare, Italia, Spania, unde șomajul este de 40-50 la sută, dar și România unde șomajul este de 23 la sută… Era 21 la sută când Victor Ponta a devenit prim-ministru. Deci, în timp ce în alte țări șomajul în rândul tinerilor scade, la noi, în timpul guvernării Ponta a crescut.(…) Am observat că la autoritățile din România e o combinație de incompetență și rea-voință. La noi, oamenii politici au atâta putere cât noi le permitem să aibă. De aceea este important cui dau oamenii puterea.
R: Care este obiectivul PMP şi a candidatului Elena Udrea la aceste alegeri?
S.M.: Primul obiectiv este să obținem la aceste alegeri un scor mai bun decât cel de la alegerile europarlamentare. Am arătat, la alegerile europarlamentare, atât în interiorul partidului, cât și afară, că este un trend de creștere, că partidul își păstrează atractivitatea. Sigur, este greu să înfiinţezi un partid nou în aceste vremuri. De aceea cred că rezultatul nostru la alegerile europarlamentare, 6 la sută după câteva luni de la înfiinţare, nu a fost un rezultat prost. A spus-o şi Preşedintele Traian Băsescu că după încheierea mandatului se va alătura partidului nostru şi va începe, practic, un proces de reconsolidare a partidului nostru. Va aduce oameni de valoare, se va uita cine va performa, care sunt filialele care trebuie întărite, va înfiinţa departamente de resurse umane pentru ca promovarea în cadrul partidului să se facă pe competenţe. Dacă Traian Băsescu nu ştie să conducă un partid în România, atunci nu ştiu cine ştie. De aceea sunt convins că partidul nostru are un viitor. Vom deveni un actor politic de luat în seamă, în special în perspectiva anului 2016. Evident, venirea Preşedintelui va impulsiona şi de aceea este nevoie de un scor acum peste cel de la europarlamentare. De aceea le-am spus membrilor că fiecare vot contează. Tot ceea ce s-a făcut până acum reprezintă bazele, dar mai ales acum, când mai sunt câteva zile până la vot este important să vorbească cu cei din jurul lor, cu colegii de muncă, cu membrii familiei, să transmită mesajul nostru tuturor celor care sunt dispuşi să ne dea votul pentru a-i convinge să se şi prezinte la vot.
R: Vorbeaţi despre o creştere organică a partidului în perioada următoare. Luând în considerare scorul obţinut de PMP la alegerile europarlamentare, ce şanse are Elena Udrea de a intra în turul doi?
S.M.: Cred că venirea preşedintelui va fi un nou impuls şi va duce la creştere sustenabilă. Nu va fi un foc de paie. Nu va fi o minune peste noapte, dar nici nu vrem minuni peste noapte. Vrem o creştere sustenabilă. În ceea ce priveşte şansa Elenei Udrea de a intra în turul doi, cine sunt candidaţii care au şanse mai mari decât Elena Udrea? Victor Ponta, susţinut de PSD, Klaus Iohannis, susţinut de PNL şi PDL? PSD, un partid puternic, PNL şi PDL împreună, evident, cu o forţă împreună diferită de a noastră. Dar mi-e greu să cred că Klaus Iohannis este un candidat autentic, de dreapta. Nu pot să uit două episoade. Primul episod a fost la alegerile din 2009, când Traian Băsescu era candidatul de dreapta, iar candidatul stângii era Mircea Geoană. Iar Klaus Iohannis era propunerea de prim-ministru al candidatului PSD. Şi, evident, în 2012, episodul suspendării Preşedintelui şi tentativa de demitere a sa, când Klaus Iohannis s-a plasat, din nou, de partea celor care au statul de drept, a fost unul din artizanii suspendării, împreună cu Victor Ponta şi Voiculescu şi a dat indicaţii FDGR să susţină suspendarea. Şi nu s-a dezis nici astăzi de acel proces. De altfel, spune că reacţia Comisiei Europene, a Guvernului Statelor Unite, a Germaniei, a fost exagerată şi bazată pe informaţii greşite. Îmi pare rău, dar dacă vrea să fie Preşedinte al României, Klaus Iohannis ar trebui să ştie că Guvernul Statelor Unite nu reacţionează pe baza unor titluri apărute la televizor, ci în baza unor analize ale unor experţi. (…) E amatoricesc ce face Klaus Iohannis. Aceste două episoade mă fac să privesc cu scepticism candidatura lui şi, mai ales, am dificultăţi în a o cataloga drept o candidatură autentică de dreapta.
R: În condiţia în care Elena Udrea ar câştiga Alegerile Prezidenţiale, nu ar continua şi conflictul între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni?
S.M.: Dacă Elena Udrea va fi aleasă, ar fi o continuare a proceselor de integrare europeană, a parteneriatelor cu UE, cu SUA, cu NATO. De acolo vine securitatea şi bunăstarea, dinspre Vest, nu dinspre Est. Continuarea liniei strategice ar fi continuată de Elena Udrea. Ar fi garantat conflictul între palate, dacă Victor Ponta nu înţelege că integrarea europeană, că investitorii în România, că locurile de muncă, că fondurile europene vin dinspre Europa. Dacă el nu înţelege şi alege să se plaseze pe o poziţie diametral opusă, atunci, da ar exista un conflict. Dacă românii aleg un preşedinte acum care vrea o justiţie independentă, puternică, consolidată, care vrea parteneriat cu Statele Unite, care vrea integrare economică în Europa, cred că îi va fi mult mai greu lui Victor Ponta să fie populist şi euro-sceptic. Unul din motivele pentru care eu sunt îngrijorat este faptul că, deşi nu avem partide euro-sceptice sau xenofobe nici în Parlamentul României, nici în Parlamentul European, avem accente de euroscepticism în marile partide, inclusiv PSD. Sloganul „Mândri că suntem români” pe care îl vedem deja de la alegerile europarlamentare este, de fapt, un mesaj anti-european. Este un mesaj subliminal prin care se spune că noi, românii, vom lupta împotriva a ceea ce înseamnă să fi european. Or, Europa înseamnă stat de drept, înseamnă principii democratice, libertate, prosperitate. Văd nu doar la Victor Ponta, văd la PSD accente de euroscepticism. Dacă Victor Ponta va alege să fie eurosceptic şi împotriva lucrurilor pe care le-am spus, iar România va avea un Preşedinte euro-atlanticist, atunci, da, acest conflict va continua. Dar dacă votul popular va fi pentru Europa, cred că va fi mult mai greu pentru Victor Ponta să îşi apere această poziţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!