Centrul de Meteorologie Regional Banat-Crişana de la Pădurea Verde continuă să se doteze cu aparatură performantă, astfel încât previziunile să fie cât mai exacte. Instituția include județele Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin și Hunedoara și se află în proces de modernizare cu fonduri europene.
Potrivit directorului Silvia Barbu, ar fi normal să avem temperaturi de 4-5 grade, însă am avut 14-15 grade Celsius, iar în zilele următoare vom avea 18-19 grade. Acesta ne-a spus că temperaturile din această săptămână sunt mult peste normele climatologice, chiar și cu zece grade, astfel că „avem un februarie de aprilie”.
În Timișoara, cele mai friguroase luni de februarie au fost în 1963, 1985, 2003 și 2012. Cele mai blânde temperaturi din Făurar le-am avut în ultimii ani: 2020, 2021 și 2022.
„În 2012, spre exemplu, am avut temperaturi negative, a fost o lună foarte rece, și atunci am înregistrat și stratul istoric de zăpadă la toate stațiile noastre, inclusiv în Timișoara. acum iernile tind să fie mai blânde decât este normal. Sub aspectul precipitațiilor, în februarie ar trebui să fim undeva între 30-40 de litri pe metru pătrat, dar urmează de săptămâna viitoare, se văd ceva precipitații mai consistente. Vor fi ploi în prima fază. Luni (n.r. – 12 februarie) așteptăm să intre un front și atunci mai scad temperaturile.
Oricum de iarnă nu am scăpat, asta pot să spun cu siguranță, pentru că episoade de iarnă mai putem avea inclusiv în martie, în aprilie, iarna nu se termină când se termină lunile de iarnă, deci meteorologic ar fi decembrie, ianuarie, februarie. Se întâmplă să avem iarnă inclusiv în aprilie”, a declarat pentru Tion Silvia Barbu, directorul Centrului de Meteorologie Regional Banat-Crişana din Timişoara.
Silvia Barbu, directorul Centrului de Meteorologie Regional Banat-Crişana din Timişoara, ne-a mai spus că este în curs de instalare un radar cu dublă polarizare în bandă S.
La nivelul stațiilor meteo, cea din Timișoara a fost modernizată deja, dar acum s-au mai adus echipamente.
„Se instalează senzori noi, pe care nu i-am avut înainte. Măsoară parametri diferiți, temperatura, umezeala, vântul, senzorul pentru strălucirea soarelui, senzori pentru detectarea fulgerelor.A fost modernizată și partea de colectare, validare, stocare a bazei de date, precum și sistemul de comunicație al nostru. Deci modernizarea a intrat cam în toate domeniile la noi și e o provocare și pentru colegi, pentru că toți trebuie să învețe din mers noile tehnologii și noile aplicații. Evident că va crește calitatea activității noastre”, ne-a mai spus meteorologul Silvia Barbu.
Potrivit acesteia, cu bani din PNRR, la nivel național vor apărea 300 de noi stații meteo și agro-meteo.
Trimite articolul
Xcapitanu’ evident loveste din nou.
Asta ar fi in regula, zic cetatenii care stau cu ochii pe contorul de gaz. Dar daca ne alegem cu un Aprilie de Februarie e mai complicat.