Reprezentanţii FNSA reclamă dezinteresul guvernanţilor faţă de problemele salariaţilor din administraţia publică. Ei spun că au transmis Guvernului, încă de anul trecut, o adresă prin care au cerut acordarea de tichete de masă sau norma de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală şi creşteri salariale începând cu 1 ianuarie 2015, dar revendicările lor nu au fost soluţionate favorabil.
„FNSA a înaintat o listă de revendicări (…), solicitând în esenţă următoarele: 1. Reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii; 2. Creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice (…) Niciuna dintre solicitările noastre nu au fost soluţionate în mod favorabil de către Guvernul României, dimpotrivă, prin adoptarea O.U.G. nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, salariile bugetarilor din administraţia publică locală au fost îngheţate şi a fost interzisă, în mod expres, acordarea tichetelor de masă, cadou şi a voucherelor de vacanţă, precum şi a oricăror premii, prime sau bonificaţii”, reclamă cei de la FNSA.
Drept urmare, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a decis declanşarea conflictului colectiv de muncă la nivel naţional şi, ca o primă formă de protest, întreruperea activităţii, timp de jumătate de oră, în data de 20 februarie 2015, în intervalul orar 10.00-10.30.
Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara şi din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Local strânge semnături pentru acţiunea de protest. În judeţul Timiş au fost adunate peste 1.000 de semnături potrivit liderului de sindicat Tiberiu Negrei, care este şi vicepreşedinte FNSA, de la oameni care lucrează în diverse instituţii: Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, Primăria Lugoj, Poliţia Locală Lugoj, Primăria Sânnicolau Mare, Primăria Deta, Primăria Recaş, Primăria Ciacova, Primăria Dumbrăviţa, Primăria Giarmata, Primăria Moşniţa Nouă, Primăria Peciu Nou şi altele.
Au semnat salariaţi din 40 de primării de comune din judeţul Timiş, conform situaţiei prezentate de sindicalişti.
Următorii paşi sunt greva generală şi blocarea activităţii în administraţia publică locală dacă sindicaliştii nu ajung la un acord cu guvernanţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!