Consilierii locali sunt puși să actualizeze „lista de proiecte prevăzute în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creștere Timișoara – SIDU”, adoptată în 2015. Este condiția principală pentru finanțarea de proiecte prin Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile POR 2014-2020.
OUG 88/2020 cere completarea documentului și prevede „elaborarea unui portofoliu de documentații tehnico-economice aferente pregătirii de proiecte pentru perioada 2021-2027, cu finanțare din POAT 2014-2020”. Absolut toate proiectele de mobilitate și regenerare urbană, infrastructură rutieră județeană, centre de agrement/ baze turistice/ tabere școlare sau infrastructură de turism trebuie incluse în SIDU, dacă administrațiile locale vor bani europeni.
Sunt proiecte cu valori mari, sume cuprinse între 1 și 15 milioane de euro fără TVA. Reprezentanții Direcției de Dezvoltare din cadrul Primăriei Timișoara au stabilit că vor bani europeni pentru: complex turistic cu punerea în valoare a Centralei hidroelectrice din Timișoara și a Canalului Bega; reabilitare și refuncționalizare Sinagoga Fabric; regenerare urbană – Zona Piața Traian; regenerare urbană – Zona Piața Mocioni; bază de agrement cu tabără școlară în vecinătatea Grădinii Zoologice.
Planul primăriei este să obțină finanțare pentru proiecte, iar pe următorul exercițiu financiar să le și implementeze.
„Putem obține finanțare pentru proiectare pe acest exercițiu financiar și să le implementăm în exercițiul următor, tot pe bani europeni. S-a decis acest mecanism tocmai pentru ca întârzierile să fie mai mici. Practic, se finanțează proiectarea și se evaluează în acest exercițiu, ca apoi să poți apuca de lucru la începutul următorului, nu la sfârșit, ca acum”, explică viceprimarul Dan Diaconu.
Cel puțin unul dintre proiectele care vor fi incluse pe listă este destul de vechi. Se vorbește de ani buni despre reabilitarea sinagogii din Fabric, dar proiectul a rămas tot proiect. Au trecut doi ani și jumătate de când reprezentanții primăriei vorbeau despre transformarea sinagogii în sală de spectacole. Municipalitatea ar fi trebuit să preia imobilul în administrare, gratuit, pentru 40 de ani.
Proiectul pentru tabăra școlară de la Pădurea Verde, dar și cele pentru regenerarea urbană a zonelor Traian și Mocioni au apărut în discursurile primarului în vara acestui an.
Articole pe aceeași temă:
Sinagoga din Fabric, inchisa de 33 de ani, va intra in circuitul cultural al orasului
Trimite articolul
Xregenerare urbana inseamna ca ne taie copacii si ne mai toarna si niste asfalt?
mai mai mai, da cum apar initiativele astea in prag de alegeri, si numai in prag de alegeri… dupa aia uitam de ele, ca la urmatoarele alegeri mai aburim odata prostimea cu ele